Actie! Amsterdam, Den Haag – en Tilburg

Afgelopen jaar was een jaar van succesvol stakende schoonmakers, minder succesvol stakende TNT-werkers, redelijk succesvol stakend AH-personeel en aardig succesvol stakende vuilnisophalers bovendien. Het was ook een jaar van felle kraakdemonstraties, fors protest tegen kunstbezuinigingen en een mooi begin van studentenacties. Voor de eerste zes weken van het nieuwe jaar staan alweer  een handvol redelijk veelbelovende acties gepland die 2011 van een rebelse toonzetting kunnen helpen voorzien.

Zo is er op 12 februari een demonstratie “Stop de sloop – voor betaalbaar wonen” , in Amsterdam. Verzameld wordt er op de Dam, om 13.00 uur. Het is een initiatief van S.A.S.H. , Stop Afbraak Sociale Huisvesting, een actiegroep van mensen uit diverse Amsterdamse buurten die al eerder een demonstratie tegen de afbraak van de sociale woningbouw heeft georganiseerd. Achter de oproep van de demonstratie van 12 februari hebben zich inmiddels een reeks van bewonersgroepen, maar ook de Rode Morgen, de Internationale Socialisten en Griekenland Is Overal. Met nog zes weken te gaan is er alle gelegenheid om hier iets groots en stevigs van te maken.

Voor het zover is, gaan we, hopelijk met enorme aantallen mensen, naar het Malieveld in Den Haag, op 21 januari. Dan vindt daar een studentenprotest plaats, een manifestatie, vooral tegen het plan om studenten die langer dan vier jaar studeren op te zadelen met een veel hoger collegegeld. Er is een website, www.kenniscrisis.nl, gelanceerd waar de oproep op te vinden is. De precieze tijden – 1.30 tot 4.30 in de middag – zijn daar niet te vinden, die staan op de Facebook-oproep waar intussen zich meer dan 6000 mensen zich voor de actie hebben aangemeld. Dat ziet er, met nog een krappe drie weken te gaan, goed uit. Hopelijk wordt echter het karakter van de actie wel gewijzigd, hopelijk wordt de actie aangevuld of omgebouwd tot iets actievers, een demonstratieve optocht, niet enkel een manifestatie waar we vooral publiek mogen zijn  terwijl sprekers en muziek ons mogen vermaken zonder dat stedenten veel kunnen doen. Van 10.000 koukleumende studenten en sympathisanten die staan te staan op een modderig Malieveld wordt geen minister immers echt bang.

Studentenactie en demonstratie voor sociale huisvesting: het gaat hier om belangrijke acties tegen onderdelen van het afbraakbeleid van de regering. Er is tegelijk behoefte aan actie tegen het systeem als zodanig. Welnu, die actie komt er ook, al over een week, en nog wel in Tilburg! Op zaterdag 8 januari dus. Hoef ik ook eens een keer niet het halve land door te treinen om demonstratief de straat op te gaan. Demonstranten verzamelen zich om 14.00 op het N.S.-plein, in Tilburg dus.

Het gaat hier om een demonstratie “Breek de macht van het grootkapitaal”. Met minder valt inderdaad geen genoegen te nemen, dat hebben de organisatoren goed gezien. Vertrekpunt is kennelijk de strijd tegen het kraakverbod. In een bijbehorend Manifest lezen we: “Deze  demonstratie dient als aanloop naar een hernieuwde kraakbeweging die zichzelf weer zichtbaar in de totaalstrijd plaatst en de alledaagse strijd tegen het kapitalisme en de materiële conmdities die het resultaat daar van zijn weer beetpakt.” Dat is precies in de roos: hier wordt de strijd tegeen specifieke wantoestanden die uit het systeem voortvloeien – woningnood, kraakverbod – niet losgekoppeld van de aanval op dat systeem zelf, zoals zo vaak gebeurt. Precies die loskoppeling is zo triest: het leidt tot achterhoedegevechten tegen dit of dat nare aspect van deze wereld enerzijds; en tot een nogal abstract in isolement tekeergaan tegen deze hele maatschappelijke orde anderszijds. Precies het doorbreken van deze scheiding, deze vruchteloze loskoppeling, hebben we nodig. Dat alleen al maakt deze demonstratie waardevol.

In de oproep valt echter niet te lezen wie de actie organiseren. We lezen: “Er is bewust voor gekozen om geen bestaande groepen/ individuen publiekelijk te koppelen aan de initiatiefnemers tot deze demonstratie. Dit om het zo onafhankelijk en autonoom mogelijk te houden.” Ik kan me daar iets bij voorstellen: je wilt niet altijd automatisch in de ene of andere hoek geplaatst worden, en je wilt ook niet de situastie dat, als de ene groep de oproep ondersteunt of zelf heeft geïnitieerd, dat dan een andere groep zegt: ‘oo maar dan doe ik niet mee’. Het thema zélf is immers belangrijker dan wie het precies op touw zet.

Toch is er een keerzijde: als er enigszins bekende, vertrouwenwekkende, namen van groepen onder staan, kan dat scepsis van potentiële deelnemers tegengaan. Je zal immers maar naar een goedklinkende demonstratie-oproep afkomen, en ter plekke ontdekken dat de show georganiseerd is door een foute – of door jou als fout aangemerkte – club. Intussen is echter aan steunbetuigingen op de site van de demonstratie te zien dat de actie de steun heeft van plaatselijke actie- en alternatieve netwerken die déúgen. Dus mijn bezwaar is op zijn minst alweer goeddeels ondervangen. Over het geheel genomen ziet het er allemaal kerngezond uit. Ik hoop op flinke opkomst, goede uitstraling van de actie – en een versterking ermee van antikapitalistisch en anti-autoritair links, overal en juist ook hier in Tilburg.

Zo, en nu terug naar de resterende oliebollen. O ja, allemaal nog een goed 2011 toegewenst!

(opm. 2 januari 1.44: bijgewerkt – datum van demonstratie Tilburg ontbrak nog, ff toegevoegd nu..)

Advertenties

3 Responses to Actie! Amsterdam, Den Haag – en Tilburg

 1. Tod schreef:

  Na 70 jaar socialistisch beleid is er nog steeds woningnood in A’dam.

  Hoe kan dat??

  Waarom komen de linkse partijen hun verkiezingsbeloftes niet na? Of is er sprake van gewoon kiezersbedrog en worden we door de linkse partijen besodemietert en bestolen?

 2. peterstorm schreef:

  Ja, we worden door de zogenaamd linkse partijen besodemieterd en bestolen, net als door de (andere ) rechtse partijen. Reden: omdat het partíjen zijn binnen het kapitalisme dat ze gewoon willen helpen besturen; als het er op aan komt zijn ze dus helemaal niet links. Met ‘socialistisch beleid’ had het allemaal weinig tot niets te maken, hooguit van beleid door mensen die zich socialist noemden.

 3. John Janssen schreef:

  Ik vraag me ook af wie er nog sociaal is in de NL politiek, volgens mijn heeft de PVDA de arbeider verraden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: