Kraakverbod bijna feit – maar kraakstrijd blijft doorgaan

Het wettelijk kraakverbod wordt eind van deze week, op 1 oktober van kracht. Daarmee wordt een nieuwe overwinning van ongebreideld eigendomsrecht op gebruiksrecht – in dit geval woonrecht – helaas realiteit. Er is flink wat verzet en protest geweest. Maar de kraakbeweging heeft vrijwel alléén gevochten, met buitengewoon geringe steun van zowel parlementair links als van revolutionair links, of wat daarvoor door moet gaan.

Intussen wordt er nog steeds actie tegen dat kraakverbod gevoerd. In de nacht van zaterdag op zondag overnachtten enkele honderden krakers en sympathisanten demonstratief op de Dam in Amsterdam, daarmee de dreigende dakloosheid daadwerkelijk symboliserend. Daarna volgden een reeks kraakacties. In Utrecht werd een leegstaand gebouw op het universiteiotscentrum de De Uithof gekraakt. Actievoerders willen daar eenn soort cultureel centrum inrichten, gericht ook op studenten. “‘Er is niet alleen een enorm tekort aan bgetaalbare woonruimte voor studenten. De Uithof schiet ook enorm tekort in het aanbieden van laagdrempelige faciliteiten voor studenten’, laat een van de krakers weten.” Hier wordt heel terecht, een koppeling gemaakt tussen de kraakstrijd voor woonruimteen de strijd voor studentenvoorzieningen. Principieel juist en strategisch – als inzet om kraakstrijd breder relevant te maken – verstandig. In Amsterdam namen krakers op dezelfde dag een voormalig brandweerkantoor over.

Opvallend is trouwens de media-aandacht voor kraken aan de vooravond van  het kraakverbod. Op het moment dat ik dit schrijf, telt de Binnenland-rubriek op de openingspagina van de Volkskrant-website zeven items. Vier daarvan gaan over kraken! Er is het stuk waar ik zojuist heb geciteerd: “Krakers kraken panden in Amsterdam en Utrecht”. Er is “Kraakbeweging laat flink van zich horen”, over recente acties, de opstelling van gemeenten en meer. Dan is er “Oud-hoofdkantoor brandweer gekraakt”, en ook nog “Gemeenten gaan niet massaal ontruimen” – titels die weinig toelichting vergen in dit verband.

Uit dat laatste stuk blijkt trouwens al dat met het kraakverbod er nog geen einde komt aan het kraken. Er is flinke tegenzin bij allerlei bestuurders en gezagsdragers. Sommigen ervan zien het kraken zelfs als onderdeel van een handig mechanisme om wat druk op huizenbezitters te houden. Wethouder Norder in Den Haga bijvoorbeeld. Die zegt: “De eigenaren zorgen er onder druk van de kraakbeweging wel voor dat er een gebruiker in het pand zit.” Hij ziet het niet zitten dat dit straks – als die druk zou wegvallen – uitvoerig door ambtenaren gecontrolleerd moet worden. Veel te bureaucratisch en veel te duur.

Natuurlijk is kraken niet bedoeld als pressiemiddel om gemeentebestuurders als Norden behulpzaam te zijn. Maar zoiets laat wel zien dat kraken ook na het komende verbod niet tegenover een eensgezind staatsapparaat dat supersnel aan het ontruimen gaat komt te staan. Dat maakt verzet tot minder kansloos dan het zou kunnen lijken. Voortgaand protest en verzet heeft absoluut zin. Dat gaat er dan ook komen. Op zeker twee plaatsen zijn komende tijd demonstraties tegen het kraakverbod: op 1 oktober  in Amsterdam; en op 2 oktober in Nijmegen. Hopelijk wordt het daar druk en vooral ook strijdbaar. Laten zien dat kraken verdedigd wordt is belangrijk.

Tegelijk is hiermee de anti-kraakwet niet verdwenen. Verzet zal ook verder gaan. Het is een goede zaak dat er gewoon doorgekraakt wordt, als antwoord op woningnood voor mensen met weinig geld, en als permanente uitdaging aan een onrechtvaardige wet. Hoe meer gekraakte panden, hoe kostbaarder en moeilijker het wordt om de wet te handhaven. Een goed georganiseerde verdediging tegen komende ontruimingen – die er gaan komen, bestuurlijke aarzeling of niet – kan die kosten en problemen om de wet uit te voeren verder omhoog jagen en is sowieso noodzakelijk. Het is zaak dast die verdediging dan breder gedragen wordt dan enkel bewoners van vandaag en morgen bedreigde kraakpanden zelf. Het dwarsbomen van het kraakverbod en het opkomen voor krakers en kraakpanden is in het belang van iedereen die direct en indirect met woningnood – maar ook met toenemende politierepressie, waar ontruimingen een onderdeel van zijn – heeft. Hier zou breder links – eerder in de vorm van sociale bewegingen dan in de vorm van partijpolitieke organisaties trouwens – een rol kunnen spelen.

Demonstraties voor kraken, doorgaan met kraakacties, verdedigen van gekraakte panden – het zijn drie zaken die van beklang zijn. Er is echter nog iets nodig: inzicht dat de strijd tegen het kraakverbod deel is van een breder verzet. Er komt een hard-rechtse regering aan. Die zal grof gaan bezuinigen, maar tegelijkertijd de politie uitbreiden. Die regering krijhgt gedoogsteun van de PVV, die van een diepe afkeer van kraken en krakers al blijk heeft gegeven.

Bezuinigen zal huurwoningen moeilijker betaalbaar maken, waarmee de kans op dakloosheid – en dus de behoefte om eventueel te kraken – dreigt toe te nemen. Dat maakt kraken relevant in komend verzet tegen bezuinigingen. Die strijd tegen bezuinigingsbeleid, en tegen de repressie die met dat beleid samengaat, is andersom ook relevant voor de kraakwereld. Dakloos gemaakte krakers kunnen, om maar eens iets te noemen,  immers vanwege bezuinigingen nóg moeilijker aan woonruimte komen. Deelname vanuit krakers – met eigen inbreng en inzet – aan protesten tegen bezuinigingen, zoals dat van Rekening Retour op 23 oktober, is daarmee een vierde punt dat ertoe doet in de strijd die krakers en medestanders voeren.

Advertenties

One Response to Kraakverbod bijna feit – maar kraakstrijd blijft doorgaan

  1. Helemaal eens met de conclusie dat de actuele strijd rondom kraken zou moeten verbreden overige linkse denkers! In Tilburg zijn er ook aktie’s in volle gang, zie de website.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: