Nieuwe Afghanistan-missie dient gedwarsboomd te worden

Nederland, althans de Nederlandse regering, wil een nieuwe oorlogsmissie naar Afghanistan sturen. Natuurlijk heet het geen óorlogsmissie, we hebben het hier immers over een land dat tussen 1945 en 1950 een bloedige koloniale oorlog ook  verbaal wégsaneerde als een tweetal ‘politionele actie’, alsof hetom wat charges van politie te paard en een paar traangasgranaten ging. Maar in Afghanistan woedt oorlog, en het sturen van opnieuw gewapende en geüniformeerde lieden naar het gebied is deel van die oorlog.

Het plan is als volgt. “Het kabinet wil dit jaar een politietrainingsmissie van ruim 300 man naar Afghanistan sturen. De Nederlandse trainers en de militairen die hen beveiligen worden voor een deel bij de Duitsers in de provincie Kunduz ondergebracht.” Aldus Trouw. Nederlandse politiemensen gaan dus Afghaanse politiemensen opleiden. Nederlandse soldaten gaan die politiemensen beschermen. Zoiets.

De Nederlandse functionarissen zullen gastvrij en met open armen worden ontvangen, dat mag duidelijk zijn. Laten we eens kijken wat Zabiullah Mujehed, woordvoerder van de Taliban, vorige week al zei. “Als Nederland nieuwe militairen stuurt, zullen we ze stuk voor stuk vermoorden.” De Volkskrant voegt er aan toe dat dit “niet alleen grootspraak van de Taliban” inhoudt.  De Taliban hebben namelijk hun bases de laatste tijd van de zuidelijke provincies naar het noorden verlegd, en het regent ook daar nu gevechten en aanslagen.

Het hele plan is onzalig verkeerd en crimineel. Politiemensen opleiden klinkt voor een enkeling wellicht nog als een zinnig sort van bijdrage aan de opbouw van Afghanistan. Maar dat is een misvatting. De politie is een sterke arm van president Karzai en zijn rijke bondgenoten. Hun bewind is corrupt, repressief en door grote delen van de bevolking gehaat. De Westerse soldaten – Amerikanen en anderen – verdedigen dat regime, en incasseren daarmee de terechte afkeer van veel Afghanen. En het prbleem met de politie van Karzai is niet dat agenten corrupt en inefficiënt zijn, al zijn ze dat iongetwijfeld vaak. het probleem is dat het een politiemacht is van gehate machthebbers. Meer efficiency en minder corruptie maakt die politiemacht efficiënter in het vuile werk dat ze voor Karzai opknappen. Afghaanse politeagenten helpen opleden, zoals Nederland beoogt, is Karzai, gammele tiran van Afghanistan, sterker maken. Het is een interventie gericht tégen de belangen van gewone Afghanen. Het is een bezettingsmissie.

Die missie past in de gehele bezettingspolitiek die Westerse staten onder Amerikaanse leiding in Afganistan uitvoeren. Mocht er nog iemand zijn die denkt dat die politiek veel met de bevrijding van Agfhanistan, wederopbouw en het bvrengen van andere zegeningen voor Afghanen te maken heeft, dan heb ik nog wel een leestip – ook nuttig voor anderen, trouwens. Gareth Porter legt in “How Afghanistan Became a War For NATO”uit hoe de VS de NAVO-staten zo ver kregen om troepen naar Afghanistan te sturen. Deels was dat een soort van tegenprestatie die de VS loskreeg omdat veel van dezelfde landen geen troepen naar Irak wilden sturen, of ze er stne weer e weghaalden. Maar vooral was het een beleid om de NAVO één of ander soort relevantie en rol te geven, ook nu de Sovjet-Unie als Opperste Vijand g had afgedaan. Afghanen waren bijzaak, Afghanistan decor. De hoofdzaak was het Westerse bondgenootschap onder Amerikaanse leiding. Dat moest koste wat kost overeind gehouden worden.

Voor de samenhang en geloofwaardigheid van de NAVO, voor de macht van een corrpupte Afghaanse president, en omdat Nederland in goed blaadje wil blijven bij het Witte Huis en dergelijke – om dát soort redenen wil de Nederlandse regering 300 mensen medeplichtig maken aan bezetting, en aan levensgevaar blootstellen. Daar komt het op neer. De politietrainingsmissie die de Nederlandse regering naar Afghanistan wil sturen, dient dan ook te worden afgewezen, tegengewerkt, gedwarsboomd, gesaboteerd. Met alle noodzakelijke middelen.

Advertenties

4 Responses to Nieuwe Afghanistan-missie dient gedwarsboomd te worden

 1. Ramon Mercader schreef:

  Alle ellende is begonnen met de Communistische inval in ’79. Het hele land hebben ze naar de klote geholpen.

  Toen minirok in Kabul, nu boerka in Kabul.

 2. Jorein Versteege schreef:

  In vergelijk met het huidige reactionaire regime van Karzai was het stalinistische regime beter.

  Ook al waren de stalinisten totalitair en niet socialistisch. Toch hebben ze enkele dingen gedaan die zeer progressief waren. Natuurlijk moest de VS daar niet van hebben en steunde ze de islamistische radicalen. Uit die radicalen is de Taliban ontstaan. Ironisch dat Amerika tegen haar eigen creatie vecht.

 3. Ramon Mercader schreef:

  Voor de inval, in de tijd van koning Ammehoella was het leven beter. Vrouwen konden studeren. Vrouwen liepen in minirik zonder lastig gevallen te worden.
  Europese hippies deden zaken. Koeiejassen, hashies enz.
  Al dat goede leven is teniet gedaan door Breznjev en consorten.
  En om over de massamoorden door de Bolsjewisten nog maar te zwijgen. Sla Robert Fisk er maar op na.

 4. Ramon Mercader schreef:

  Hoe wil je trouwens actie gaan voeren?
  Ga je demonstreren tegen Amerika met de leus; Weg met Obama. Zoals jullie dat deden met Bush.

  Obama , jullie grote idool heeft zijn belofte gebroken door niet in 2011 uit Afghanistan weg te zijn en in plaats daarvan om meer militairen te vragen. Vergelijk de Surge van mr Bush en je ziet dat Obama hetzelfde beleid voert als zijn voorganger.

  Dus gaan jullie demonstreren tegen Obama?

  En trouwens, hoe staat het met Guantanamo?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: