PVV in crisis: wat zegt het?

De reeks van schandalen die momenteel de PVV teisteren geven in linkse kringenaanleiding ot een grimmige vrolijkheid, tot leedvermaak ook. Dat is terecht: het is plezierig om te zin hoe een gevaarlijke politieke stroming door haar eigen verrotting in problemen raakt. En dat een groepering die het haat zaaien tegen hele bevolkingsgroepen tot kunstvorm heeft verheven, nu volop onder vuur ligt en hoongelach te incasseren krijgt is mooi. Het is echter verkeerd om opgelucht adem te halen, want de uiterst-rechtse dreiging is bepaald niet geweken. Het fascisme in en om de PVV verandert van vorm. Achter de PVV-crisis zien we patronen die niet geruststellend zijn.

Het gejammer van PVV-ers dat de media wel erg gebrand is om narigheid rond mensen van hun club te vinden, is precies dat: gejammer. Al geloof ik dat dit tegenwoordig ‘huilie-huilie’ heet. Media doen wat ze al jaren éérder hadden moeten doen. Geert Wilders heeft zijn politieke onderaannemers niet gescreend. Maar de media hebben op dit punt ook flink zitten slapen, en hebben van eerdere schandaaltjes nauwelijks werk gemaakt toen bleek dat het Wilders nauwelijks schade leek toe te brengen. Dat dit de laatste week is veranderd is een kwestie van achterstand inhalen, van beter laat dan nooit. Dat de Wilders-club zich nu slachtoffer voelt van ‘demonisering’  is ironisch. De PVV is zelf kampioen hetze tegen moslims – mensen wiens enige ‘misdaad’ is dat ze een andere religieuze achtergrond hebben dan andere mensen. De aanval op de PVV is gebouwd, niet op racistische vooroordelen zoals de PVV-politiek zelf, maar doodgewoon op feiten.

Die feiten liegen er niet om, en dat weten we al langer. De linkse organisatie Doorbraak had al in april de schandalen tot dan toe op een rijtje gezet. Van dat stuk is kort geleden een bijgewerkte versie online gezet, en het is hilarisch leesvoer. De titel: “De bende van Wilders”. Een paar zinnetjes: “Door de jaren heen heeft Wilders  al de nodige malloten, ruziemakers, fascisten, leugenaars, dronkelappen, fundamentalisten en geweldplegers om zich heen weten te verzamelen. We zetten de meest opmerkelijke nog even op een rijtje, opdat we niet vergeten.” En dan volgt de hele rimram, met terugwerkende kracht, van de seks met ondergeschikten en de buurtterreur door ex-militair Lucassen, via de kopstoot van Hernandez, de homohaat van adviseur Beliën,  de openlijke fan van knokploegen en militaire dictatuur Van Roon, de bezopen agressieve en als wijkagent al botte Hero Brinkman en vele, vele anderen. Laatste woorden van het artikel: “Wat een bende…”

De Volkskrant heeft intussen ook een overzicht van de schandalen voor elkaar gekregen, bijna zeven maandan nadat Doorbraak dus al een overzicht had. Wat is het toch fijn dat we een alerte pers hebben, nietwaar?! En in tegenstelling tot Doorbraak richt het Volkskrant-stuk zich niet op de fascistische ontsporingen van een aantal PVV-ers, maar beperkt vrijwel uitsluitend tot zaken waarin PVV-ers met Justitie in aanraking kwamen, veroordelingen en serieuze verdenkingen van strafbare feiten en dergelijke. Dat is, alles bij elkaar, trouwens ook al best onthutsend. Maar juist de expliciet politieke smerigheden die Doorbraak wel aandraagt en de Volkskrant niet, maken het PVV-plaatje completer – en akeliger.

De manier waarop Wilders de crisis, en met name de zaak-Lucassen, te lijf ging is wel opmerkelijk. Het zegt iets over de tegenstrijdigheden waarmee een zich ontwikkelend soft-fascisme als dat van de PVV mee te maken krijgt. Dagen en dagen had Wilders nodig om te beslissen of Lucassen wel of niet in de fractie mag blijven. Hij stond voor de keus tussen botte parlementaire machtspolitiek enerzijds, en de hard rechtse oppositionele zuiverheid bewaren anderzijds. Lucass wegsturen had Wilders de mogelijkheid gegeven zich in zijn rol als misdaadbestrijdende rauwe hardliner te profileren. Dat had erg gepast in zijn aanpak van de afgelopen jaren: rámmen, rámmen, rámmen tegen ‘de elite’, zijn rol als uiterst rechtse rebel behendig spelen. Dat zou erg gepast hebben bij de hele fascistische dynamiek waar hij exponent van is.

Maar Lucas wegsturen had de meerderheid achter het kabinet – letterlijk de helft plus één – doen verdwijnen, en zijn geliefde kabinet in gevaar gebracht. En juist als sterke man achter dat kabinet speelt hij momenteel zijn hoofdrol. Om het kabinet – en daarmee zijn sleutelrol als Grote Gedoger te laten leven,  liet hij Lucassen blijven. Dat was ordinaire machtspolitiek, het opofferen van principes aan het behoud van baantjes en dergelijke. Een Lubbers of een Wouter Bos zou dat niet anders hebben gedaan. Hier gedraagt – zo zou je kunnen argumenteren – Wilders zich niet als fascist, maar als doodgewoon politicus. Dat is ontluisterend voor degenen die hoopten dat Wilders ‘anders is dan de rest’, en juist daarom op hem stemden of anderszins met hem sympathiseren. Maar het heeft ook iets bijna-geruststellends: het uniek-dreigende van het Wilders-fenomeen lijkt er door te vermindere. Hij is net als de rest, en dat is overigens al erg genoeg.

Toch zit het een slagje complexer, naar mijn idee. Er is een réden dat hij dit kabinet overeind wil houden, en die gaat iets verder dan zijn persoonlijke macht als kingmaker achter de troon. Een val van het kabinet zou nieuwe verkiezingen betekenen. Gezien het hele gehannes rond formatie en eerste weken van dit kabinet, zou daarna wel eens een kabinet zonder PVV of PVV-gedoogrol kunnen volgen. Alle kans dat in zo’n kabinet de door Wilders zo verfoeide PvdA weer zou deelnemen. Alle kans dat niet alleen de bezuinigingen, maar ook het kleiharde beleid tegen migranten en vluchtelingen, minstens vertraging zouden oplopen. En Wilders’ rol als aanjager van de rechtse aanvallen zou, tenminste tijdelijk, vervallen.

Juist het spelen van die rol – met steun aan datgene wat hij in het kabinetsbeleid toejuicht, en tegelijk zonder rechtstreeks regeringsverantwoordelijkheid te dragen zodat hij zijn handen goeddeels vrij houdt – is momenteel een groeistrategie voor de PVV. Het is een groeistrategie waarin diepe afkeer van links, het buitensluiten van de PVDAA uit de regeringsmacht, de kruistocht tegen ‘linkse hobbies’ één van de pijlers is, naast islamofobie en ander racisme als andere pijler, momenteel dus óók via regeringsbeleid. Het overeind houden van de huidige regering past binnen die groeistrategie, het nu ten val laten komen wellicht veel minder. Dat Wilders, door een gewelddadig, van een veroordeling voorzien, type als Lucassen de hand boven het hoofd te houden, botst met de door de PVV keer op keer verkondigde consequente strijd voor veiligheid op straat en tegen misdaad, neemt hij kennelijk op de koop toe.

Die tegenstrijdigheid is natuurlijk alle reden tot opgewekt venijn richting PVV. De HP/De Tijd rekent netjes voor dat het percentage PVV-ers in de Kamerfractie dat verdacht wordt van strafbare feiten, inmiddels met 20 procent, boven het criminaliteitscijfer van 13,8 procent van jongeren van Marokaaanse afkomt in Gouda ligt. Dat kwam ik op Facebook tegen (ik lees standaard geen HP/ De Tijd, misschien toch weer eens doen). Maar de criminaliteitscijfers onder PVV-topfiguren zijn méér dan enkel een bron voor leedvermakelijke vergelijkingen. Trouw schrijft dat dit soort dingen niet alleen wijst op gebrekkige screening. “Veel ernstiger is de gevolgtrekking dat de PVV door haar program en optreden klaarblijkelijk zulke figuren aantrekt, schrijft Trouw naar aanleiding van de affaire-Lucassen.

Inderdaad. Met het binnentreden van de PVV in het politieke machtscentrum komt een soort van rechtstreekse criminaliteit dat machtscentrum binnen. En inderdaad: een programma doordrenkt van haat en agressie, gecombineerd met een optreden waarin die agressie en haat ten volle worden geventileerd en omgezet in keiharde macht, dat werkt op halve onderwereldfiguren als een magneet, en het vormt mensen die erdoor aangesproken worden herhaaldelijk ook om tot onderwereldfiguren. Juist ook in het huidige PVV-debacle zijn de contouren van een politiek verschijnsel waarvoor het verhullende woord ‘rechts-populisme’ maar beter gewoon door het woord ‘fascisme’ kan worden vervangen, toch wel zichtbaar. Al blijven “de knokploegen tot dusverre beperkt tot Hero en Hernandez” zoals Thomas Van Der Dunk in een Volkskrant-column treffend opmerkt, het is duidelijk uit welke rechtse hoek de PVV-wind waait.

Advertenties

4 Responses to PVV in crisis: wat zegt het?

 1. Kees schreef:

  Ik ben heel benieuwd wat de uitgelekte stukken van Hero Brinkman over hoe hij tegen het leiderschap aankijkt, gaan betekenen. Het NOS Journaal meldde zojuist dat er een fikse tegenstelling bestaat binnen de PVV over meer democratie. Het zou mij helemaal niets verbazen als Brinkman uit de fractie stapt en in zijn kielzog een aantal kamerleden meeneemt.

 2. Dylan schreef:

  ‘De HP/De Tijd rekent netjes voor dat het percentage PVV-ers in de Kamerfractie dat verdacht wordt van strafbare feiten, inmiddels met 20 procent, boven het criminaliteitscijfer van 13,8 procent van jongeren van Marokaaanse afkomt in Gouda ligt.’

  Ik denk als je die cijfers corrigeert voor sociaal-economische achtergrond dat je nog een veel groter verschil te zien krijgt…. 😉

 3. peterstorm schreef:

  @Dylan: Hahaha, jazeker!
  @Kees: zie mn volgende stuk dat ik inmiddels hierover schreef. Wordt no doubt vervolgd. Dat uit-de-fractie-stappen van Brinkman zie ik nog niet zo snel gebeuren trouwens; ik weet niet of het Herootje de verantwoordeelijkheid wil nemen voor de val van dit kabinet die daar wel eens pijlsnel op zou kunnen volgen. Anyway, we shall see…

 4. excellentie zwembad schreef:

  Ik zie ‘stadscommando’s’ anders als een voorstel tot het oprichten van knokploegen.
  Daarbij moeten de golf van geweld tegen moslims ook niet onderschatten.

  ZO beperkt zijn die knokploegen van de PVV niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: