23 oktober hoe dan ook actie tegen bezuinigingen – en daarna verder

Met botte orders hebben Haagse autoriteiten Rekening Retour ertoe gebracht de geplande manifestatie tegen bezuinigingen te verplaatsen. Het voornemen was om die actie op het Plein, vlakbij parlementsgebouw en regeringscentrum, te houden. Daar vond al iets anders plaats, zo liet de politie de organisatoren weten. dat was echter pas op 14 oktober; Rekening Retour had de manifestatie echter al op 9  augustus aangemeld. Zoiets is op het eerste gezicht erg slordig, maar het heeft alle tekenen van kwade opzet van politiekant. Rekening Retour stelde vervolgens een terrein dichtbij de Hofvijver voor. Dat mocht echter ook niet van de politie, het zou de aantallen verwachte actievoerders niet aan kunnen. Maar bij een eerdere gelegenheid stonden op die plek ook al eens enkele duizenden actievoerders, zoals Rekening Retour in een bericht waar ik bovenstaande zaken aan ontleen, naar voren brengt.

Alles bij elkaar komt dit gewoon neer op pesterij van mensen die tegen het regeringsbeleid van het nieuwe kabinet willen protesteren. En het is meer. Na het politiegeweld tegen kraakdemonstraties in Nijmegen en Amsterdam, na het agressieve politieoptreden tegen één-mei-demonstranten in Rotterdam en Nijmegen eerder dit jaar, na het oppakken in Rotterdam van iemand die Rekening-Retour-flyers uitdeelde, is dit een nieuwe inbreuk op het demonstratierecht, op de ruimte die ons nog rest om voor onze belangen en verlangens op te komen. Zoiets verdient het luidst en scherpst mogelijke protest. Er is geen enkele reden om ons bij voorbaat neer te leggen bij de dienstorders van burgemeester Van Aartsen en zijn geüniformeerde knokploegen.

Er zijn nu twee belangrijke dingen te doen en te onderkennen. Het eerste is: zorgen voor maximale aantallen deelnemers aan de manifestatie. Het is zaak dat we echt met flink veel mensen er heen gaan. Flink veel mensen ter plekke betekent dat we iets goed duidelijk maken, dat we kracht hebben. Flink veel mensen geeft ook ondersteuning, veiligheid, voor het geval de politie ter plekke ook nog eens inbrueken op ons demonstratierecht gaat maken. Wie nog aarzelt – omdat zij/ hij de Rekening-Retour-aanpak – terecht, wat mij betreft – te soft vindt , of juist omdat hij/ zij nerveus wordt van de reactie van politiezijde –  : nú is het moment om die aarzeling opzij te schuiven. Wegblijven zonder hele goede reden verzwakt onze strijd tegen bezuinigen, wegblijven beloont Van Aartsen en zijn ordehandhavers nog eens voor hun repressieve houding.

Tegelijk is het nodig dat we nadenken over nieuwe stappen, voor na 23 oktober. Het laatste woord over het halve demonstratieverbod is nog lang niet gezegd, dit dient wél aan de kaak gesteld te worden. Dit soort gezagsoptreden is véél te gewoon aan het worden. We moeten, naar mijn idee, van het recht op demonstreren onder eigen voorwaarde een zelfstandig en hard actiepunt maken, de publiciteit zoeken – en actie blijven voeren.

Tegelijk zijn er aanknopingspunten om langs andere wegen de aanval te kiezen. Aacties komen niet alleen vanuit de gangbare radicaal-linkse groepen en netwerken. De bezuinigingen brengen veel te weeg bij de meest uiteenlopende beroepsgroepen. Willen we een brede en effectieve strijd tegen het bezuinigingsbeleid op gang helpen, dan is deelname en bijdrage aan afzonderlijke gevechten tegen afzonderlijke bezuiniginegn noodzakelijk. Daarbinnen kunnen en moeten revolutionairen dan hun opunten naar voren brengen: waar de bezuinigingen hun oorzaak vinden, wat ons antwoord is, hoe we ons dienen te organiseren, hoe we solidariteit opbouwen tussen mensen in de diverse aangevallen bevolkingsgroepen.

Een sector die er uit spring wat betreft woede tegen bezuinigingenm, vinden we in de kunstwereld. En die woede komt al georganiseerd tot uiting ook, er is al actie gevoerd op …. Er komt meer. Van 1 tot en met 22 november komt er een campagne vanuit kunstorganisaties en een FNV-vakbond. Die moet de bevolking aanmoedigen om tegen de bezuinigingen op kunst te protesteren. Een slotmanifestatie zal op 22 november in de Heineken Music Hall plaatsvinden, op 20 november worden “alle kunstliefhebbers in Nederland”  gevraagd om hun afkeuring van deze bezuinigingen uit te spreken. Dat biedt aanknopingspunten voor een soort landelijke actiedag, juist ook voor mensen die het hele bezuinigingsbeleid afwijzen. En bovendien: wie is nu niet op één of andere manier kunstliefhebber? Alleen de mensen die de kunstwereld willen helpen slopen uit als geldnood verpakte winsthonger, gecombineerd met kleinburgerlijke rancunes zijn dat niet.

Maar eerst: morgen met ons allen naar Den Haag!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: