Protesteren helpt – als je het goed doet

Vandaag hoorde ik een DJ, pardon presentator van Radio Vier zeggen: “Kijk! Protesteren heeft zin!”, zoiets. Daarmee reageerde hij op het bericht dat minister Van Bijsterveldt 12 tot 14 miljoen euro gevonden voor het Muziekcentrum van de Omroepen (MCO). Onder dat MCO vallen enkele orkesten waaronder bijvoorbeeld het Residentie Orkest, en ook het Groot Omroepkoor. Eerder wilde de regering het hele MCO wegbezuinigen. Dat zou dan 31 miljoen euro op moeten leveren. Die totale sluiting gaat nu mogelijk niet door. Mooi.

Interessant is de motivatie van de minister. Niet alleen erkent ze dat het MCO belangrijk is voor de voorziening van live klassieke muziek aan de omroep. Ook geeft ze als reden “natuurlijk ook omdat er heel veel over gesproken is vanuit de bevolking en wij daar een open oor voor willen hebben.” Anders gezegd: het protesteren tegen deze bezuinigingen, bijvoorbeeld op de actiedag ‘Nederland schreeuwt om cultuu’ enkele weken geleden, en de campagne van steunverklaringen via de MCO-site, heeft enig effect gehad. Protesteren heeft inderdaad zin, als je met veel bent en veel geluid weet te maken. Een soortgelijk punt maakte ik toen de regering een handvol weken geleden bekend maakte dat er geen CO2-opslag kwam in Barendrecht wegens “het volledig gebrek aan lokaal draagvlak”, in de woorden van minister Verhagen.

Maar er is een keerzijde. Het bedrag dat de minister heeft gevonden, dekt minder dan de helft van de beoogde bezuiniging. Dat betekent dat er toch flink in het MCO gfehakt gata worden. Het gevaar is nu, dat mensen de concessie van de minister nu opvatten als het uiterst haalbare, en misschien zelfs positief geraakt zijn door haar ‘tegemoetkomende houding’. Zo krijgt de minister, en het kabinet, goodwill en speelruimte om de rest van de bezuinigingen wél door te drukken. Het is zelfs denkbaar dat de sluiting van het MCO in het bezuinigingspakket is gestopt als wisselgeld, als lokaas, met het idee dat daar protest tegen zou komen, dat het kabinet dat besluit dan vervolgens zou kunnen intrekken om haar redelijkheid te bewijzen – om dan vervolgens door te gaan met de rest van de sloop.

Hoe dat ook zit, het is nu zaak om de stap van de minister niet te beantwoorden met dankbaarheid en tegemoetkomendheid van onze kant. Integendeel. De minister heeft een stapje terug gezet? Druk verhogen, zodat ze méér stappen terug zal moeten zetten. Protesteren werkt – als we ermee dóórgaan tot de regering onder de druk bezwijkt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: