Actie tegen nieuwe Afghanistan-missie a.s. dinsdag

Het kabinet-Rutte-Verhagen maakte vandaag bekiend dat het inderdaad een nieuwe missie naar Afghanistan wil sturen. En het blijkt te gaan om 545 mensen die er onderdeel van moeten gaan uitmaken, aanzienlijk meer dan de 300 of 350 waar eerder in de week al sprake van was. Ik hamer het er nog maar eens in: dit is een oorlogsmissie. En deze oorlogsmissie dient krachtig en actief bestreden te worden. De SP neemt daarvoor al een prijzenswaardig initiatief: komende dinsdag is er al actie.

De cijfers zien er als volgt uit. Veertig “opleiders en trainers” – van de in totaal 225 – in Kaboel. Dan “165 militaire trainers, waarvan 40 marechaussees, in de provincie Kunduz”. Vervolgens blijven er vier F 16s in het land. Niet langer bij Kandahar, maar in het Noorden, bij Mazar-e-Sharif. Daar horen dan 120 personeelsleden bij (ik vermoed dat die bij eerdere cijfers niet werden meegerekend, hetgeen een deel van het verschil tussen de eerdere 300 en de 545 van vandaag kan helpen verklaren). Hoe vier F16s in de ene stad gaan helpen om trainers op hele andere plaatsen te verdedigen en bij hun opleidingswerk te helpen, wordt niet bepaald duidelijk.

Natuurlijk horen we weer de gebruikelijke geruststellende taal. “Van ‘offensieve militaire actie’  zal geen sprake zijn, is de belofte.” Haha. De vorige missie, in Uruzgan, werd ons gepresenteerd als vooral een ‘opbouwmissie’, en geen ‘vechtmissie’. Dat hebben we – en vooral de door deze ‘opbouwmissie’ omgelegde Afghanen, en de omgekomen Nederlandse militairen, en de nabestaanden van deze slachtoffers – geweten. En ‘defensieve militaire actie’- door soldaten die aan een bezetting meenemen, in ee land waar ze dus helemaal niet horen te zijn’- is als begrip al een absurditeit. De hele bezetting is een offensief, koloniaal project. Als Nederlandse militairen in nhun ‘defensieve’ werk in het kiader van de ‘politietrainingsmissie’, worden aangevallen, dan  zitten ze in oorlogshandelingen – aan de kant van de agressoren, hoe ‘defensief’ hun terugschiet-arbeid ook overkomt.

De missie is niet in het belang van Afghanen bedacht, maar als deel van de heilige bondgenootschappelijke NAVO-loyaliteit. De missie kent ook geen meerderheidssteun onder de bevolking in Nederland. “Een krappe meerderheid van de Nederlandse bevolking, 58 procent, is tegen een trainingsmissie in Afghanistan. Ruim een derde’34 procent, is voor.” Aldus onderzoeksresultaat van Maurice  de Hond dit gisteren openbaar werd. Vandaag bleek uit een ander onderzoek dat alleen onder de CDA-aanhang een meerderheid voorstander van de missie is: 53 procent. Van 250 militairen die hun mening gevraard werd, was  63 procent tegen. In totaal waren in dit onderzoek – verricht onder 22.000 mensen – 68 procent tegen een nieuwe politie- en soldatenmissie.

Die tegenstand dient vertaal te worden in druk, in protest, in verzét. Het strekt de SP tot eer dat ze voor protest alvast een aftrap geeft. Die partij – bij monde van kamerlid Harry van Bommel – roept op tot een demonstratieve samenkomst, dinsdag 11 januari, 17.00-17.45 tegenover Café Dudok, Hofweg 1/A, Den Haag. In dat café vindt op dat moment een nieuwjaarsreceptie met de consul van Afghanistan, mensen hulpverleningsoprganisaties en journalisten plaats. Het idee vanuit de SP is om samen een bord te vervaardigen: “Steun Afghanistan, stop de oorlog”.

Het is zaak dat dit protest méér wordt dan puur een SP-actie. Het is zaak dat linkse, radicale tegenstanders van de bezetting van Afghanistan en de Nederlandse medeplichtigheid daaraan, dus ook zichtbaar en hoorbaar aan deze actie deelnemen. Protest en verzet tegen de nieuwe oorlogsmissie zijn te belangrijk om aan welke partij dan ook te worden overgelaten. Juist daarom ook zal ik er, als energie en gezondheid het toelaten, erbij zijn. Tot mijn lezers zeg ik: we zien elkaar daar, okay?!

Advertenties

10 Responses to Actie tegen nieuwe Afghanistan-missie a.s. dinsdag

 1. Ramon Mercader schreef:

  Van je vrienden moet je het hebben, zal Obama wel denken.

  Links lullen en Obama steunen en als puntje bij paaltje komt met de staart tussen de benen het hazepad kiezen.

  Dat is Nederland.

 2. peterstorm schreef:

  Dat kun je ‘Nederland’ verwijten maar niet mij. Ik had al voor zijn verkiezing geen vertrouwen in Obama, en ik ben dus ook niet verbaasd dat hij zo rechts regeert. Stuk op dit weblog, 19 0ktober 2008, vóór Obama’s verkiezing dus: “Obama en McCain: konden ze maar allebei tegelijk verliezen”, https://peterstormschrijft.wordpress.com/2008/10/19/obama-en-mccain-konden-ze-maar-allebei-tegelijk-verliezen/
  Ik heb er dan ook geen moeite mee ook nu tegen zijn beleid, en de gevolgen daarvan, te demonstreren.Ik ben op dit punt niet van mening veranderd.

 3. NOalCalcioModerno! schreef:

  @Ramon Mercader:
  Heb jij niet toevallig een pikhouweel voor me liggen? Ik moet nog een cementvloertje afkappen…

 4. Ramon Mercader schreef:

  Trouwens je kan de missie in Afghanistan toch geen koloniaal project noemen, want we verdienen er niets aan. Als we er nog wat aan verdienden was ik voor geweest. Maar deze oorlog ( als je dat een oorlog mag noemen, ivg met ieper, verdun, stalingrad) kost ons alleen geld. Amerika is bijna bankroet. En China en niet wij exploiteert straks de olievelden in Afganistan.

  En wat is er trouwens rechts aan om oorlog te voeren?
  De Russen deden het in 1979.
  Noord Korea is zo links als de pest en heeft een enorm grote oorlogsindustrie .
  Socialist Sadam Hoessein viel Iran binnen.

 5. Gabi schreef:

  Hey Tod, een nieuwe nickname, die langer is dan je vorige, compenseert niet gelijk je gebrek aan behoorlijke argumentatie, hmm?

 6. Ramon Mercader schreef:

  Argumenteren gaat moelijk als Peter S steeds mijn zijn onwelgevallige meing verwijderd.

  Peter S is nl voor vrijheid van meningsuiting zolang die niet tegen zijn overtuiging indruist.

  En by the way, Peter S onderbouwd zijn mening ook niet. Hij verkondigt de grootste onzin zonder te onderbouwen.

 7. NOalCalcioModerno! schreef:

  @Gabi: Haha, ik dacht ’t ook al. Peter zijn rechtse stalker is weer terug!
  @Ramon Mercader aka Tod: Ik ben Peter niet en ik vind je obsessief gedrag en je wartaal wel een leuk amusementsgehalte hebben. Maar ik heb dan ook makkelijk praten, omdat ik niet de verantwoordelijkheid over dit blog heb.
  Misschien worden je berichten af en toe verwijderd omdat ’t allemaal weinig functioneel is? Stranger, kijk…je hebt blijkbaar niks beters te doen dan op een blog te zitten van iemand wiens opvattingen volledig haaks op de jouwe staan. Dat kan. Ik lees hier omdat ’t me interesseert. Dingen waar ik ’t mee eens ben, niet mee eens, dingen waar ik een mening over kan vormen of evt. bijstellen. Maar om hier nou te gaan zitten omdat je (blijkbaar?) een of ander persoonlijke beef hebt met Peter? Maar jongen toch…ik zei toch al life’s too short for this?

 8. Ramon Mercader schreef:

  Voor mijn meningsvorming lees ik de Elsevier en Newsweek.
  Voor mn dagelijkse portie ergenis ga ik naar Rooieravotr.

 9. Ramon Mercader schreef:

  En hoezo obesessie? Half nederland surft op porno-sites en ik surf op linkse sites.

  Dat vind ik nu leuk.

 10. NOalCalcioModerno schreef:

  @Ramon:
  O.k. dan, dat verklaart. Mensen kunnen idd. de raarste hobbies hebben…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: