Over het verbranden van Korans – en van hun bezitters

Zo diep is de wereld al gezonken. Het feit dat een dolgedraaide dominee aankondigt toch maar géén Korans te gaan verbranden komende 11 september, is Het Grote Nieuws van het moment. Het moet niet gekker worden. Voorspelling: het wordt nog gekker – zolang we dat met ons allen toelaten. Wie de hatelijke waanzin die in de – gelukkig nu afgeblazen – Koran-verbranding wil helpen tegengaan, vindt hopelijk aanstaande zaterdag de weg naar Den Haag, het Plein, waar vanaf 13.00 een demonstratie plaatsvindt tegen PVV en samenwerking ermee, onder het motto “Wij willen geen uitsluiting”. Dat zelfs Wilders het verbrand-Koran-initiatief geen goed plan vond, doet aan de noodzaak om tegen zijn gedachtengoed en invloed te actie te voeren, niet bepaald echt iets af. Dat even eerst, voor ik verder ga over de heisa over die Koran-verbranding-in-aantocht zelf.

Het hele plan van die domineee in Forida was islamofobe hatelijke provocatie. Dat de boekverbranding – iets met griezelig precedent in de jaren dertig in Duitsland – niet doorgaat, is natuurlijk maar goed ook. Minder goed – sterker: doordrenkt van hypocrisie – is de aanloop naar dit besluit. Alom hoorden we afkeer van het voornemen van de bigotte dominee. Vooral de afkeer uit de hoogste kringen van de VS was echter opvallend. Hillary Clinton: “Oneerbiedig en schandelijk”, zo noemde zij het plan. Volgens Eric Holder, minister van justitie was het idee “idioot en gevaarlijk”. En President Obama Himself: “Dit staat zo ver af van onze Amerikaanse normen en waarden. Ik hoop dat de predikant beseft dat dat ons land gebouwd is op vrijheid van godsdienst.” Een interessante historische visie op de geschiedenis van een land dat boven alles is gebouwd op landroof, slavenarbeid en meer van dat fraais, en wiens enige werkelijk gerespecteerde religie de godsdienst van het grote geld is. Maar dit voor nu even terzijde.

Prominent is niet zozeer het beroep op die prachtige Amerikaanse mentaliteit van vrijheid en tolerantie die de Amerikaanse president ventileert. Prominent is vooral die andere waarschuwing die topfunctionarissen uiten: Koran-verbranding is gevaarlijk voor de VS zèlf, voor de nationale veiligheid. Obama: “Deze stunt zal onze mannen in uniform in groot gevaar brengen.” Ook volgens generaal Petraeus, NAVO-generaalaan het hoofd van de militaire operatie in Afghanistan kan het gebeuren “onze militairen en de hele operatie in gevaar brengen.” Volgens Obama zou de boekverbranding “werken als een wervingsfolder voor Al Qaeda”. Het is vooral de angst voor heftige reacties door boze moslims – terécht boze moslims, wat je ook over de vorm van reacties kunt zeggen – die Obama en andere hoge functyionarissen bezorgd maakt. Als er boeken verbrand zouden worden van een godsdienst met veel minder aanhangers, die dan ook nog eens niet woonden in landen waar de VS grof oorlog aan het voeren is, als er dus veel minder aan reactie te vrezen was, zou Obama en de mensen om hem heen zich dan ook zo druk maken?

Maar er is nog iets. Nu maken de president, de minister van buitenlandse zaken, de hoge NAVO-generaal zich boos over het verbranden van enkele tientallen Korans in Florida. Maar Chris Floyd, Amerikaans radicaal blogger, merkt droogjes op dat er in de Oorlog tegen Terreur gigantische bedragen zijn gespendeerd “aan het verbranden van Korans – en van hun lezers – in het afgelopen decennium.” En dat gaat nog steeds door. “Hoeveel Korans zijn er verbrand in de talloze huizen en civiele instellingen die verwoest zijn in aanvallen in Irak en Afghanistan onder het commando van Petraeus? Honderden Korans? Duizenden Korans? Tienduizenden Korans? (samen met de vernietigde eigenaren ervan natuurlijk).”

Hij vervolgt: “Hoeveel Korans zijn er verbrand in de verwoesting van huizen van burgers in de meedogenloze, zich steeds uitbreidende – en volledig illegale – oorlog met onbemenste vliegtuigjes die de administratie van Obama in Pakistan voert?” En  hij zegt: “men vraagt zich af of het daadwerkelijk verbranden en afslachten van echte menselijke wezens in de Moslim-wereld – in het geheim en openlijk, dag na dag, week na week, maand na maand, jaar na jaar – door de hoogste, meest geëerde, gerespecteerde en machtige notabelen heel misschien meer geweld , meer ongenoegen tegen ons zou kunnen ontsteken dan het verbranden van een paar boeken door een marginale sufferd daar in Florida.” 

Ik deel niet de wat lichtvoetige toon waarmee hij het verbranden van Korans in Florida aanduidt. Maar in de kern heeft Floyd weer eens heel erg gelijk. En, op zijn betoog nog van een actuele illustratie te voorzien: het zou zomaar kunnen dat het nieuws dat, blijkens een aanklacht in de VS, een Amerikaanse eenheid in Aghanistan zich bezig heeft gehouden met het vermoorden van Afghanen, gewoon omdat ze dat leuk vonden, mensen – in Afghanistan en elders, moslim of niet – nog veel bozer maakt dan ze al zijn. Maar dát nieuws werd maar een kort berichtje hier en daar waardig geacht.

Advertenties

One Response to Over het verbranden van Korans – en van hun bezitters

  1. Eric Krebbers schreef:

    Goed gezegd Peter (en Chris Floyd)!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: