Oorlogsverklaring aan krakers, gevolgd door oorlogsdaad

Deze week kende een tweetal oorlogsverklaringen van hogerhand aan mensen onderaan. Eén van die oorlogsverklararingen is al kracht bijgezet met gewapende actie ook. We krijgen een ijzige hete herfst.

De tweede oorlogsverklaring is het regeer- en gedoogakkoord van het kabinet-Wilders met buiksprekers Verhagen en Rutte. Daar ga ik het nog over hebben. De eerste oorlogsverklaring kwam uit Amsterdam. Burgemeester Van der Laan van Amsterdam maakte eerder deze week bekend dat de anti-kraakwet uitevoerd gaat worden, dat er tweehonderd kraakpanden ontruimd gaan worden, en dat het aantal ontruimingsronde, nu drie per jaar, verdubbeld wordt naar zes.

In een sluwe tactische zet kondigt hij aan dat éérst de panden waar van ‘overlast’ sprake is ontruimt gaan worden, en panden waar al iets in plaatvond toen ze gekraaks werden. Vervolgens komen panden aan de beurt waar de eigenaar iets mee van plan is, en pas aan het eind van de rit zijn panden aan de beurt  die na ontruiming gewoon weer leeg komen te staan, zonder concrete bestemming. Met deze fasering worden twee doelen gediend. Op deze manier lijkt de opzet wat minder asociaal en kan ook Amsterdam volhouden dat er niet ‘ontruimd wordt voor leegstand’, zoals je uit bestuurdersmond kunt optekenen. Op deze manier wordt een brede en consequente verdediging tegen ontruiming ondermijnd. Juist rond panden waar iets zinnigs gebeurde voor ze gekraakt werden, of waar omwonenden enige hinder ervaren, zal het lastiger zijn om bredere sympathie en steun tegen ontruiming te vinden.

Het is bij dit soort panden trouwens van belang om niet achter de beweringen van gezagsdagers aan te lopen. Dat er tijdens kraak iets plaats vond qua gebruik, kan zijn. Of dat voorrang verdient boven het woonrecht van krakers is echter niet bij voorbaat een uitgemaakte zaak. En met die ‘overlast’ moeten we helemaal voorzichtig zijn. Gaat het om muziekfeestjes waar wat geluid hoorbaar is bij buren, en waar mensen laat en wat luidruchtig nog het pand in- en uitgaan ’s nachts? Dat is hinderlijk, maar heeft natuurlijk niets met het kraken zelf te maken. In huurhuizen wordt ook feest gevierd en geluidsoverlast veroorzaakt. Met kraken en dus met al dan niet ontruimen heeft zoiets niets te maken, ontruiming om die reden is bestuurlijk misbruik van al dan niet reële klachten.

Het is dan ook zaak om het gehéél aan kraakpanden te verdedigen, en ons niet te laten verdelen in meer of minder acuut  bedreigde, of minden of meer sympathie verwervende, panden. De anti-kraakwet is een aanval op álle krakers, en op het woonrecht zelf. In de verdediging daartegen moeten we consequent voor elkaar op komen.

Die verdediging wordt intussen een urgente zaak, want de oorlogsverklaring van gemeentewege is al door oorlog gevolgd. Vandaag was er een demonstratie in Amsterdam tegen de kraakwet. Die is door de ME uit elkaar geslagen en gejaagd. Gevestigde media – Volkskrant en NRC – maken melding van confrontaties tussen politie en krakers. De Volkskrant meldt dat “een groep krakers zich (…) tegen de politie (eeft) gekeerd”, dat ze “een spoor van vernielingen” aanrichtten. “De situatie escaleerde rond acht uur”, meldt het stuk. Dat is de bekende beeldvorming. Achterin het stuk staat echter een ‘detail’ dat een ander licht werpt op de rellen. “Eerder op de avond heeft de ME charges verricht op een groep krakers.” Er waren dus éérst charges, en daarná escaleerde de situatie. En een aanleiding voor de ME-charges geeft het artikel niet. Het heeft er veel van weg dat de politie gewoon de aanval op de demonstratie zelf heeft geopend, waarna krakers  zich – logisch en terecht – begonnen te verdedigen.

De berichtgeving op Indymedia geeft veel meer informatie. De demonstratie blijkt gepaard gegaan te zijn met het kraken van een pand, pal tegenover een politiebureau. Politie te paard viel de demonstratie aan, krakers verdedigden zich fel en de politie trok zich terug. Daarna volgden nieuwe charges, kennelijk te voet, maar ook daar verweerden krakers zich redelijk effectief tegen. Vervolgens viel bereden politie de demonstratie opnieuw aan, nu van achteren. Daarmee werd de demonstratie uitééngejaagd. Vreemd he, dat er bij dit alles ruiten sneuvelden en er van alles richting de politie werd gegooid?!

De politieaanval op de kraakdemonstratie laat zien dat het gezag het hard gaat spelen. In één van de commentaren van Indymedia wordt zelfs bericht dat er traangas is ingezet, met verwijzing naar AT5. Traangas  inzetten gebeurt niet zo heel vaak in Nederland, en geeft – als het bericht klopt – aan dat de politie escalatie inzet. Zoals in dat commentaartje droog wordt opgemerkt: “mensen die morgen naar nijmegen gaan, neem citroensap en duikbrilletje mee”. Zinnig advies: duikbril en citroensap beschermen enigszins tregen traangas. In Nijmegen – daar verwijst het commentaartje naar – is morgen ook een demonstratie tegen het kraakverbod. Het is inderdaad realistisch voor – hopelijk zeer vele! – deelnemers om rekening te houden met grof geweld van politiezijde. Zij verklaren ons de oorlog. Een andere optie dan op één of andere manier terugvechten ontbreekt.

Advertenties

3 Responses to Oorlogsverklaring aan krakers, gevolgd door oorlogsdaad

 1. Eric Krebbers schreef:

  Ik kan me maar niet aan het gevoel onttrekken dat we 1 oktober 2010 nog wel een tijdje zullen blijven zien als het begin van een nieuwe periode voor links Nederland: met onder meer de presentatie van de sloopplannen van Bruin 1 en het begin van het kraakverbod. De aanval wordt nu keihard ingezet op alles wat links is, en op iedereen aan de onderkant. Rechts kan zijn vingers aflikken, zegt Rutte, maar wij gaan proberen ze af te bijten!

 2. peterstorm schreef:

  Onderstaand verslag kreeg ik via e-mail binnen van een deelnemer aan de demonstratie.

  Amsterdam, gister: geloof de media niet, de politie begon de rel!

  Gister, 1 oktober, werd het kraakverbod van kracht.

  Na een vreedzame demonstratie van meer dan 500 mensen (sommigen spreken van 800, 500 was meer mijn schatting), werd een pand gekraakt. Dit om te laten zien dat, wet of geen wet, kraken gewoon door zal gaan. ‘Zolang wonen een luxe is, blijft kraken een recht!’, riep een kraakster uit een raam van het net gekraakte pand. Een gedeelte van de mensen ging na de kraakactie naar huis, de meeste mensen bleven even staan om ervoor te zorgen dat binnen gebarricadeerd kon worden, en om te genieten van de gezelligheid op straat (met muziek etc., hoewel ik wel wat betere muziek had opgezet :P). Vervolgens was het idee om verder te lopen naar het beginpunt van de demonstratie, waar eten voor de demonstranten was klaargemaakt. Dit was verzorgd door één van de vele ‘volkskeukens’ mede mogelijk gemaakt door de kraakbeweging.

  Na enkele minuten gelopen te hebben, probeerde een zes-tal politiepaarden de voorkant van de demonstratie te chargeren. Deze ongeprovoceerde aanval werd afgeslagen doordat mensen vooraan met vuurwerk gooiden, waardoor de paarden op hol sloegen, omdraaiden, en wegrenden.

  Vervolgens gebeurde dit: http://woot.zideo.nl/?option=com_channel&channel=6c4961576e673d3d&zideo=6c4957546d773d3d&playzideo=6b3469566e567878&channel=6c4961576e673d3d

  Zoals je ziet lukt het de ME te voet niet om de demonstratie uiteen te slaan. Tegelijkertijd hadden veel mensen verder naar achter in de demonstratie, niet door wat er aan de hand was. Ze vroegen zich af waarom de demonstratie stil stond. Opeens kwamen de eerder vooraan weggejaagde politiepaarden van achteren op de demo inrijden. Iedereen behalve de mensen in de kop van de demo, nog steeds bezig met klappen te vangen van de ME te voet, stoof uiteen. De voorkant van de demonstratie was omsingeld, en viel nu ook uiteen. Minstens één iemand werd hardhandig opgepakt.

  Voor de mensen die hier iets in de media van hebben opgepikt, nú pas komen omvergeflikkerde auto’s, opengebroken straten, en brandende barricades. Dit heeft niks met krakers die ‘een spoor van vernieling’ in de stad achterlaten te maken, waarna de politie ingrijpt. De politie greep in, en het ‘spoor van vernieling’ valt alleen te omschrijven met zelfverdediging. Hoewel ik zelf op het moment dat ik een auto omvergeflikkerd zag worden zoiets had van, ‘mensen, what the FUCK doen jullie nu!’ leek dat wel een einde te maken aan de charges van zowel de paarden als de ME te voet. Hierdoor konden de demonstranten elkaar weer vinden, in plaats van in paniek rond te rennen. De 300 mensen die er op dat moment nog waren, werden een steegje ingeduwd. Dit ging met klappen over een weer, en een enkele vliegende steen (vandaar de opengebroken straten). Weer stonden mensen vooraan klappen te vangen om zich niet zomaar weg te laten jagen. Daarachter stond een grotere groep, deels aan het einde van het steegje, deels op de grachten. Opnieuw een charge van de ME, en de demonstranten werden het steegje uitgejaagd.

  Maar nu staat de ME in een strategisch slechte positie. De mensen die al zoveel klappen te verduren hadden gekregen en een aantal van hun vrienden gearresteerd hadden zien worden, zien hun kans. De zelfverdediging krijgt een behoorlijke vleug wraak. Enkele tientallen breken straten open, en beginnen stenen te gooien. De ME moet zich terug trekken verder het steegje in, gevolgd door boze demonstranten die het steegje nu barricaderen. Heen en weer, heen en weer, dit gaat zo wel ff door terwijl de rest van de demonstranten in de buurt blijft staan.

  Wat volgt is traangas, en meer ge-heen-en-weer tussen politie en demonstranten. En wat hier op volgt zijn brandende barricades. Warme lucht stijgt op, en verspreidt zo het traangas, zo bleek.

  Uiteindelijk gingen steeds meer mensen weg, moe van het traangas en het heen-en-weer over de grachten. Naar wat ik heb opgevangen zijn zo’n 20 mensen gearresteerd, maar ik kan daar verder weinig over zeggen. De aanklacht weet ik wel: ‘Openbare geweldpleging’, pff!

  Dat ze daar de politie maar voor aanklagen!

 3. […] krakersrellen”, maar die voorbereiding kwam van politiekant. Uit berichtgeving – ook besproken op dit weblog – blijkt overduidelijk dat de politie de demonstratie aanviel vóórdat er van  rellen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: