9 december: komende climax studentenopstand Groot-Brittannië

De strijd van studenten en scholieren tegen collegegeldverhogingen en universiteitsbezuinigingen in Groot-Brittannië groeit naar een geweldige climax. Afgelopen avond werd de datum bekend waarop het Britse parlement gaat stemmen over de verhoging van het collegegeld: 9 december, oftewel vandaag over een week.

Het wordt – opnieuw – een dag van vast zeer omvangrijk en heftig protest, hopelijk een overtreffing van de demonstratie van 10 november, en van de twee actiedagen op 24 en 30 december, Day X en Day X 2. Het stukje  op Lenin’s Tomb waarin ik de aankondiging van de stemming op 9 december zag heet dan ook treffend: “Day X 3” . Het wordt een alles-op-alles om de regering te doen afzien van haar plan, de aarzeling om door te bijten zo groot mogelijk te maken door  het regeringskamp angst aan te jagen met zoveel mogelijk mensen in  ongrijpbare demonstraties en directe acties van allerlei soort.

De regering staat niet supersterk: volgens de BBC is er binnen één van de regeringspartijen, de Liberal Democrats, twijfel en aarzeling, met een fractie die zich van stemming wil onthouden, maar ook fractieleden die zelfs tegen willen stemmen. Hoe feller en groter protest, hoe duidelijker het wordt dat de regering met haar bezuinigingsbeleid een lont in een kruitvat heeft gestoken, hoe groter de kans dat twijfel en aarzeling leiden tot een tegenstem. En ook als de collegegeldverhoging wel een meerderheid van parlementariërs achter zich krijgt, is daarmee het verhaal niet afgelopen. Een wet doorvoeren is één ding, een wet uitvoeren is nog iets anders. Wetten kunnen bovendien worden teruggedraaid, en regeringen ten val gebracht. Veel respect voor wet en orde hebben de opstandige scholieren en studenten allang niet, hetgeen door het vaak grove politieoptreden verder in de hand wordt gewerkt. En heel veel mensen zien de val van deze rechtse regering liever vandaag dan morgen.

Hoe de acties er precies gaan uitzien? Intussen schrijft de BBC dat de nationale studentenvakbond NUS – een club wiens voorzitter Aaron Porter zoveel afstand van actievoerende studenten nam dat hij daarvoor excuus moest maken, toezeggen voor steun deed, om daar vervolgens weer voor een deel op terug te komen – de dag vóór de stemming, 8 december, een landelijke actiedag houdt. Zo hoopt die club kennelijk iets van het verloren gegane krediet te herwinnen. Over de  zwenkingen van Porter heeft Libcom het één en ander geschreven.

Deelname aan die actiedag wordt hopelijk evengoed wèl flink, en kan een mooie aanloop zijn voor de dag erop. Maar dat wil niet zeggen dat er voor vertrouwen in de leiding van de NUS een goede reden is. De afgelopen weken heeft die bond vooral uitgeblonken daar achter de ;protesten aan te hobbelen, en afstand  te nemen van meer radicale strijdvormen. Maar juist die strijdvormen hebben zo bijgedragen aan het opstandig en drukverhogend karakter van de studentenstrijd.

Voor de stemmingsdag 9 december zelf, heeft de National Campaign against Fees and Cuts, een actiebundeling die de afgelopen weken als gangmaker heeft gefunctioneerd, opgeroepen tot een Mars op het Parlement. Dat klinkt als een demonstratie die wel eens erg omvangrijk zou kunnen worden, hopelijk te omvangrijk en te kwaad en te beweeglijk ook om door de politie in de bekende ‘goede banen’ te worden geleid. Vertaling van dat leiden in ‘goede banen’: door grote aantallen agenten met ‘kettling’ ingesloten worden, met inzet van politie te paard, knuppelende agenten en grote aantallen arrestaties, zoals biuj eerdere gelegenheden. Toen ik enkele uren geleden keek op de Facebook-pagina waar hiertoe wordt opgeroepen, hadden zich 1.651 mensen als deelnemers aangemeld gemeld. De teller staat inmiddels op 2.922!

Wat er op 9 december in Londen en elders in Groot-Brittannië gebeurt, is belangrijk. Als het lukt met breed, fel en radicaal protest de regering op het punt van collegegelden en bezuinigingen op universiteiten te verslaan, dan versterkt dat de strijd  tegen het hele bezuinigingsbeleid, en zal het de regering doen wankelen. Tegelijk zou het een opsteker zijn voor studenten in andere landen, ook in Nederland: strijd tegen bezuinigingen is niet kansloos, als er véél mensen meedoen, als studenten en bondgenoten zowel brede acties als scherpere verzetsvormen inzetten, en solidariteit zoeken.

In Nederland zien we ook protest van studenten, met bijvoorbeeld vrijdag 10 december een studentendemonstratie in Nijmegen waarvoor alweer op Facebook een oproep staat. Dat is de tweede studentenbetoging binnen een week. Het lijkt me niet onzinnig als studenten en solidaire mensen in Nederland op 9 december ook iets van een actie organiseren, uit solidariteit met de Britse studentenstrijd én als aanjager van studentenprotest in Nederland zelf.

(opm.: datum gecorrigeerd, 4.00 uur)

Advertenties

One Response to 9 december: komende climax studentenopstand Groot-Brittannië

  1. Tod schreef:

    Peter Storms nostalgie naar de studentenopstand 1968.
    Haha, die tijden komen niet meer.
    De samenleving is rechts geworden omdat het proletariaat het verraad van 1968 eindelijk door heeft.

    Droom lekker verder van je ouwe hippie iedealen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: