PVV in crisis: wat effecten

Het gaat hard opeens met de PVV. Het ene moment vernemen we dat James Sharpe zijn Kamerlidmaatschap voor de PVV beëindigt. Zijn bedrijf in Hongarije had  een boete gehad wegens het oplichten van klanten. Ook is er hij ervan beschuldigd ooit een mede-sporter met spike-schoenen heeft belaagd, terwijl zijn ex-vriendin zegt dat ze door hem is mishandeld. Dat geweld is allemaal niet bewezen, maar de oplichterspraktijken heeft wél tot formele veroordeling geleid. Exit Sharpe dus. Hopsakee.

Dat nieuws dreunde nog na toen het volgende bericht het licht zag.: twist en tweedracht in de PVV-fractie. Hero Brinkman wil er een partij met leden van maken, en ook met meer thema’s dan alleen het vertrouwde islam-bashen. Martin Bosma wil het éénhoofdig leiderschap handhaven, omdat leden, via “infiltratie” binnengekomen – bijvoorbeeld “linkse actievoerders (bijvoorbeeld kunstenaars)” – aha, is dat misschien reden dat de PVV zo hard wil bezuinigen in de kunstsector?… – aan de fundamenten van de PVV-lijn – islamofobie, racisme en, o ja, islamofobie en racisme – zouden kunnen sleutelen. Beiden hebben hun standpunt in een notitie neergelegd, en die notities zijn via Eén Vandaag uitgelekt. Hopsakee.

Niemand weet hoe het de komende dagen verder zal gaan, wie er nog meer in opsppraak zal raken, hoe de Grote Leider om zal gaan met de botsing tussen collegiaal extreem-rechts en solistisch extreem-rechts in zijn partij… Intussen trekt het rumoer al internationale aandacht. “Scandals plague Wilders’ party”, schrijft Aljazeera. Tja, als je eerst de internationale superstar wordt van islamophobia-über-alles, dan moet je niet vreemd opkijken dat je ontluistering bij tegenslag nog wel sneller kan gaan als die van Michael Jackson. Zo dreunt het spektakel dus onverdroten verder. Hopsakee.

Wat zal de hele heisa voor gevolgen hebben voor de PVV, en voor de dreiging die van haar soort politiek uitgaat? Het is duidelijk dat die partij toch wel in vrij ernstige problemen zit. Wilders geeft toe dat er bij het screenen van kandidaten veel is misgegaan. Zijn excuus: “Door spectaculaire groei van onze partij hebben wij verzuimd om afdoende antecendentenonderzoek te doen.” Hahahahahahaha. Mag ik even hard lachen? Welke ‘spectaculaire groei van de partij’? De PVV had een jaar geleden één lid. De partij heeft nu nog steeds één lid. Wat een groei!

Ja, ik weet het, het aantal kiezers, en dus Kamerleden, is wel gegroeid. Maar een paar dozijn kandidaten checken, zou dat duur en lastig zijn geweest, enkel omdat er veel kiezers in aantocht waren? Trouw schreef  dat het raadplegen van het justitieel doculmenatiesysteem om er achter te komen of iemand een strafblad heeft dertig euro en vijf cent kost.  Voor pakweg dertig kandidaten zou dat zijn neergekomen op 901,50 euro. Dat is iets heel anders dan het inhuren van “dure bureaus” waarvan Wilders zei dat de PVV er “geen geld” voor had.  een kleine duizend euro was bij die ‘spectaculair gegroeide’ aanhang toch wel los te bedelen geweest – om over wat grotere geldschieters maar te zwijgen?

Makkelijke oplossingen voor de PVV zijn er niet. De ‘democratisering’ waar Brinkman op aandringt zou wel eens weinig op kunnen lossen. Het is sowieso een beetje vreemd om ook Trouw tegen te komen als voorstander hiervan. Het is Wilders, aldus deze krant enkele dagen terug, niet gelukt om te voorkomen dat hij allerlei figuren met kwalijk verleden op zijn lijst te krijgen. “Het is ook onmogelijk voor één persoon om dat alles goed te managen. Juist een democratisch opgebouwde partij heeft de checks en balances om dergelijke ongelukken te voorkomen.” Wilders zou die democratische kant op moeten, “(i)n belang van de hele politiek”, aldus het dagblad. Vreemd is het: sinds wanneer zien mainstream-dagbladen het als hun taak om uiterst-rechtse partijen  advies over de inrichting van hun club? De redenering houdt ook geen stand. De LPF van wijlen de heer generalissimo maarschalk Pim Fortuyn had leden, en schandalen te over. Een gedemocratiseerde mafia is ook een mafia.

Intussen begint de hele toestand gevolgen te hebben, voor de houding van de PVV-aanhang en van anderen,  en ook voor de omvang van die aanhang. Een peiling van Nu.nl onder iets minder dan 43.000 mensen gaf een grote meerderheid – 92 procent – te zien van mensen die vonden dat de toestand met kamerlid Lucassen die zijn strafblad voor de Opperste Leider had verzwegen maar toch mocht blijven van diezelfde Leider, de geloofwaardigheid van Wilders had aangetast. Maar onder die 43.000 zullen veel mensen gezeten hebben die toch al niet dol op Wilders waren, dus veel afbrokkelende steun valt daar nog niet rechtstreeks uit af te leiden.

Volgens een peiling van Eén Vandaag onder 2600 mensen die in juni hun stem op de PVV uitbrachten, is het vertrouwen in Wilders daar nauwelijks gedaald: van 97 tot 94 procent. Bij 70 procent was dat “vertrouwen in de PVV gelijk gebleven en bij  11 procent zelfs toegenomen” – hetgeen impliceert dat het bij de resterende 13 procent was afgenomen, als ik de cijfers goed versta. Ook bleek dat “een grote meerderheid van ondervraagden (83 procent) vindt dat er minder kritisch naar andere politieke partijen wordt gekeken dan naar de PVV.” Hier zien we een verongelijkt ‘wij- staan-pal-achter-onze-Leider’ als reactie bij zijn aanhangers.

Maar deze cijfers gaan over mensen die al in juni PVV-supporters waren. Na die verkiezingsdag is de Wilders-aanhang verder gegroeid. Díe groei valt nu nadrukkelijk terug, zo bleek uit de zogeheten politieke barometer. Op 4 november stond de PVV daarin nog op 30 zetels. Op 18 november waren dat er nog maar 25. Dat is er overigens nog wel eentje méér dan er op 9 juni in de Tweede Kamer zijn gekozen. In combinatie met de andere twee peilingen kun je zeggen dat een deel van de losse aanhang van Wilders, onder invloed van de schandalen, wegloopt. Tegelijk wordt zijn vastere, langer bestaande aanhang eerder hárder in hun steun, al worden daar vast ook wenkbrouwen gefronst en bedenkingen naar voren gebracht. Een iets minder grote, maar tegelijk zich in verongelijkte boosheid achter Wilders  scharende, PVV-achterban, dat is het beeld. Geruststellend is het niet.

Leerzaam zijn ook lezersreacties in Telegraaf op de PVV-vertoning. De Internationale Socialisten hebben daar een nuttige bloemlezing uit gemaakt, zodat ons de gang naar de Telegraaf-site even bespaard kan blijven. Het is erg leerzaam leesvoer. De verontwaardiging over Wilders’ hypocrisie – stoere taal over veiligheid en criminaliteit, maar wel een wegens seks met een ondergeschikte veroordeelde man handhaven in de fractie – is tastbaar. “Spijt dat ik heb gestemd op de PVV. Wilders is altijd zo snel om te oordelen. Behalve als het om ontuchtplegers uit eigen gelederen gaat blijkbaar.”

Het is goed om de barsten te zien in Wilders’ geloofwaardigheid, de twijfel die  voormalige PVV-kiezers ook bevangt. Maar er is wel een dieper probleem. Aan de veiligheidsobsessie zélf – één van de redenen voor mensen om Wilders te steunen – wordt door huidige teleurgestelden veelal niet getwijfeld. Wilders wordt bijvoorbeeld in bovenstaand citaat verweten dat hij niet consequent is, dat er afstand is tussen wat hij zegt en wat hij doet. Aan de geldigheid van wat hij zegt is echter geen twijfel bespeurbaar in uitspraken als bovenstaande.

Deze mensen zijn niet bezig zich af te keren van het gedachtengoed van de PVV – althans, er is niet veel dat daar op wijst. Dit slag  mensen twijfelt eraan of Wilders wel de goede spreekbuis van dat gedachtengoed is. Dit slag mensen zal, mocht de PVV verder aftakelen, op zoek gaan naar een ándere Grote Leider. De huidige organisatorische uiting van extreem-rechtse, wel degelijk naar fascisme neigende, stemmingen onder  grote groepen is door de PVV-crisis aangetast. De kracht en omvang van die stemmingen is en blijft echter gevaarlijk groot.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: