Staking AH bereikt gedeeltelijke overwinning

Gelukkig. Niet elk akkoord dat vakbonden na stakingen afsluiten is zo beroerd als het TNT-akkoord dat afgelopen week het aantal gedwongen ontslagen maar zeer beperkt heeft teruggedrongen. Bij de Albert Heijn is met stevig staken in vrij korte tijd geen onaardig resultaat bereikt.

Het conflict draaide deels om een looneis, maar vooral om de eis dat flexibel werk in vaste banen wordt omgezet. Van het personeel in de AH-distributiecentra werken van de 3300 mensen er 1500 met een flexibel arbeidscontract of als uitzendkracht. Vakbonden eisten dat 300 daarvan een vast congtract kregen. Maar bij AH is, net als in andere bedrijven, de trend precies de andere kant op: steeds minder vaste krachten, steeds meer flexwerk. Overleg daarop liep vast, een vakbondsultimatum verstreek, personeelsleden legden prompt het werk neer in een spontane actie. “De werknemers zijn gewoon naar buiten gelopen. De emoties lopen hoog op, ze zijn het zat”, zo lichtte iemand van FNV Bondgenoten toe. Dat was op 10 december.

Op 15 december begon een staking bij de distributiecentra in Zaandam en Tilburg. Dat was nadat CAO-overleg was vastgelopen. Eerder die dag hadden een paar honderd mensen van het personeel al bij het AH-hoofdkantoor betoogd. Op 16 december liep de spanning op. Stakers hielden in distributiecentrum Geldermalsen 70 door AH als stakingsbreker ingezette uitzendkrachten tegen. De directie dreigde daarop naar de rechter te stappen. Voor AH mág staken blijkbaar, zolang stakers er maar niet te veel aan doen om hun staking effectief en stevig te maken. Het laat, in polderland, in een glimp de werkelijke verhoudingen tussen arbeid en kapitaal even zien. Niks verzoening, maar hard tegen hard.

Gisteren werd er ook gestaakt bij twee centra, in Pijnacker en zaandam. In Zwolle, Tilburg en Geldermalsen werkte weliswaar het grootste deel van het personeel, maar werd op kleine schaal toch actie gevoerd. In Nieuwegein was korte tijd een poortblokkade. Schappen in winjkeles begonnen volgens een AH-woordvoerder lege plekken te vertonen. Anders gezegd, de actie begon een beetje te bijten.

Diezelfde kwam het bericht dat vakbonden en AH tot een akkoord waren gekomen. Daarin enkele belangrijke dingen: het loon gaat omhoog, met 2 procent in 2011 en nog eens twee procent in 2012. En er kwamen 200 vaste arbeidsplaatsen bij. Ook iis er een afspraak over werkgarantie voor het opersoneel dat nu in dienst is. Vergelijken we dat met de brief – door de NRC doorgelinkt – waarin FNV Bondgenoten de staking toelicht – dan zien we wel verschillen. Niet alles is binnengehaald Tweehonderd vaste krachten is nog geen driehonderd. En hoe twee keer twee procent loonsverhoging zich verhoudt tot de eis van 2,5 procent loonsverhoging is moeilijk in te schatten, maar meerjaaarse loonsverhogingen zijn doorgaans minder handigf voor arbeiders en gunstig voor ondernemers. Die laatsten kunnen beter hun loonkomsten plannen, terweijl arbeiders voor meerdere jaren aan een vrij beperkte loonstijging vast komen te zitten die door bijvoorbeeld oplopende inflatie volstrekt onvoldoende kan blijken. Toch denk ik dat met name het winnen van enkele honderde vaste arbeidsplaatsen erbij reden is om het resukltaat niet af te doen als een nederlaag, maar als een beperkte overwinning. Het laat zien dat georganiseerde solidariteit, omgezet in stevige acties, nog altijd de weg is om daadwerkelijk dingen te verbeteren.

Bij dit alles verdient een passage in de stakingsbrief van FNV Bondgenoten om er even uitgelicht te worden. Het gaat om de rol van vooral Poolse arbeidskrachten op flexbasis, die onder zware druk staan om niet mee te staken. “Wij weten dat  wanneer uitzendkrachten werk weigeren, ook als gaat om besmet werk  in het kader van stakingen, dit kan inhouden dat men of de week erop minder wordt ingeroosterd, dat het contract niet wordt verlengd of nog erger dat men een enkeltje Polen krijgt. Wij waarderen het dan  ook zeer dat Poolse collega’s in Geldermalsen afgelopen vrijdag, 10 december, spontaan even meededen met de acties. Dat noemen wij solidariteit!” Inderdaad. En mensen, van welke herkomst ook, die solidariteit geven aan en zoeken bij elkaar,  die vormen de basis van succesvolle arbeidersstrijd waar de stakingen bij AH een redelijk mooi voorbeeld van te zien hebben gegeven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: