Nogmaals die demonstratie in Londen – plus solidariteitspetitie die steun verdient

De prachtige demonstratie van studenten en onderwijspersoneel vorige week in Londen krijgt zowel een strijdlustig vervolg als ook een nare nasleep voor sommige deelnemers. Tegen die nasleep  is een stellingname – via een intussen gelanceerde solidariteitspetitie online bijvoorbeeld – op zijn plaats. Intussen nog wat meer informatie en evaluatie over wat er vorige week is gebeurd, en de balletjes die sindsdien zijn gaan rollen.

De Guardian – een Britse krant, vergelijkbaar met de Volkskrant – kwam met een opvallend positief stuk. Daarin wordt ook vrij uitvoerig ingegaan op de bezettingsactie van het kantoor van de Conservatieve partij. Die wordt “een echte uiting van frustratie tegen de weinigen die vastbesloten lijken om van de toekomst een miserabele, kleingeestige en van schuld vergeven plek te maken.” Het artikel ziet ook dat de demonstratie “niet enkel in economische termen begrepen moet worden als en klacht vanwege collegegelden. Het vertegenwoordigt ook de ernstige woede die velen voelen vanwege bezuinigingen op universiteiten zoals die er nu voorstaan, en de indeologische verwoesting van het onderwijssysteem als de coalitie zijn zin krijgt.” De slotzin geeft de demonstratie een belangrijke plek als keerpunt, als opstap naar meer verzet tegen de rechtse regering. “Dit protest – zowel in zijn vreedzame als in zijn meer gewelddadige dimensies – is een teken van een land dat voor het eerst sinds lange tijd niet bang is om terug te vechten.”

Natuurlijk was er boosheid van regeringszijde over de actie in het Tory-kantoor. De Conservatieve premier Cameron eiste binnen een dag dat “de relschoppers onder de betogende studenten gerechtelijk worden vervolgd.”  De politie heeft op de actie 51 mensen opgepakt. Maar het idee dat er een handjevol ‘aanstichters’ van de bezettingsactie zijn – genoemd worden anarchisten, mensen van de Socialist Workers Party, ruime keus aan ‘raddraaiers’ dus – is teken van een gebrek aan inzicht en verbeeldingskracht: alsof mensen niet ter plekke in staat kunnen zijn hun woede om te zetten in stevige actie, en ter plekke te besluiten een gebouw van een gehate regeringspartij binnen te dringen en hardhandig onder handen te nemen. De NRC schreef: “al snel bezetten tweeduizend demonstranten het kantoor van de Conservatieve partij.” Dat is iets anders dan een miniem handjevol. Dat is een substantieel deel van de ruim 50.000 demonstranten.

Verslagen van deelnemers geven een mooi sfeerbeeld, over de spontaniteit van de actie, de woede die naar buten kwam, de euforie waarmee die uitbarsting gepaard ging. Citaat uit zo’n verslag op Libcom: “Toen het raam van plaatglas van het gebouw stukgeslagen begon te worden, was de atmosfeer op het plein vol energie. De gehele menigte leek achter de actie te staan, juichte ondersteunend voor degenen vooraan, riep mensen op en masse naar binnen te gaan, en duwde voortdurend naar voren in een poging om dit te doen. Deze actie leek nniet op één of andere manier van te voren gepland, maar gebeurde spontaan te midden van een levendige en diverse massa-demo van studenten die hun woede rechtstreeks wilden richten trregen sommigen van degenen die verantwoordelijk waren voor het uitverkopen van hun toekomst.” Het artikel kláágde nota bene over de zwakte en geringe omvang van het ‘radicale studenten en arbeiders blok’ opgezet vanuit anarchistische groepen – groepen die in rechtse media juist als schuldigen van de bezettingsactie werden aangewezen. Gelukkig is er ook nog zoiets als spontane anarchie, maar ga dat de Britse tegenhangers van de Telegraaf maar eens uitleggen…

Eén van die groepen, de Solidarity Federation (SolFed), kwam met een mooie reactie op de beschuldigingen van raddraaierij door anarchistische groepen, waaronder ook SolFed, één van de groeopen die aan het eerder genoemde radicale blok had meegewerkt. “Het is absurd en hoogst neerbuigend om de zeer onvoorspelbare gebeurtenissen van de dag vast te pinnen op de hoofden van een kennelijke ‘harde kern van herrieschoppers’ of ‘protest junkies’, in artikelen naast berichtgeving over deelnemende studenten die bevestigen dat het hun eerste demonstratie was.” En dan, met droge humor. “Zelfs als we aal de neiging hadden om menigten te manipuleren en te controleren, dan zouden de kansen dat we dat met succes zouden doen als kleine minderheid temidden van ziedende duizenden zeker minimaal zijn.”

Terecht kijikt de verklaring ook vooruit, met krachtige, noodzakelijke woorden: “We hopen dat studenten de eersten van velen zullen zijn die rechtstreeks de bezuinigingen afwijzen die ons allemaal raken, en we zullen doorgaan met organiseren tegen dit bezuinigingsbeleid-van-verschroeide-aarde, op onze werkplekken en in onze wijken, democratisch en onafhankelijk van vakbondsleiders en politici die de mantra ‘business as usual’ blaten.  Slechts door strijd – directe actie en solidariteit tussen studenten, arbeiders, werklozen en gepensioneerden – kunnen we terugvechten in deze klassen-oorlog van de rijken tegen de rest.”

Intussen is er al vervolg van studentenprotest. Een verslag op The Commune  maakt, na de demonstratie en de bezetting van het Tory-kantoor besproken te hebben, melding van een bezettingsactie van tachtig studenten op de Universiteit van Manchester. De actie vond klaarblijkelijk plaats de dag na de demonstratie, en duurde een handvol uren. En het weblog Lenin’s Tomb maakte maandagavond melding van een bezetting van een universiteitsgebouw in Sussex, een actie die uitging van 180 studenten.

Of we hiermee aan het begin staan van een aanzwellende reeks studentenacties, bezettingen van universiteitsgebouwen en dergelijke? Hoe dan ook, we dienen ons schrap te zetten om ook in Nederland solidariteit te organiseren. Het gaat hier om een solidariteit waar we nu al blijk van mogen geven door op zijn minst de internet-petitie , tegen vervolging van en voor sdolidariteit met studenten te ondertekenen en verder te verspreiden.

(opm. 16 november, 20.18: links gecorrigeerd, petitie is nu bereikbaar via dit stuk…)

Advertenties

2 Responses to Nogmaals die demonstratie in Londen – plus solidariteitspetitie die steun verdient

  1. Eric Krebbers schreef:

    Hoi Peter,
    Naar mijn beleving is The Guardian totaal niet te vergelijken met De Volkskrant. De krant is vele male progressiever dan De Volkskrant.

    Vandaag in die Guardian overigens een schokkend stuk over de aanpak van een website die tips gaf aan studenten die gezocht wordt.
    http://www.guardian.co.uk/world/2010/nov/16/student-anti-police-website-closed

  2. […] Naar de bron van dit nieuwsbericht over pinnen / pinautomaten […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: