Ontslagen en bonussen

Hoe zeg je zoiets beleefd? Hoe omschrijf je nu eens netjes de houding van de mensen die in Nederland de economische – en daarmee  indirect de feitelijke overkoepelende – macht in handen hebben? ‘Diefstal’? Ik vind zoiets een belediging voor de eerzame kruimeldief die ook maar aan de kost moet zien ter komen in neen harde wereld, hoe hinderlijk haar of zijn beroep ook is voor andere, niet minder eerzame mensen onderaan. Wat de topfunctionarissen in grote bedrijven wanpresteren is echter van een andere  orde van misdadigheid. Suggesties voor een betere terminologie zijn welkom.

Over welk wangedrag – systematisch wangedrag – heb ik het? Om te beginnen twee bedrijfdsamen. De ene is TNT. De andere is Organon. Het verhaal van TNT is breed bekend. Het bedrijf gooit, om haar winstpositie te verdedigen, 11.000 banen overboord. De vaste fulltime postbodes maken plaats voor los-vaste werkkrachten die minder uren draaien en lager betaald worden. Zo weert het bedrijf zich tegen deels een lagere hoeveelheid poststukken vanwege e-mail en dergelijke, deels ook tegen concurrentie op de popstmarkt. Door beide factoren neemt de omzet van postbedrijf TNT af. Van alle terechte woede over de dreigende massaontslagen dient dan ook een flinke piortie terecht te komen op het hoofd van politici die met deze ‘liberalisering ‘- openstelling van de postmarkt voor concurrenten – hebben ingestemd.

Onder die medeplichtigen verdient Maria van der Hoeven, minister van economische zaken, een extra eerloze vermelding: zij zou het ook vandaag de dag nét zo doen, die liberalisering. Het hele idee dat er nutsinstellingen zijn – post, maar bijvoorbeeld ook energie – die voor de hele maatschappij en gefinancieerd door die maatschappij een belangrijke maatschappelijke dienst verlenen, is van deze asociale liberalisering de dupe geworden. Verzet tegen massaontslag bij TNT kan daarom maar beter hand in hand gaan met totale afwijzing van deze lieberalisering, deze marktfundamentalistische aanpak.

Dan is er Organon, of beter gezegd  MSD, zoals dit farmaceutische bedrijf tegenwoordig heet. Het bedrijf is gevestigd in SP-bolwerk Oss, maar de politieke verhoudingen in die stad weerhielden het bedrijf er klaarblijkelijk niet van om van de 4.500 personeelsleden bijna de helft van hun baan te beroven. Het maakt deel uit van een wereldwijde reorganisatie vanuit moederbedrijf. Die gaat 15.000 banen, van de in totaal bijna 100.000, kosten. Er dreigt iets van een regionale sociale ramp. “In Schaik, Boxmeer en Oss verdwijnen in totaal  2.1750 banen. Organon is de grootste werkgever van Oss, en ook veel; toeleveranciers zijn voor een groot deel van hun omzet afhankelijk van het farmacieconcern.”

Bij de post is het de overgang van nutsbedrijf naar puur commercieel bedrijf die winst tot topprioriteit, en werkgelegenheid en dienstverlening dus tot bijzaak, maakt. Bij MSD was commercie sowieso al de hoofdzaak. De hele gang van zaken is echter een argument om het winstmotief te schrappen, óók buiten de evidente nutsbedrijven zoals TNT. Elk bedrijf is in principe een instelling voor maatschappelijk nut – of zou het moeten zijn.

Intussen zou je misschien denken dat in crisistijd, en vooral in bedrijven die verlies maken en mensen ‘moeten’ ontslaan, de topfigurendaarbinnen eenigszins maat houden en zelf ook een stapje terug doen. Nee dus, heel vaak niet. De Volkskrant kopte gisteren: “Geen geld voor personeel, maar wel voor bonussen”. Enkele citaten. “Bij 92 bedrijven zijn in totaal 132 arbeidsplaatsen geschrapt. Ondanks het personeelsverlies keerden 56 bedrijven een bonus uit aan de directie. Bij  34 bedrijven was die bonus na een ontslagronde zelfs hoger dan het jaar ervoor.” En ook: “Van de 51 ondernemingen die in 2009 in de rode cijfers doken, hebben er 23 toch een bonus uitgekeerd.” Het woord ‘asociaal’ is hier een understatement. “Het is bezopen dater bonussen worden uitgedeeld terwijl een bedrijf verleies maakt of een reorganisatie doorvoert”, aldus Henk van der Kolk, bestuurder van FNV-bondgenoten. Bezopen, ja – maar vooral ook business as usual in een op winst-boven-alles gerichte maatschappij.

Ja, de beloning in totaal van topbestuurders is voor het tweede opeenvolgende jaar omlaag gegaan. Maar bonussen toekennen aan bestuurders van bedrijven die verlies draaien en/of personeel de straat op zetten laat zien hoe tegengesteld de belangen van de mensen aan de top zijn aan de belangen van de mensen onderaan, in bedrijven en daarbuiten, met een baan en zonder. Zij voeren oorlog tegen ons, door middel van ontslagen en door middel van hun hun eigen beloningen. Het is tijd voor een oorlog tegen hen, en tegen hun maatschappelijke orde, een oorlog met alle daarvoor benodigde middelen.

En overigens ben ik van mening, dat geen lezer van dit blog zonder héél goede reden mag ontbreken volgende week zeterdag 17 juli, op de demonstratie ‘Griekenland Is Overal’ – een actie in solidariteit met protest in griekenland, in protest tegen bezuinigingen in Nederland, een actie waarbij ik meehelp, en graag ook.

Advertenties

One Response to Ontslagen en bonussen

  1. pele schreef:

    weet je wat ook zo schandalig vind, en waar weinig mensen, buiten links, zich van bewust van blijken te zijn dat dat het een keuze is om zo’n markt te liberaliseren en een degelijk baan, waar mensen eigenwaarde, sociale contacten en een goed en zeker inkomen uithalen wordt gedegradeerd tot een bijbaantje. \
    Het argument dat deze maatregelen noodzakelijk zijn is zo’n onzin. Ik denk dat als de medewerkers van de tnt zich hier meer bewust van zouden zijn er ook meer bereid zou zijn tot strijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: