Wilders voor rechtbank: nare wending van dom proces

Het proces tegen Geert Wilders is bezig een nare wending te krijgen. Het Openbaar Ministerie heeft in etappes duidelijk gemaakt dat Wilders maar beter niet veroordeeld kan worden. Zowel de aanklacht wegens discriminatie als die wegens haatzaaien en groepsbelediging van moslims verdient wat het OM betreft vrijspraak. Anders gezegd: wat het OM betreft is het acceptabel – misschien niet aangenaam, maar wel aanvaardbaar – dat Wilders oproept de Koran te verbieden, de islam als fascistische ideologie te bestempelen en daarmee moslims feitelijk als tweederangsburgers weg te zetten. Wilders heeft met deze dingen, volgens nhet OM, geen strafbare feiten gepleegd, in het maatschappelijke en poltieke debat moet nu eenmaal veel kunnen, en dat moslims zich gegriefd kunnen voelen mag vervelend zijn, maar dat is geen reden voor schuldig-verklaring.

Een paar dingen dienen hierover vastgesteld te worden. Wat Wilders doet – week in, week uit, jaar na jaar – ís oproepen tot discriminatie van moslims. Wie moslims – en niet christenen of joden – geen nieuwe moskëen gunt, wie moslims – en niet joden of christenen – van het door hen heilig geachte boek wil beroven – die discrimineert moslims. Glashelder. En wie oproept om artikel 1 uit de Grondwet te verwijderen – het artikel dat een verbod op discriminatie inhoudt – onderstreept nog eens zijn punt dat discriminatie v wat hem betreft moet kunnen.

En wie de islam keer op keer afdoet als een gewelddadige, fascistische ideologie, wie onophoudelijk spreket over ‘islamisering’ als dodelijke bedreiging van ‘onze vrijheid’, wie rept van de noodzaak om miljoenen moslims uit West-ueropa weg te sturen – zo’n iemand zaait haat. En het onderscheid dat het OM hier aanbrengt tussen ‘de islam’enerzijds, en ‘moslims’ anderzijds, houdt niet echt stand: de islam beschimpen komt neer op het krenken en beledigen van haar aanhangers. Ook van groepsbelediging is dus wel degelijk sprake.

Het OM legitimeert, door in haar rewuisitor op alle punten vrijspraak te eisen, daarmee de islamofobe, racistische campagne die Wilders, ter vergroting van zijn eigen machtspositie, al jaren voert. De eis tot vrijspraak is al aan klap in het gezicht van moslims, van migranten, en uiteindelijk van eenieder die tegen racisme is. Volgt straks daadwerkelijk vrijspraak, dan wordt die klap nog eens extra hard herhaald.

Maar er is een andere kant. ja, ik vind dat Wilderes schuldig is aan racisme, haatzaaierij, belediging, discriminatie en zo meer. Maar ik vind nadrukkelijk niet dat dit voor een rechtybank uitgevochten dient te worden. het hele prioces vond ik al vanaf het begin onverstandig, en het aandringen op juridische veroordeling vond en vind ik geen goede zaak. Daarvoor zijn meerdere redenen.

In de eerste plaats geeft een proces, ook als het wel tot een veroordeling zou leiden, rechtbanken een legitimiteit om grenzen te bepalen van wat wel en niet gezegd mag worden. Juist mensen die tegen de stroom in moeten opb roeien omdat ze ene fundamenteel andere maatschappij nastreven snijden zich hiermee in eigen vlees. Rechtbanken zijn immers déél van die orde. Vandaag staat Wilders voor de rechter, wegens dingen die hij heeft gezegd of geschreven. Morgen –  en ook gisteren, het is mijzelf ooit overkomen – staan linkse mensen voor de rechter wegens dingen die ze hebben gezegd of geschreven, tégen Wilders en zijn illustere voorgangen Fortuyn bijvoorbeeld.

Een proces tegen Wilders, juist ook als dit tot een veroordeling leidt, vergroot de speelruimte om via rechtbanken kritische geluiden de mond te snoeren. En werkelijk kritische geluiden komen niet van rechts, maar van radicaal-links. Het inzetten van rechtbanken in het maatschappelijke debat is wat mij betreft daarom principieel verkeerd. Niet omdat ik vind dat Wilders’ uitspraken maar moeten kunnen, want dat vind ik nadrukkelijk níét. Maar omdat ik vind dat Wilders’ uitspraken via krachtige openlijke tegenspraak bestreden dienen te worden, niet door staatsrepressie. En voor die krachtige tegenspraak hebben we maximale vrijheden nodig, geen juridische inperking. óók niet als die eens één van onze gevaarlijkste tegenstanders raakt.

Zou hij veroordeeld worden – niet waarschijnlijk, na het OM-betoog, maar zoals de NRC laat zien, ook niet helemaal uitgesloten – dan is er nog een probleem. Wilders heeft er toch al een handje van om zich voor te doen als dappere verdediger van de vrijheid van meningsuiting. een veroordeling van hem zal hem extra bevestigen in die rol van vrijheidsheld. Nee, belediging en haatzaaierij valt niet onder een legitieme vorm van vrije meningsuiting. Maar straf van staatswege tegen, zelfs op zichzelf inderdaad onaanvaardbare, uitlatingen geeft Wilders een schijn van stoere vrijheidszin die hem sterker maakt en die hij geenszins verdient. Degenen die gekozen hebben om aangifte tegen hem te doen, hadden hem die lol niet moeten gunnen.

Een tweede, meer tactische reden, om het proces tegen Wilders een zeer onhandige zet van antiracisten te vinden, tekent zich met de dreigende vrijspraak af. Door zo’n vrijspraak krijgt de kwalijke woordenstroom van Wilders nog eens een extra juridische legitimiteit. Hij kan dan bij komende haatzaaierij tegen moslims – of bijvoorbeeld tegen Roma, ook bezig een doelwit te wordeen van racistische campagnes – immers zeggen: wat ik doe, is legitiem, het mág van de rechtbank. Dat maakt hem sterker.

En het risico van vrijspraak zat er vanaf het begin in. Aandringen op dit proces betekende vanaf dag één: riskeren dat Wilders een juridische opsteker kreeg. Het debacle dat zich nu aftekent, zat er vanaf het begin van het proces al als gevaarlijke mogelijkheid in. Wilders dreigt dit proces nog sterker te verlaten dan hij erin ging. Ik vind dat antiracisten het nóóit zover hadden mogen laten komen. De straat, en niet de staat, is het middel waarmee racisme bestreden dient te worden.

Advertenties

One Response to Wilders voor rechtbank: nare wending van dom proces

 1. Remco schreef:

  Het recht op vrijheid van meningsuiting wordt hier
  met de voeten getreden.
  Wilders is de poppenspeler en de rechtbank de marionet.
  Wilders gaat veel te ver want dit is geen vrijheid van
  meningsuiting maar een regelrechte belediging
  van een hele groep mensen die ook werkelijk leven als moslims en volgens de Koran.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: