Studenten en scholieren in tegenaanval: 21 januari Den Haag

Studenten, maar ook scholieren, docenten en solidaire mensen in het algemeen, gaan komende vrijdag actie voeren. In Den Haag vindt. dan een grote manifestatie plaats tegen bezuinigingen op hoger onderwijs, met name tegen de boete voor mensen die te veel langer dan de voorgeschreven tijd over hun studie doen. Daarmee geven mensen een vervolg aan de studentenacties van afgelopen december. De tegenaanval tegen bezuinigingen van Rutte en zijn veelplegers komt op gang.

De manifestatie is een initiatief van de Landelijke Studentevvakbond (LSVb), het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) en begint om 13.00 op het Malieveld in Den Haag. Máárrrr… gelukkig gebeurt er nog meer dan enkel op dat, ongetwijfeld natte en kille, veld staan om te luisteren naar sprekers en muziek. Vooraf vindt een demonstratie plaats, ondersteund door een hele reeks studentengroeperingen zoals SOS Amsterdam, SOS Nijmegen, ASVA, en een aantal politieke organisaties zoals Rood (jongerenorganisatie van de SP), de Internationale Socialisten (IS), en de Jonge Socialisten binnen de PvdA.. Die demonstratie begint vanaf het Johanna Westerdijkplein 75, bij de Haagse Hogeschool, vlakbij NS-station Den Haag Holland Spoor. Vanaf dit verzamelpunt, waar vanaf 11.30 bijeengekomem wordt, volgt dan vanaf 12.00 uur een demonstratieve optocht naar het Malieveld, naar de manifestatie.

De manifestatie belooft omvangrijk te worden. Naast studentenbonden en verenigingen en dergelijke roept ook het Landelijk Actie Komitee Scholieren  (LAKS) ertoe op om naar de manifestatie te komen. Goed om te zien dat er onder scholieren bereidheid is om tegen bezuinigingen voor hun iets ouderegeneratiegenoten – tevens bezuinigingen op toekomstige voorzieningen van velen van henzelf – in actie te komen. En ook de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) – de bond van studenten in het MBO – moedigt mensen tot deelname aan het studentenprotest aan. Onderwijsvakbond AOb roept onderwijsinstellingen en docenten op om “soepel om te gaan met absenties”, zodat studenten mee kunnen doen. Helaas, geen stakingsoproep aan docenten om mee te doen, maar alle beetjes steun kunnen helpen…  Scholieren, studenten samen voor onderwijsrecht, tegen het bemoeilijken van de studie door mensen die iets langer studeren extra op kosten te jagen. Lukt het immers om deze aanval af te slaan, dan staan we alweer sterker tegenover vogende bezuinigingsmaatregelen, op het hoger onderwijs, en erbuiten.

Het gaat dus druk worden op het Malieveld, lévendig druk. Op de Facebook-pagina voor de manifestatie hebben al meer dan 9.000 mensen aangegeven dat ze van plan zijn om te komen. Om echter een werkelijk strijdbaar karakter aan het gebeuren te helpen geven is vooral ook deelname aan die demonstratie vooraf erg nuttig. En daar is de merkbare steun tot nu toe helaas nog aanzienlijk kleiner. De Facebook-oproep ervoor telt op het moment dat ik dit in tik, 569 aanmeldingen. Daar komen er komende dagen hopelijk nog flink wat bij. Het initiatief is er waardevol en noodzakelijk genoeg voor. Hoe dan ook: Den Haag is de plaats, en 21 januari is de dag!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: