Kwalijk beleid Den Haag, schandalige arrestatie Rotterdam

Prinsjesdag 2010: het demissionaire kabinet komt met een reeks maatregelen – deels al bekend – die alvast neerkomen op stevige bezuinigingen. Rutte, beoogd premier van  het komende rechtse kabinet, bedankt vriendelijk voor de door het huidige kabinet al ingevulde snoeimaatregelen. Her en der broeit intussen protest – en onderdrukking daarvan, zoals flyeraars tegen bezuinigingen in Rotterdam vandaag ondervonden. Het is tijd voor verhoogde waakzaamheid en verzet.

Minister van financiën De Jager zegt: “Het  is nu tijd om de geldkraan dicht te draaien.” Daarachter ligt de staatsschuld, het begrotingstekort en wat er verder nog maar belangrijk is voor regeerders en ondernemers. En dáár achter ligt gewoon winstbejag en concurrentiepositie. Opdat rijken nog meer rijkdommen kunnen vergaren moet de rest inleveren, ter waarde van alvast 3,2 miljard. “Vooral ambtenaren zullen dat merken, hun lonen worden gematigd en het overheidsapparaat wordt afgeslankt. Ook gaan de acijns op sigaretten omhoog en zal worden bezuinigd op kinderopvang”, zo lezen we ook nog.

Maar dat is niet alles, zoals uit een overzicht blijkt. Het kabinet bezuinigt op reïntegratie, en verlaagt het bedrag dat gemeenten krijgen om bijstandsuitkeringen te betalen. AOW-ers die in het buitenland wonen, raken een toeslag kwijt. De sociale werkvoorziening krijgt te maken met een korting van 120 mijoen, “( a) aangezien het ministerie er rekening mee houdt dat de gemiddelde loonkosten de komende jaren zullen afnemen”. Zorgpremie en eigen risico in de zorg gaan omhoog.  Intussen weet het kabinet wel geld te vinden om kredietverstrekking aan bedrijven in crisisproblemen gaande te houden, om “innovatieve bedrijven” te subsidiëren, om snelwegen te verbreden – zodat files de komende tijd niet alleen lánger worden, maar ook bréder – en om 500 extra wijkagenten in dienst te nemen. Die laatste zal een komend kabinet ongetwijfeld nodig gaan hebben als voorpost van repressie in tegen verzet in arme buurten.

Dat er hier aan daar ook voor nuttige uitgaven nog wat geld wordt gevonden, is waar. Veel meer dan een fooi is het echter niet, en bovendien gaat het om uitgaven die indirect in het teken staan van productiviteitsgroei van de Heilige Economie. dat geldt bijvoorbeeld voor het geld dat in de bestrijding van het lerarentekort gestoken wordt.

Het grote bezuinigen komt dus al op gang. Logisch dat Rutte blij is: van de 128 miljard die hij wil snoeien met zijn komende kabinet, heeft het zittende kabinet er al ruim 3 miljard op de rails gezet. “Rutte complimenteerde premier Jan-Peter Balkenende  en  videpremier André Rouvoet voor het afleveren van een begroting voor volgend jaar waarin al flink bezuinigd wordt. ‘Als Rutte 1 er komt, helpt dit wel.'” Hij zegt dat er nu nog 16 miljard aan bezuinigingen geregeld hoeft te worden.

Protest en verzet tegen de sloop die dit kabinet op gang zet en komend kabinet verhevigt gaat voortzetten, is dan ook hoognodig. De manifestatie tegen bezuinigingen van Rekening Retour, 23 oktober in Den Haag, verdient juist nu extra bekendheid, om voor een zo groot mogelijke deelname te zorgen. Er is van alles te zeggen over de precieze aanpak en de oproep waarmee Rekening Retour werkt. Ik ben daar eerder op ingegaan, en zal dat ook nog wel doen. Maar alle noodzaak van kritische noten veranderen niets aan de noodzaak om zij aan zij de straat op te gaan, en om de actie van 23 oktober zogroot en stevig mogelijk te maken.

Daarom was ik vandaag in Tilburg op straat om flyers voord de actie uit te delen. En daarom ben ik blij dat dit in een aantal steden – door groepjes mensen van Rekening Retour en het daarin ook actieve Griekenland Is Overal – ook is gebeurd. De politie in Rotterdam koos er voor dit flyeren – en daarmee het recht om v voor onze belangen op te komen en onze mening naar voren te brengen – te dwarsbomen. Toen één van de flyeraars op zij  recht stond, werd hij gearresteerd.

Deze schandalige politie-actie hoort niet onbeantwoord te blijven. We hebben de ruimte en de vrijheid op straat nodig om te protesteren en te ageren tegen datgene wat op ons afgestuurd wordt aan bedreigend beleid. Dit gaat ons allemáál aan, wat we ook precies vinden van de koers van Rekening Retour. We kunnen niet toestaan dat de vrijheid van meningsuiting door arrestatie van flyers uitdelende mensen nog verder wordt ingeperkt.

Ik hoop op nieuwe flyer-acties, bijvoorbeeld op de plek waar de arrestatie nu plaatsvond – breed aangekondigd, met verwijzing naar wat er vandaag is gebeurd, met het risico van nieuwe arrestaties erbij inbegrepen. Dit soort politierepressie hoort een schandaal uit te lokken, en aan dat schandaal kunnen we bijdragen door maximale publiciteit, en door het welbewust openlijk niet-opvolgen van politie-opdrachten om het flyeren te staken. Ongehoorzaamheid ter wille van solidariteit is noodzaak.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: