Kraken verboden, krakers blijkbaar ook

Amper twee dagen lang is het kraakverbod van kracht, en intussen heeft het er veel van weg dat niet alleen kraken verboden is, maar krakers en hun medestanders eveneens als opgejaagde dieren mogen worden behandeld. Gisteren dreef de ME een kraakdemonstratie in Amsterdam uiteen, met charges te voet en te paard, en met traangas. Vandaag gebeurde iets soortgelijks in Nijmegen.

Wee begin ik met berichtgeving uit gevestigde media. De NRC bijvoorbeeld spreekt van een demonstratie-middag waar de politie “redelijk tevreden op terug (kijkt)”.  We lezen: “De demonstratie is tot het einde zonder ioncidenten verlopen.” Na het einde kwam er een botsing: krakers wilden de binnenstad in, de ME stond dat niet toe. We lezen van krakers die stenen en flesjes gooiden. “De politie wist niet te verhinderen dat demonstranten tussen het winkelend publiek belandden.” Verder nog het één en ander over een “kat-en-muis-spel met de politie” in het Kronenburgpark waar de politie charges uitvoerde, en over acht arrestaties.

Maar dat was achteraf. De demonstratie zélf was dus goed gegaan, en ja, als krakers naderhand niet naar de politie luisteren, vragen ze om wat er vervolgens gebeurde, nietwaar?  Immers, “(d)e mobiele eenhied moest in actie komen toen krakers vanaf het eindpunt op het Joris Ivens-plein opnieuw de binnenstad in wilden.”  De politie ‘moest’ helemaal niets – afgezien van schadelijke orders van hogerhand opvolgen maar dan hadden de agenten maar een fatsoenlijk vak moeten gaan uitoefenen. Het gezag kóós voor een botsing. En het ging niet louter om het tegenhouden van de groep, maar om het frontaal aanvallen, rennend en meppend. Omroep Gelderland heeft een filmpje waar je de groep ziet stilstaan – één demonstrant met de handen gespreid in de lucht – waarop een waarschuwing en vervolgens een  charge volgde.

Wat er zich allemaal afspeelde wordt een stuk duidelijker uit berichtgeving van Indymedia. Daar lezen we om te beginnen dat er van te voren grootschalig mensen die wilden gana demonstreren op identiteitspapeiren werden gecontroleerd. Dit is een soort vertragingstactiek waarvan ik me afvraag of die wel legaal is volgens de gevestigde wettelijke normen. Belangrijker – want het zijn sowieso mijn wettelijke normen niet, al vind ik dat wétshandhavers er wel aan gehouden moeten worden in zo’n situatie – dit soort controles zijn een vorm van treiteren, en het leidde tot een later vertrek van de demonstratie. Van ‘rellen’ was toen volstrekt geen sprake. Van een subtiel soort politiegeweld feitelijk wel: het aanhouden van iemand is een inherent gewelddadig iets.

Na dhet aanvallen van de groep die weer binnenstadswaarts wilde, is er méér gebeurd. Demonstranten kwamen in het Kronenburg-park terecht. Daar vielen agenten in burger vaak onverhoeds mensen – demonstranten maar ook toevallig aanwezigen – aan. Daar is grof geweld gebruikt. Een groep is vervolgens naar het station gedreven. Een paar zinnetjes uit dfe Tijdlijn van Indymedia:

“15.50. Bijna bij het eind is er een opstootje. Politie mept, maar wordt teruggedreven.” Dat is kennelijk de boven beschreven aanval. “16.55. ME dringt krakers terug het park in. Er schijnen gewonden te zijn.(…) 17.10. Politie rijdt met paarden over mensen heen. (…) 17.18. Er worden nu honden ingezet door de politie. (…) 17.24. Er worden nu veel mensen opgepakt, door stillen.(…) 17.30. Stillen en ME vegen het park leeg. (…) 17.42. 5  stillen hebben een voorbijganger in elkaar geslagen.” het is maar een greep; er wordt ook gerept van dreiging met traangas, en meer arrestaties. Uit commentaar worden meer nare details duidelijk. Het kan best zijn dat achteraf een deel van het boven, heet van de naald opgeschreven, verslaglegging niet helemaal nauwkeurig blijkt, dat een enkjel inde haast opgeschreven detail niet klopt. Zo gaat dat in dit soort situaties. Maar het beeld dat eruit naar voren komt is geloofwaardig en duidelijk. het is een beeld van escalatie, bewust gezocht door de politie.

Opvallend is hier de timing: de demonstratie zelf gaat redelijk relaxed, maar pál erna wordt de harde hand ingezet. Het heeft trekken van een soort politie-valstrik, met een meervoudig gezicht: deels het tolereren van protest binnen nauwe grenzen, deels de intimidatie van deelnemers die het kleinste stapje buiten die grenzen zetten, en deels het op deze manier garanderen van moeilijkheden voor alle deelnemers, wellicht om duidelijk te maken dat deelname aan dit soort acties riskant is en dus van hogerhand, zullen we maar zeggen – niet wordt aangeraden. Afschrikking van protest dus door sluw ingezet geweld. We moeten bij komende demonstraties gewoon uitgaan van dit soort grimmig verloop. En dit patroon zou wel eens niet alleen bij kraakdemonstraties kunnen gelden. Laten we, op zijn minst mentaal, dus maar voorbereid zijn.

Advertenties

2 Responses to Kraken verboden, krakers blijkbaar ook

  1. […] we doorgaan? Verder terug, naar de hevig aangevallen kraakdemonstratie in Amsterdam op 1 oktober 2010, in protest tegen het juist van kracht geworden kraakverbod? Naar de 1 Mei-demonstratie in 2010 in […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: