Protesterende studenten: “Oprutte!”

Afgelopen dag was er op verrassend grote schal studentenactie in Nederland. Het is me helaas niet gelukt om naar de actie in Den Haag te komen. Wat volgt zijn wat observaties en gedachten op basis van wat ik her en der uit diverse media heb opgepikt. Voor wie niet (meteen) het hele stuk wil lezen, maar benieuwd is naar een vervolg: er wordt inmiddels een volgende actie aangekondigd via Facebook: 13 december, Den Haag (opm. 30 november: deze actie-oproep is intussen ingetrokken; er is te weinig organisatorische steun voor gevonden).

Er waren twee flinke acties, in Den Haag en in Groningen. Het protest in Den Haag is in korte tijd uitgegroeid vanuit weinig meer dan een een oproep van SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Afgelopen vrijdag verscheen er een stukje op de website van Comité SOS, een studentenactiegroep. Toen hadden 484 mensen zich op de Facebook-oproep aangemeld. Afgelopen zondag stond t de teller al op een stuk boven de duizend. Vanmiddag berichtten gevestigde media dat er 1500 studenten voor het protest op het Plein in Den haag waren. De SP spreekt  in een reportage van 2000 deelnemers, Comite SOS – dat ook mooie foto’s bij haar verslag heeft gezet – eveneens.

De berichtgeving is vrij summier over het verloop van de actie. Demonstranten  waren veelal gestoken in blauwe afvalzakken hadden borden met leuzen bij zich zoals “Mijn pa is niet rijk genoeg om mijn studie te betalen”, aldus de NRC. De Mobiele Eenheid stond wel klaar, zo schreef Nu.nl in haar verslag: “De politie in Den Haag heeft  maandag de mobiele eenheid ingezet bij het studentenprotest rond het Binnehof in Den Haag. Ze wil voorkomen dat studenten naar het Torentje gaan” – een logisch en terechte plek om heen te trekken, want daar zit premier Rutte, wiens bezuinigingsbeleid nu precies de reden voor het protest vormt. Maar wat logisch is voor actievoerders is veelal van staatswege dus verboden. Dat soort verboden zal getrotseerd gaan worden door boze studentem, zo verwacht en hoop ik.

Dus stonden – blijkens een foto uit de serie die Nu.nl bij haar berichtgeving plaatste – er inderdaad agenten met schild en zo klaar om studenten tegen te houden. Zo te zien bleef het echter bij dreigend klaarstaan. Op andere foto’s zien we borden met leuzen: “Oprutte met je E5000 collegegeld” kwam het meest voor, bordjes met die leus waren talrijk. Aardige spandoeken ook: “Kennis bij het grofvuil”, “Studeren alleen voor de rijken? Oprutte!”  Ook een mooie: “Rutte 8 jaar, Max 11 jaar” – kennelijk verwijzend naar de tijd die Rutte en Maxime Verhagen zelf over hun studie hadden gedaan.

Den Haag was niet de enige stad waar studentenprotest was – en 29 november ook niet de enige dag deze en komende week dat er studentenactie zal zijn. De aangehaalde stukken uit Nu.nl en NRC berichten ook over actie in Groningen, waar “honderden jongeren” (NRC), “naar schatting duizend studenten” (Nu.nl) aan meededen. Sprekers, spandoeken, geen hele opmerkelijke taferelen voorzover ik uit berichtgeving kan opmaken. Of het nmoet de brede steun van hoge functionarissen zijn:  Max van den Berg, commissareis van de koningin in Groningen, en Jacques Wallage, ex-buregemeester van de stad, hebben ene verklaring tegen de  kabinetsbezuinigingen ondertekend die op de manifestatie geopenbaard werd. En op de Nu.nl-fotoserie zag ik Ronald Plasterk herkenbaar aanwezig – met hoed, zoals we van hem gewend zijn. Het lijkt aardig, dit soort steun van prominente PvdA-ers. Maar het zou heel verkeerd zijn om strategie en tactiek af te stemmen op dit type van steun. Nu zit de PvdA in de oppositie en is voor die partij het interessant om actie tegen bezuinigingen te steunen om kiezerssteun terug te winnen. Morgen ziet het er weer anders uit – en de PvdA accepteert de logica achter het bezuinigingsbeleid wel degelijk. Protest van PvdA-ers nu is gelegenheidsprotest, en de PvdA  heeft als regeringspartij vaak genoeg bewezen dat ook zij bereid is studenten hard aan te pakken met bezuinigingsbeleid.

De acties van vandaag zijn een zeer gezond teken. Dat er binnen vier dagen tijd 1500 tot 2000 studenten  oop de been gebracht kunnen worden om op een ijzige winterdag in den haag actie te voeren, laat zien hoe groot de woede is. Het laat ook zien dat er netwerken zijn om oproepen te verspreiden, mensen op de hoogte te stellen en de actie qua opkomst succesvol te maken. Er is een potientieel voor de opbouw van groter en feller studentenverzet.

Volgende acties staan intussen dan ook al gepland. In Amsterdam vindt morgen een protest plaats tegen de opheffing van werkgroepen bij Politricologioe, een bezuinigingsmaatregel die het onderwijspeil bedreigt. Comite SOS vermeldt de actie in haar verslag over de afgelopen actie en Den Haag, en vermeldt ook een Facebook-oproep ervoor. Dat is met name een plaatselijke actie.

Landelijk circuleert inmiddels een oproep voor een volgende demonstratie, en wel op 13 december, wederom een maandag, en wederom in Den Haag. De oproep is vooralsnog een initiatief van één persoon, maar kan – als we helpen het vuur aan te blazen – iets groots en serieus worden. Het plan is: verzamelen bij Den Haag Centraal, en dan in optocht naar het Binnenhof. Ik vind het een mooi en goed plan, en hoop dat het van de grond komt ook (opm. 30 november: helaas is die oproep dus niet meer van kracht).

Belangrijk in de oproep zijn niet alleen de zinnen die de noodzaak van voortgezette actie tegen de verhoging van het collegegeld beklemtonen. belangrijk zijn tevens de volgende zinnen: “Dit protest is niet langer alleen voor studenten: nodig ookl scholieren uit. Die hebben nog geen stem, maar zij zullen deze maatregel ook voelen!” Inderdaad!  En als ook mensen uit ándere groepen die bezuinigingen op zich af zien komen uitnodigen meedoen, wordt de actie sterker. Door elkaar te steunen tegen bezuinigingen, voeren we de druk op. Zo brengen de verzwezenlijking van de leus van afgelopen actie in Den Haag dichterbij: “Oprutte!”

(opm.: bijgewerkt wegens ingetrokken actie-oproep, 30 november, 16.02)

(gecorrigeerd 2 december 18.59; SAP-Kamerlid Van Dijk moest natuurlijk SP-Kamerlid Van Dijk zijn. Excuses, en dank voor de commentator die waarschuwde:-) )

Advertenties

3 Responses to Protesterende studenten: “Oprutte!”

 1. uhuru_now schreef:

  Sorry, als ik op die Facebook-links voor 13 december in Den Haag klik, krijg ik een foutmelding. Kan je dit corrigeren?

 2. Willem Slaapmaat schreef:

  SAP parlementslid van Dijk?

 3. peterstorm schreef:

  @uhuru: die facebook-oproep is kort erna ingetrokken wegens te weinig ondersteuning, zoals intussen in de tekst ook aangegeven. Vandaar waarschijnlijk de foutmelding.

  @Willem: Haha, nee, SP-Kamerlid Van Dijk. Tikvaudje, intussen gecorrigeerd. Bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: