Opstand studenten en scholieren gaande in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië is vandaag een opstand van scholieren, studenten en onderwijspersoneel tegen collegegeldverhoging en bezuinigingen op universiteiten in volle gang. Op een hele reeks universiteiten zijn bezettingsacties bezig, in Londen zijn enkele duizenden actievoerende studenten ingesloten door cordons van politieagenten, in andere steden zijn grote aantallen actievoerders de straat op gegaan. In de loop van de dag zal wel meer bekend worden over omvang en felheid van het protest – en over de mate waarin de actiedag van vandaag een vervolg krijgt. Hier vast wat berichtgeving bijeengegaard uit zowel gevestigde als linkse alternatieve bronnen.

De BBC begint haar berichtgeving met: “Politielinies houden duizenden protesterende studenten tegen, in een golf van protesten tegen hogere lesgelden en bezuinigingen op universiteitsbudgetten.” Het artikel vermeldt bezettingsacties in onder meer Oxford, Plymouth, Bristol, Essex, en op meerdere plaatsen in Londen; scholieren in Cambridge, Leeds, Londen en Winchester gingen niet naar de les uit protest; er zijn allerhande acties – optochten en dergelijke – in Cardiff, Glasgow, Liverpool, Manchester, Southampton, Sheffield,  Oxford, Cambridge, Londen, Leeds, Newcastle, Ediburgh, Glasgow, Bournemouth, Leeds.

Aljazeera bericht over de confrontatie die inmiddels in Londen bezig is. Flinke aantallen politieagenten hebben daar een grote groep studenten ingesloten. “Er is een grote aanwezigheid van politie – tientallen busjes, paarden, motorfietsen en flinke aantallen agenten. Voor hen bevindt zich een zeer luidruchtige menigte die hun protest tegen de verhoging van de lesgelden uitstreeuwt. Betogers verbranden borden, hetgeen een grote zwarte rookwolk omhoogstuurt. Oproerpolitie en paarden zijn erop af gestuurd.”

Veel meer informatie vinden we via het weblog Lenin’s Tomb, dat gister al schreef dat er intussen twee bezettingsacties waren begonnen, en vandaag onder meer wijst op websites waar updates van de  de gebeurtenissen vandaag te vinden zijn. Eén daarvan is Socialist Worker: daar lezen we bijvoorbeeld dat in Bristol tegen de 5000 studenten actievoeren, met een grote politiemacht tegenover zich,  en dat studenten daar politielinies doorbroken hebben; dat 3000 studenten in Manchester het gemeentehuis belegeren; dat in Glasgow 700 studenten zich door beveiliging en politie heenvochten om het kantoor van de vice-rector (? in het Engels lees ik: ‘vice-chancellor’) te bezetten; dat in Leeds scholieren – waarvan er meerdere honderden niet naar les gingen – samen met studenten, in totaal tegen de 3000 actievoerders, door de straten demonstreren. Het is maar een greep.

Een andere informatiebron waar Lenin’s Tomb naar doorverwijst is de Guardian. De berichtgeving daar geeft details over het insluiten van de demonstranten in Londen; 800 politieagenten zijn naar verluidt klaargezet in de stad. Ook elders politievoorbereidingen; iemand die de Guardian gemaild had, vertelde dat hij agenten om versterking had horen vragen in Manchester. In Bristol zijn studenten door een politielinie heengebroken, op weg naar de binnenstad, aldus de Guardian. We lezen er ook over scholieren in Oxford – van 14 tot 16 jaar oud die, soms met expliciete steun van ouders, deelnemen aan actie. Meer nieuws: 2500 actievoerders in Sheffield. Intussen lezen we in dezelfde berichtgeving ook over drie arrestaties in Londen, en een gewonde politieagent. Bron daarvan: iemand van de politie, gesproken door een Guardian-reporter.

Elders is nog veel meer te vinden. Libcom heeft bijvoorbeeld ook updates; vooral ook de commentaren daar zijn goudmijntjes van informatie. Zo zijn er volgens Libcom informatie in Bristol tussen de 500 en de 1000 jonge mensen – scholieren, deels 12 tot 13 jaar oud – de straat op gegaan, zijn er bezettingen in London South Bank, Birmingham en Plymouth, en is een deel van de demonstranten in Londen afgeweken van de officiële route. Dara vinden confrontaties plaats met de politie, en hebben actievoerders een politiebus omringd; de politie heeft het ding achtergelaten, betogers zijn op het geval geklommen en het ding wordt gesloopt. Zo doe je dat.

Libcom heeft meer waardevols te bieden, bijvoorbeeld een verzameling foto’s van acties in diverse plaatsen. Waardevol zijn ook een tweetal documenten vanuit de anarchistische beweging die ingaan op de actiedag. Solidarity Federation heeft een tactisch advies, met het oog op het gevaar dat de politie demonstranten langdurig in zal sluiten als antwoord op de demonstratie in Londen – hetgeen inderdaad is gebeurd. De politie, op 10 november nog verrast door omvang  en felheid van het studentenprotest, is nu ongetwijfeld veel beter voorbereid, aldus de tekst. Het is dan ook veel handiger om beweeglijk actie te voeren in de héle stad, om daar zaken te ontregelen en stil te leggen. De Anachist Federation wijst in haar tekst op het belang van plaatselijke acties, op de eigen school, universiteit en dergelijke. Dat is effectiever dan deelname aan de reguliere manifestaties en optochten  zoals die door de officiële studentenbond worden opgezet. Ook beklemtoont de oproep de noodzaak van protest tegen het héle bezuinigingsbeleid, in het onderwijs maar ook daarbuiten, en van solidariteit tussen arbeiders en studenten.

Intussen gaan de gebeurtenissen verder, en de informatie erover groeit ongetwijfeld mee. Last Hours, een website met info over anti-autoritaire en aanverwante activiteiten, heeft al een kaartje waarop te zien is waar bezettingsacties plaats vinden. Hwet is kennelijk gebaseerd op Twitter-berichtgeving. Op dat kaartje tel ik er dertien. Indymedia UK verwees naar dit kaartje en heeft nog meer internet-verwijzingen naar acties in Leeds, Birmingham, SOAS in Londen, Sheffield. Dit Indy-stuk vond ik via een eerste bericht over enkele bezettingsacties op de Nederlandse Indymedia. Ik vermoed dat ook daar – net als bijvoorbeeld hopelijk ook op de website van de Kritische Studenten Utrecht – binnenkort méér te vinden is over de geweldige en geweldig mooie actiegolf die zovele scholen, universiteiten straten en pleinen in Engeland en Schotland overspoelt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: