OM leidt aandacht af van politiegeweld tegen krakers

Het Openbaar Ministerie heeft een schunnig soort van lef. Het “doet onderzoek naar  mogelijke voorbereidingen van krakersrellen in de hoofdstad op 1 oktober. Justitie zegt dat de gevechten waarbij meerdere gewonden vielen niet geheel spontaan ontstonden.” Dat lezen we op Nu.nl.

Het is dubbel schunnig. In de eerste plaats worden ‘relschoppers’ die ook nog eens ‘met voorbedachten rade ‘hebben gevochten, zwaarder gestraft dan ‘spontane’ straatvechters. De poging op van de rellen met terugwerkende kracht een voorbereid complot te maken, is een volgende poging om kraken en de verdediging ervan nog harder aan te pakken door krakers te behandelen als criminelen.

In de tweede plaats keert Justitie hier de boel om! Ja, er was “voorbereiding van krakersrellen”, maar die voorbereiding kwam van politiekant. Uit berichtgeving – ook besproken op dit weblog – blijkt overduidelijk dat de politie de demonstratie aanviel vóórdat er van  rellen sprake was. Intussen is er ook een fotojournalist, Mischa Rapmund, die een klacht heeft ingediend vanwege politiegeweld: hij heeft zelf klappen gekregen. Ook hij zegt dat de politie zelf aanviel. Een open brief van hem, gevonden via Indymedia, maakt veel duidelijk.

De politie was kennelijk ‘voorbereid’, wílde een confrontatie. Als justitie de breinen achter het geweld wil aanpakken, laat justitie dan bij de politieleiding en de burgemeester gaan kijken. Daar ligt de verantwoordelijkheid. Dat krakers zich stevig verweerden, barricaden bouwden en probeerden de politie tegen te houden is juist en terecht. Self-defence is no offence.

Kennelijk voelt Justitie zelf dat haar eigen claim dat van krakerskant geweld werd voorbereid, niet supersterk is. OM-woordvoerder Wattimena zegt: “Maar ook als toch blijkt dat de rellen toevallig ontstonden, dan is er altijd iemand die begint. Wij willen dat nu precies in kaart brengen.” Inderdaad begon er ‘iemand’, een hele groep ‘iemanden’ zelfs. Degenen die begonnen, hadden uniformen, schilden, knuppels. We mogen er niet in berusten dat Justitie deze politie-agressie wegmoffelt met verwijzingen naar ‘mogelijke voorbereidingen van krakersrellen’.

Advertenties

2 Responses to OM leidt aandacht af van politiegeweld tegen krakers

  1. Eric Krebbers schreef:

    Fijn dat je terug bent, Peter. Ik ging je blogs al snel missen!

  2. bram schreef:

    kijk naar dit filmpje. heel duidelijk wie de gewelddadigheden in gang zet.
    de reclame moeten we helaas voor lief nemen.

    http://woot.zideo.nl/?option=com_channel&channel=6c4961576e673d3d&zideo=6c4957546d773d3d&playzideo=6b3469566e567878

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: