Studentenprotest, op weg naar nieuw studentenprotest

Gisteren Londen en andere Britste steden met studenten- en scholierenprotest. Vandaag vier steden in Nederland waar studenten de strtaat op gingen om te protesteren. Dat protest richtte zich tegen het regeringsplan om studenten die langer dan de voorgeschreven tijs studeren, met een grof hoger collegegeld op te zadelen, en de universiteit waar ze studeren een boete te geven. En het protest bracht een opwekkend groot aantal studenten en medestanders op de been. Ik doe een greep uit  de berichtgeving, met wat eigen opmerkingen erbij, en ga ook in op een vervolg: een landelijke actie tegen het regeringsplan, op 21 januari.

De NRC heeft een bericht, dat echter vooral op de maatregel zelf en de juridische houdbaarheid in gaat. Over het protest zelf lezen we dat er “enkele duizenden studenten” aanwezig waren, “onder meer  in Utrecht, Wageningen en Amsterdam.” Ontbrekende stad in het rijtje: Nijmegen. Terwijl daar juist wel iets bijzonders gebeurde als deel van de actie. maar daarover verderop meer. De Volkskrant houdt het nog wat korter, maar noemt wel alle vier de steden waar actie werd gevoerd.

De Volkskrant heeft trouwens in een afzonderlijk bericht aandacht voor een wijzinging in de maatregel zelf. MInister van Bijsterveldt wil die iets veranderen: “Studenten die een bachelor en een master doen, mogen in totaal twee extra jaren tegen het normale collegegeld studeren.” Toeval dat dit juist op een dag van studentenprotest bekend wordt? Begint het beleid al te schuiven? Hoopt de minister met een uitstel-maatregel, een kleine verzachting, de angel uit het protest te halen?  Hoe dan ook, het kwalijke principe van de maatregel blijft, de reden voor protest dus ook.

Verder met de actie-berichtgeving. Nu.nl heeft het vooral over Amsterdam, en noemt voor die plaats alleen al “enkele duizenden”. De site heeft ook een fotocollectie, vooral uit Amsterdam maar ook een paar uit Nijmegen en één uit Wageningen. Opvallend is dat het artikel op Nu.nl de actievoerenden in Amsterdam omschrijft als “studenten en docenten uit Amsterdam en Leiden.” Het is dus breder dan enkel een studentenprotest. Over de acties in andere steden – die wel netjes worden vermeld – geeft het artikel geen feiten en cijfers. Toch waren ook buiten Amstersdam best een flink aantal mensen in actie gekomen.

In Nijmegen bijvoorbeeld waar ik zelf – met grote vertraging wegens onhandigheden in mijn planning en voorbereiding – even meedeed. Daar vernam ik dat de politie schatte dat er 1500 mensen hadden meegedaan. Zoveel zag ik er zelf niet, maar ik kwam ook pas aanlopen toen de optocht voorbij was en de meeste toespraken zich al hadden voltrokken. En vanaf de rand van een vol plein had ik ook weinig overzicht. Foto’s die ik intussen heb gezien, lieten wel degelijk een menigte in beweging zien die aanzienlijk groter was dan een paar honderd mensen. En de politie heeft niet de gewoonte het aantal demonstranten te laag in te schatten. Ik heb zelf aan het eind van de actie kerstklaarten uitgedeeld van Code Zwart, initiatief dat solidariteit met stakende TNT-ers  wil betuigen door mensen aan te moedigen geen postcode op brieven en kaarten te zetten.

Op het protest in Nijmegen gebeurde iets fraais, kort voordat ik arriveerde. Het is te lezen op Indymedia. De demonstranten waren bijeen gekomen op de Grote Markt, waar sprekers waren: burgemeester Thom de Graaf, en rector Bas Kortman van de universiteit. Geen sprekers namens partijen en dergelijke, want het moest vooral a-politiek zijn, de actie. Alsof de keus voor een stedelijke gezagsdrager en een universiteitsbestuurder zélf niet een bepaalde politieke keus inhield – een keus voor de mainstream, voor het zoeken van bondgenoten precies dáár waar ze niet zitten: daar boven ons!

Gelukkig namen niet alle studenten genoegen met deze wanvertoning. Ik citeer van Indymedia: “Het eindpunt van demonstratie was de Grote Markt. Hier grepen wij, een groep anarchistische studenten, het moment om het podium te beklimmen en de microfoon te grijpen”. Daarna volgde er een toespraak waarin de keus van de burgemeester en de rector als sprekers werd gehekeld: “Zij staan hier mooi weer te praten, maar zijn niet onze medestanders. Wij hebben geprobeerd een student op het podium te krijgen, maar dat mocht niet. Het protest moest a-politiek blijven. Maar de bezuinigingen zijn politiek en daarmee dit protest ook!” Daarna volgden meer goede woorden, onder  meer over de noodzaak voor studenten en medestanders om zichzelf te organiseren en “het heft in eigen handen te nemen.” Want: “Het is tijd voor werkelijk democratisch onderwijs!” Was getekend: “Anarchistische  studenten uit Arnhem en Nijmegen.” Zo kan het dus ook. Dat niet iedereen het leuk vond – zoals blijkt uit een reactie onder het Indymedia-bericht – zal best. Maar pogingen van actievoerders om het bij voorbaat iedereen naar de zin te maken, zijn misplaatst en tot mislukken gedoemd.

Grappig is trouwens dat, waar in Nijmegen de uktra-gematigdheid van de organisatie bleek uit het afwijzen van élke partijpolitieke spreker, in Amsterdam – ik vermoed vanuit een soortgelijke hoop om alleen vrienden en geen vijanden te maken – juist een hele trits politici waren uitgenodigd. Het bericht van Nu.nl zegt dat er kamerleden van PvdA, SP, GroenLinks maar ook VVD op het programma stonden. Zoiets is kenmerkend voor een beginnende protestbeweging. Er wordt nog teveel gezocht naar goodwill en begrip voor de studentenbehoeften en -belangen. Hopelijk wordt snel grotere groepen duidelijk dat het bezuinigingsbeleid wortelt in belangen van staat en ondernemers, en niet vooral in gebrekkig regeringsinzicht en afwezigheid van goede wil op zich.

Daarmee zijn we toe aan wat er gaat komen. Vandaag maakten studentenvakbonden LSVb en ISO en de Landelijke Kamwer van Verenigingen (LKvV) bekend dat er op 12 januari op het Malieveld een landelijke studentenactie tegen de regeringsplannen komt. het is goed dat er een vervolgdatum van studentenactie staat, en hopelijk wordt het een zowel een groot als een stevig protest. Een paar zaken kunnen daarbij helpen.

In de eerste plaats: het valt te hopen dat er wordt gelópen! Een stilstaande manifestatie op het Malieveld – en nog wel in de kille januarimaand, waarin het grasveld modderig is en een lev3endige stemming extra moelijk te verwezenlijken – is een manier om het opkomend protest eerder te dempen dan verder vooruit te helpen. Een stevige optocht door de Haagse binnenstad is veel logischer, veel beter, veel sterker.

De organisatoren vragen ook om  “een collegevrije dag”. Dan kunnen studenten makkelijker naar Den Haag komen, ongehinderd door lesverplichtingen en het mislopen van kennisvergaring in de collegezaal. Nu kun je om collegevrij vrágen aan de universiteitsbestuurders. maar we hebben het hier over studentenprotést. De TNT-ers vroegen op 16 november ook geen ‘postbezorgingsvrije dag’om naar de manifestatie bij het TNT-kantoor te kunnen komen uit protest tegen de grote aantallen gedwongen ontslagen. Ze námen die dag, ze staakten. Zou het niet veel beter zijn als studenten de 21-ste januari in groten getale collegevrij námen, en als deel van het protest dus een studentenstaking op poten zetten? Als de universiteitsbestuurders – als ze de bui zien hangen – dan alsnog alle lessen afblazen, is dat een kwestie van 1. mooi meegenomen, en 2. een vrije dag, behaald door strijd, door eigen kracht, en niet als cadeautje van hogerhand.

Hoe dan ook, er ligt nu een datum: 21 januari 2011. Er is een plaats: het Malieveld in Den Haag. Er is  een gezamenlijke website van LSVb, ISO en KvV  gekoppeld aan dit initiatief: http://www.kenniscrisis.nl . Dit kan een grote dag worden. En de aanloop erheen is vandaag begonnen.

Advertenties

5 Responses to Studentenprotest, op weg naar nieuw studentenprotest

 1. Dylan schreef:

  ´“Studenten die een bachelor en een master doen, mogen in totaal twee extra jaren tegen het normale collegegeld studeren.”´

  voor zover ik weet was dit al zo.

 2. […] Verslag van Peter Storm: “Studentenprotest, op weg naar nieuw studentenprotest” […]

 3. […] Take It Anymore” van de Twisted Sisters.Op het weblog van Peter Storm kun je meer lezen over de andere protesten van vrijdag en over de protesten in Groot-Brittannië die al wat verder ontwikkeld zijn dan die in Nederland.De […]

 4. Tod schreef:

  Ja dat is het ware socialisme. De arbeider ligt krom voor de carriere van de academicus. De arbeider moet in armoe leven zodat de academicus in weelde kan leven.

  Ga je schamen, Peter. Jij bent geen socialist, jij bent slechts een dienaar van de academische aristocratie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: