Spanje: militairen breken staking

De Spaanse regering heeft afgelopen weekend militairen ingezte om een wilde staking van verkeersleiders te breken. Dat is een shockerende ontwikkeling. Het past in een plaatje van groeiend staatsgeweld tegen protest. Het laat zien dat het gezag zich opmaakt voor keiharde confrontatie. Wij moeten ons dan ook opmaken voor een keiharde confrontatie met dat gezag.

De staking zelf , en de reacties erop, waren al opmerkelijk. Het betrof een wilde staking, feitelijk een grootschalige ziekmelding, van een groep hoogbetaalde arbeiders wiens rechten op drastische wijze worden afgebroken. Gevestigde media zijn bepaald niet helder in hun omschrijving van het conflict tussen luchtervkeersleiders en luchtvaartautoriteit AENA. “De Spaanse luchtverkeersleiders liggen al maanden met AENA overhoop over hun salarissen en werkomstandigheden”, schreef Nu.nl. Dat had over menig andere bedrijfstak kunnen gaan. De Volkskrant gebruikte vrijwel dezelfde woorden. De NRC zei dat de luchtverkeersleiders hun actie hielden “uit protest over hun salaris en werkomstandigheden.” Dat verheldert nogal weinig. Welk salaris? Welke werkomstandigheden?

Het gaat – en dat wordt als argument tegen de stakers volop ingezet, helaas met succes – om forse salarissen. De BBC spreekt van 200.000 euro als gemiddels salaris. Maar daar mogen allerlei vragen en opmerkingen bij geplaatst worden. Hoe lang verdienen mensen zuklke salarissen? Bereik je meteen zo’n bedrag direct na je opleiding? En hoe lang is dit werk – preciziewerk, met zware werkdruk, en mag niets verkeerd gaan – vol te houden? Als mensen vanaf hun 22-ste tot hun 65-ste 200.000 euro jaarsalaris krijgen, dan zijn ze erg hoogbetaald. Maar als de periode waarin ze dat bedrag krijgen begint als ze 30 zijn en ruim voor bnu hun vijftigste alweer ophoudt is het al een heel ander verhaal. En wat kost trouwens de opleiding, en wie betaalt die? Allemaal wel zaken die meegewogen moeten worden.

Lenin’s Tomb komt met iets meer informatie. Dat spreekt van “gedeeltelijke privatisering”, van veranderingen “die arbeidssomstandigheden uitgehold zien, met klangere werk-uren, minder betaling voor overwerk, en minder zwangerschapsverlof.” De vakbond was aan het onderhandelingen, er was in augustus al een aanzet tot een akkoord, maar de semi-privatisering zette hier feitelijk een streep door. Het was het staatsbedrijf op weg naar privatisering dat voor confrontatie koos.

Op een forum-discussie op Libcom.org staat meer. Iemand heeft daar informatie, gevonden bij de BBC, geplaatst, en die bevestigt de weergave van Lenin’s Tomb. De luchtverkeersleiders “waren al verwikkeld in een conflict over hun werktijden, maar werden verder kwaad gemaakt door bezuinigingsmaatregelen die de regering op vrijdag doorvoerde, en die de luchthaven gedeeltelijk zouden privatiseren.”  Een andere bijdrage in het forum spreekt van de gevolgen van de privatiseringsmaatregel, van een loondaling vabn 40 procent, van afschaffing van doorbetaling van ziekengeld. Ook lezen we bij Libcom dat de werkdruk sterk omhoog is gegaan, dat het anatal luchtverkeersleiders niet omhoog mocht van de regering.

Dit werpt ook wel weer een ander licht op de salarissen: een kunstmatig schaars gehouden beroepsgroep weet in een markteconomie wel vaker een hoog salaris binnen te slepen. Maar het zijn niet de mensen in die beroepsgroep zelf die het aantal collega’s laag hebben gehouden en de werkdruk eindeloos hebben opgevoerd. Waarom zouden zij genoegen moeten nemen met de grove afbraak van hun arbeidsvoorwaarden? Ze hadden groot gelijk met hun staking.

Opvallend is in de gevstigde media wie er over het conflict allemaal aan het woord komen. Gestrande reizigers natuurlijk, en die waren begrijpelijkerwijs niet blij met de staking. “Ze zouden allemaal ontslagen moeten worden”, tekent Nu.nl uit de mond van een reiziger op. Een ander: “En dat allemaal door mensen met een helebvoel geld, die er niets voor hoeven te doen.” Deze reiziger denkt misschien dat vliegtuigen spontaan op de goede tijd en plek landen en opstijgen, zonder met andere vliegtuigen te botsen, zonder dat verkeersleiders iets hoeven doen.

Dan lezen we natuurlijk allerlei gezagdragerstaal. De vicepremier: “Het is schadelijk voor hotels, voor de zakenwereld, en voor het imago van Spanje.” En dus wil hij “drastische maatregelen”, zodat “dit niet nogmaals zal gebeuren.” Het bedrijf AENA omschreef de actie volgens de NRC als “onacceptabel en onverantwoordelijk.” Maar dat vinden bedrijven wel vaker al het personeel er in staking gaat. Maar wat vindt dat stakende personeel eigenlijk zelf? Daarover lees ik in de verslaglegging van gevestigde Nederlandstalige media geen wóórd. Vrijwel álle citaten in Nu.nl, NRC, Volkskrant komen van felle tegenstanders van de staking. Hoor en wederhoor, nietwaar?

In Engelstalige media is iets anders, maar niet heel veel. Libcom geeft enkele links. The Guardian bijvoorbeeld, die trouwens met nog hogere salariscijfers komt. Die haalt ook de vicepremier aan: “We staan tegenover een groep arbeiders die hun belangrijke positie gebyu ruiken om ondraaglijke voorrechten die de regering niet kan accepteren.” En we lezen er ook van een vakantieganger die ernstig ziek was geworden, een spoedoperatie had gehad en nu op weg was naar huis. “De artsen en het medisch personeel in Spanje hebben mijn leven gered, en nu doen de luchtverkeersleiders hun best om me om te brengen.” Wel ja. Zijn er in Spanje geen mogelijkheden om deze man iets langer adequate medische zorg te geven?

De Telegraph heeft laat wél een luchtverkeersleider aan het woord – terwijl ze onder begeleiding van soldaten gedwongen weer aan het werk gaan. “Ik kan nu niet echt met je praten. Er zijn civiele gardisten hier, met pistolen. Als we nu niet aan  het werk gaan worden we -gearresteerd.” Zijn fluisterende stem klonk bevend door het mobieltje. De Libcom-forum-thread spreekt van mensen die huisbezoek kregen na ziekmelding en gedwongen medisch onderzoek kregen. Daar is ook een link te vinden – Spaanstalig – naar een weblog van een luchtverkeersleidster, waarui in een bijdrage wordt geciteerd. Zij zegtr dat ze aanzienlijk minder dan 200.000 europ verdient, dat ze eerst 140 uren in demamaand werkte, maar nu 200 uur. Een lecven van werken en slapen, maar spal pen wordt ontregeld door de wisselende diensten. “Dat is het leven van een worm”, zegt ze. Gék he, dat mensen  die zo moeten leven gaan staken!?

De staking is gewapenderhand gebroken, door de inzet van het leger en een decreet , een beperkte alarmtoestand. Het is een doodenge maatregel, een doodeng legeringrijpen. Premier Zapatero heeft volgens de BBC geopperd dat de werking van het decreet, dat nu voor 15 dagen was uitgevaardigd, wellicht nog verlengd gaat worden ook. Een vorige keer dat het Spaanse leger ingreep in de klassenstrijd, bleef een generaal van dat leger, een zekere Franco, vervolgens bijna 40 jaar als dictator aan de macht. Het nooddecreet is gebaseerd op wetgeving uit de tijd van die dictatuur.

Dat de staat dit soort wapens inzet tegen arbeidersverzet is een uitdaging, een waarschuwing – voor iedereen die dat arbeidersverzet wil helpen versterken en winnen. We staan niet alleen tegenover ondernemers. We staan niet alleen tegenover regeringsbeleid en bezuinigingsmaatregelen. We staan tegenover een gewapende macht, een staatsmacht, politie en dus ook leger. Voor enige illusies in een vreedzaam verlopende strijd voor onze rechten laten onze tegenstanders ons steeds minder ruimte. Nogmaals, we zijn gewaarschuwd.

2 Responses to Spanje: militairen breken staking

  1. Eric Krebbers schreef:

    Dat waardeer ik nu zo aan jouw site, Peter. Dat je bij jou altijd feiten en achtergronden over gebeurtenissen kunt vinden die je elders niet tegenkomt, en die de zaak in een heel ander daglicht stellen. Pistolen tegen stakers!

    Net zo belangrijk als die gegevens over de werkelijke Griekse pensioen-situatie, die je destijds boven water haalde!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: