Mozambique: regering draait prijsverhoging toch terug

Resultaat! Opstandige mensen hebben, met straatprotest, rellen en plunderingen, de regering in Mozambique ertoe gebracht haar eerdere broodprijsverhoging terug te draaien. Dat nieuws wordt vanmiddag onder andere door De Volkskrant gebracht. Het is goed nieuws, het laat zien dat regeringen kwetsbaar zijn voor protesten tegen vaanvallen op hun levenspeil vanuit een bevolking die al getergd is door armoede.

De protesten begonnen vorge week en hielden dagenlang aan. Ook gisteren werd nog gedemonstreerd, zo meldde de staatsradio: 200 mensen betoogden. “Twaalf mensen waren opgepakt wegens opruiing”, meldde het bericht, op Nieuws.nl. Autoriteiten reageerden al eerder met geweld, politiekogels en arrestaties van mensen die sms-jes hadden verstuurd om tot actie op te roepen. Gisteren was het sms-netwerk dan ook uit de lucht, door toeval of hogerhand.

De onderdrukking van het protest kostte mensenlevens: 13 mensen kwamen om. De politie doet alsof het allemaal de schuld van betogers was, alsof ze niet ander kon dan hard optreden. “Ik denk dat de betogers geweld gebruikten tegen de politie. Onze mannen hebben alleen de orde hersteld”, aldus een politiewoordvoerder. Natuurlijk. Boze straatarme mensen gooien voorwerpen naar zwaarbewapende agenten, en verdienen niet anders dan te worden doodgeschoten. Wie zoiets accepteert, accepteert vast ook dictatuur – immers, dictatuur legitimeert zich nogal eens als onvermijdelijke ‘ordehandhaving’.

De afgelopen dagen hield de regeringh nog vol dat ze de prijsverhoging van brood met 30 procent niet terug zou draaien. De regering moest wel, de kosten van graanimport waren gestegen en dergelijke. Dát er een probleem is op de wereldmarkt voor graan, is duidelijk. Bosbranden in Rusland hebben de graanoogst daar schade toegebracht. Rusland heeft vervolgens de graanexport stopgezet, waardoor er minde rgraan op de wereldmarkt is en de prijzen zijn gestegen. Mozambique moet 70 procent van hara grana importeren, en merkt die prijsstijging dus.

De gang van zaken laat zien hoezeer arme mensen worden opgezadeld met de wisselingen in een markteconomie wereldwijd. Wat nu in Mozambique gebeurde, kan elders ook gebeuren. Er is op de internationale markten voor voedingswaren sowieso van prijsstijging sprake, en regeringen plegen die door te berekenen, zoals de Mozambiquaanse regering dat probeerde. Er is ook nog eens een aannemelijk verband tussen de prijsstijgingen en extreme weersomstandigheden die wel eens met een op hol geslagen klimaat te maken zouden kunnen hebben. Raj Patel wijst daarop in een artikel in The Observer. Hitte en bosbranden in Ruslansd, extreme regens en overstromingen in Pakistan. De opstandige mensen in Mozambique stonden niet alleen tegenover een hardhandige regering, maar tervens tegenover een internationale markteconomie en tegenover de effecten van een waarschijnlijk mede door mensenhanden ontregeld klimaat. Machtige tegenstanders.

Des te mooier om te zien dat deze opstandige mensen in Mozambique die krachten met succes hebben weten te trotseren. De minister van Planning en Ontwikkeling: “De regering heeft ermee ingestemd de oude prijzen te handhaven en de hogere kosten voor eigen rekening te nemen.”  Dat laatste moet wel lukken, als de staat bijvoorbeeld wat minder geld zou uitgeven aan het arresteren van betogers en aan het investeren in politie-uitrusting.

Advertenties

One Response to Mozambique: regering draait prijsverhoging toch terug

  1. […] eten eist onder druk gezet moeten worden om een enkele stap in de goede richting te zetten. De boze Mozambiquanen die met hun opstandigheid een broodprijsverhoging blokkeerden, lieten zien hoe je honger wel bestrijdt: door verzet tegen de omstandigheden en maatregelen die […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: