Akkoord TNT: asociaal kerstpakket verdient afwijzing

Dat is naar nieuws, dat akkoord tussen TNT en vakbonden dat vandaag bekend werd. Niet voor vele honderden mensen bij TNT wiens banen door een serie stakingen bij het postbedrijf niet gered zijn. Niet voor de overblijvende mensen die er werken, die honderden collega’s kwijtraken en de directie zien wegkomen met het doordrukken van afbrekende reorganisatie. Niet voor al die mensen die zich herkennen in de strijd tegen ontslagen bij TNT, die zich ermee verbonden voelen. En niet voor alle mensen die postvoorziening beschouwen als collectieve voorziening van en voor ons allemaal, en niet als middel tot winstmaximalisatie van aandeelhouders, en die daarom de stakingen steunden en succes toewensten.

Het akkoord biedt niet heel veel helderheid, maar berichtgeving in de Volkskrant laat het volgende zien. Er moeten van het bedrijf 11.000 banen weg. Een deel gaat via natuurlijk verloop: mensen gaan met pensioen, vinden ander werk, en hun plek wordt niet meer opgevuld. Een ander deel, oorspronkelijk 4500, moest dan via gedwongen ontslag verdwijnen. De stakingen waren er op gericht dat aantal fors te verlagen. Nu zegt het bedrijf het volgende: “Dit aantal wordt nu gereduceerd door 1700 banen te behouden bij onder meer de Auto Unit en bij de Pakketservice van TNT Post.” Het bedrijf kijkt nog of er 200 banen bij Auto Unit gespaard kunnen blijven, en 300 mensen houden hun baan tot 2013 afloopt. Het komt neer, als we de wellicht behouden 200 banen bij Auto Unit niet meetellen, op 2800 gedwongen ontslagen, al noemt de TNT zelf hier geen aantal.

Je kunt zeggen: dat is mooi, het terugdringen van het aantal gedwongen ontslagen van 4500 naar 2800. Maar het is niet echt mooi, het resultaat is eigenlijk foeilelijk. De Volkskrant juicht: “Principeakkoord TNT; de kerstkaarten zijn gered”. Maar we kunnen beter zeggen: “Principeakkoord TNT: een asociaal kerstpakket voor het personeel”. In de eerste plaats: er zijn zeven stakingsdagen geweest. Tegen die inzet steekt het resultaat sowieso erg mager af. In de tweede plaats: het aantal van 4500 ontslagen was al veel eerder teruggebracht tot 3100. Hier een passage uit een bericht van Nieuws.nl van 28 oktober: “Het ultimatum van donderdag volgt op een overleg met de vakbonden met hun kaderleden, dat vorige week plaatsvond. Hierbijn werd het laatste voorstel van TNT, om het aantal gedwongen ontslagen bij de postdivisie te beperken tot 3100 van een eerder gemelde 4500, verworpen.” Dat was  meer dan twee weken voor de eerste stakingsdag die op 16 november plaatsvond!

En nu is, na een ééndagsstaking, een tweedaagse staking, een driedaagse staking en nog een ééndagsstaking, dat aantal nog met iets van een schamele 300, wellicht 500, teruggedrongen. Prettig voor de mensen die nog niet op straat gaan. Al kan dat nog komen, want in een bedrijf als TNT weet je het maar nooit. Maar erkenning van dit resultaat door vakbonden is feitelijk erkenning van een nederlaag.  En het is een nederlaag die, door middel van eerdere, aanhoudende en vooral ook bredere stakingen – de héle postsector plat, zoals hier en elders al eerder naar voren is gebracht – mogelijk te voorkomen was geweest. Hopelijk stemmen TNT-ers – die een maand krijgen om zich erover te buigen – dit slechte akkoord in overgrote meerderheid af, en hopelijk ondersteunen zij die afwijzing met nieuwe, stevige acties. Zulk voortgaand verzet van arbeiders bij de TNT verdient krachtige ondersteuning.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: