29 september protestdag tegen bezuinigingen, met méér op komst…

Afgelopen dag, 29 september, was een dag van grootschalig vakbondsprotest tegen bezuinigingsbeleid in Europa. Uit deelname daaraan blijkt de woede de bezuinigingsmaatregelen in tal van Europse landen bij arbeiders oproepen, de inzet van vakbonden om die woede tot uiting te brengen, maar ook de houding in de vakbondstop om het protest vooral te gebruiken als ondersteuning van een soort smeekbede aan regeringen. “Ga niet de weg van bezuinigingsbeleid” , in de woorden van John Monks, voorzitter van de Internationale Federatie van Vakbonden ITUC. De protesten lieten zien dat veel arbeiders die smeekbede kracht bij willen zetten zodat het een harde eis wordt.

De actiedag had tal van onderdelen. In Brussel was er i een intenrationale vakbondsdemonstratie, waar 50.000 mensen aan deelnam,en, althans volgens een politieschatting die vermoedelijk tegelijk een onderschatting was. Er was deelname uit tal van landen. Berichtgeving van Reuters maakt melding van arbeidersd in de scheepsbouw in Polen, mijnwerkers uit Duitsland, arbeiders uit de gas-industrie in Roemenië, mensen uit Bulgarije, Groot-Brittannië, ondersteuning vanuit 50 vakbonden. Ook uit Nederland waren mensen naar Brussel gegaan via door de FNV geregeld busvervoer voor vakbondsleden.

Intussen was er in andere landen ook veel gaande, vooral in Spanje. Daar hielden arbeiders een algemene ééndagsstaking tegen de bezuinigingen van de s regering van de sociaal-democraat Zapatero, waaraan volgens een vakbondsschatting 10 miljoen arbeiders aan deelnamen, aldus de Reuters-berichtgeving.. Dat is iets meer dan de helft van de mensen met een baan in dat land. Van te voren was volgens peilingen en een Spaanse krant een veel lagere deelname verwacht, bericht de NRC. De gevestigde vakbonden hadden tot de staking opgeroepen. Maar de anarcho-syndicalistische CNT had, met een eigen radicale oproep, mensen tot deelname aangemoedigd, een goeie houding van meedoen-onder-eigen-vlag, juist ook ook als je de organisaties die de actie hebben uitgeroepen terecht wantrouwt. In Barcelona waren straatgevechten tussen politie en betogers.

In andere landen was ook actie; overzichten zijn via internet met gemak te vinden, maar Libcom-berichtgeving geeft wat feiten die in de gevestigde media weinig aandacht krijgen – over arrestaties bijvoorbeeld, over soft protest in Polen en over stevige confrontaties in Spanje. Intussen was er ook actie in Nederland, waar Doorbraak al een helder verslagje met foto’s van heeft geplaatst op haar website. De vakbond ABVA KABO had tot de manifestatie opgeroepen, er  waren volgens de Volkskrant 1200 , volgens Doorbraak 1500 deelnemers, wat ik helemaal niet slecht vind.

Het is nu zaak om dóór te gaan, en de druk op te voeren, want zoals ik vaker naar voren breng op dit weblog: keer op keer ééndagsacties zullen niet genoeg zijn om tregeringen op de terugtocht te dwingen. Ambtenaren in Slovenië zijn bezig vérder te gaan: die zijn enkel dagen geleden in staking gegaan tegen bevriezing van hun lonen, en zij staken “voor onbepaalde tijd”, zo meldt Nieuws.nl. Dát zet een veel méér dan voornamelijk symbolische druk op de ketel, en verdient als voorbeeld navolging.

Intussen is de strijd tegen bezuinigiongen in Nederland nog niet omvangrijk. De actie in Den Haag geeft echter moed. “Volgende halte: de manifestatie van Rekening Retour op 23 oktober”, zo omschrijft Doorbraak een belangtrijk vervolg.

Intussen heeft Griekenland Is Overal  een strijdbare bijdrage aan die dag aangekondigd. Dit initiatief, waar ik ook bij betrokken ben, roept mensen op om al om 12 uur op Centraal Station Den Haag te verzamelen om met een optocht de verveling , het puur-toeschouwer-zijn dat eigen is aan veel manifestaties waar we vooral als luisteraars naar toespraken behandeld worden, tegengaan en een radicaal geluid te helpen aanbrengen richting de manifestatie die dan vanaf 13 uur op het Plein plaatsvindt. Ik hoop op kleurrijke, gevarieerde en levendige deelname, zowel aan die optocht als aan de manifestatie van Rekening Retour zelf.

Advertenties

5 Responses to 29 september protestdag tegen bezuinigingen, met méér op komst…

 1. Joey schreef:

  De politie schatte het op 56.000, de organisators spraken over 100.000 mensen in Brussel. Wat ook iets realistischer was.

 2. peterstorm schreef:

  Geloof ik meteen hoor Joey, dat de organisatoren realistische schatten dan de politie. Maar toen ik dit schreef had ik dat tweede cijfer nog niet, dus noemde ik wat ik wel wist, namelijk de pliessieschatting

 3. Smoke schreef:

  De demo in Brussel was een erg lauwe, gecontroleerde bedoeling. Wat te verwachten viel natuurlijk. Daarom ook dat ik zo blij was met de oproep tot kritisch/radicaal bloc en deze oproep eigenlijk de reden was waarom ik naar Brussel ben gegaan.
  Helaas heb ik het radicale bloc niet kunnen vinden of er iets over gehoord gedurende de demo. Toen ik thuiskwam en internet kon checken, bleek waarom…
  …een groot deel van de participanten aan het radicale bloc waren al gearresteerd bij een andere actie die ochtend en gearresteerd op weg naar de demo vanaf No Border camp 9lijkt uit ‘voorzorg’). Maar meest schandalige: het lijkt erop dat degene die de demo wisten te bereiken en daar trachtte een radicaal bloc te vormen, eruit zijn gesnatched door politie, met pepperspray en knuppels. Nieuws van dit heeft ons niet bereikt, verderop in de demo. Ik vroeg me echt af waarom, tot ik enkele berichten zag op belgische (nieuws)sites waar de politie wordt gequote zeggende dat deze arrestatie van paricpanten aan radicaal bloc “in samenwerking met organisatie van demo” gebeurde, want het waren mensen die de demo wilden infiltreren en enkel “amok” maken…
  …ik ben erg teleurgesteld en boos.

 4. Emil schreef:

  Smoke: Dat is schokkend. Ik liep mee in de demo (ik heb van voor naar achter een stuk door de demo heen gelopen ook), maar hier had ik geen weet van. Kun je wellicht wat links geven voor achtergrond info?

 5. Smoke schreef:

  Artikel in De Morgen (be):

  ” “Aan de Hallepoort gebeurde nog een groot aantal aanhoudingen, in samenwerking met de organisatie van de betoging”, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. “De betrokkenen wilden in de stoet infiltreren. Ze waren daar niet welkom: ze leken geen goede bedoelingen te hebben en er vooral op uit te zijn om amok te maken.” ”
  http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1163242/2010/09/29/Massabetoging-in-Brussel-probleemloos-verlopen.dhtml

  “Europese Unie ‘Bakermat van de Democratie’?”, over arrestaties No Border camp en die bij vakbondsdemo: http://indymedia.nl/nl/2010/10/69850.shtml

  timeline from No Border camp, on indymedia brussel including the events with(in) the tradeunion demo: http://bxl.indymedia.org/action_timelines/timeline-nobordercamp-brussels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: