Antwoord op Leers: open, die grenzen!

Minister Leers maakt met zijn beleid dag na dag duidelijker dat er maar één menselijk soort van vluchtelingenbeleid bestaat: open grenzen, vrijheid van migratie. Dat is ongetwijfeld niet zijn bedoeling. Maar wie de consequenties tot zich door laat dringen van wat hij dag na dat doet, of geacht wordt te doen, ziet dat slechts dat éne, radicale antwoord – tégen iedere migratiebeperking, internationale bewegingsvrijheid – adequaat is om tragedies tegen te gaan.

Een paar voorbeelden, om duidelijk te maken over welke tragedies we het hebben. Vorige week besloot de minister dat Abiram, een jongen van acht jaar uit Sri Lanka, in  Nederland mag blijven, evenals zijn moeder. En zijn grootmoeder kirijgt ene visum zodat ze op bezoek kan komen. Abiram heeft een hersentumor en is ongeneeslijk ziek. “De woordvoerder van Leers wil elke suggestie wegnemen dat doodzieke kinderen en mensen die om andere medische redenen niet kunnen reizen, toch door de overheid op het vliegtuig worden gezet”, zo schreef de Volkskrant vlak voordat Leers de knoop had doorgehakt.

Het hele idéé dat je echter moet nádenken voor je zo’n iemand laat blijven, en een fal milielid de kans geeft om afscheid te komen nemen, is echter al tekenend. En wat als Abiram wel ziek was geweest, maar kans had op genezing? Was hij dan eerst behandeld in heet ziekenhuis en dan alsnog gedeporteerd, met de moeder erbij? Of was hij dan aan de zorgen toevertrouwd van ee Sri Lankaans ziekenhuis? Per slot van rekening wil de Nederlandse regering bezuinigen…

Voor Abiram, zijn moeder en grootmoeder loopt deze bizarre tragedie min of meer goed af, in de zin dat het jongetje in Nederland mag door dgaan en niet nog eens vooral extra getraumatiseerd wordt. Andere gevluchte kwetsbare mensen zijn minder gelukkig. Leers blijft ze op de huid zitten en opjagen richting nieuwe angsten en nieuwe trauma’s. Voorbeelden te over.

Zo komt UNHCR, de vkluchtelingenorganisatie van de VN, met een bijzondere brief. Of Nederland er voor wil zorgen dat Sahar Hbrahim Gel, een meisje van14 jaar afkomstig uit Afghanistan, toestemming krijgt om in Nederland te mogen blijven. Sahar woont al 10 jaar in Nederland. “In het geval van Sahar geldt volgens de VN-organisatie dat zij na een verblijf van tien jaar in Nederland te verwesterd is om terug te gaan naar Afghanistan. Wanneer zij naar haar land terugkeert, loopt zij ghroot gevaar  omdat ze volgens de Taliban en andere extremistische organisaties als ‘zedenloos’ wordt beschouwd, aldus de Unhcr”, zo schrijft Trouw. De zaak ligt nog bij de rechter, wordt vervolgd.

Ook hier weer blijdschap als Sahar inderdaad zou mogen blijven – maar tegelijk dat wrange gevoel: als ze nu niet tien, maar ‘slechts’ zeven jaar hier woonde, kraaide er dan een haan naar? Was ze dan misschien nog niet ‘te verwesterd’, was het risico van deportatie dan ‘verantwoord’? En is het ook niet apart dat die nare Taliban wél een goed excuus zijn om militair actief te zijn in Afghanistan, maar dat de dreiging die van zulke berwgingen voor 14-jarige meiden uitgaat níét bij voorbaat een reden is om ze niet uit te zetten?

Laten we trouwens vooral niet denken dat Leers erg ruimhartig is als rechters zeggen dat een bepaalde vluchteling of groep vluchtelingen mag blijven. De NRC schrijft: “Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) gaat in cassatie tegen de uitspraak van het hof dat bepaalde gezinnen van uitgeprocedeerde asielzoekers met minderjarige kinderen niet op straat mogen worden gezet.” Vertaling: minister Leers (tégen Immigratie en tégen Asiel) wil dat gezinnen met minderjarige kinderen wèl op straat kunnen worden gezet als asielaanvraag van hun ouders definitief is afgewezen. Als er kinderen doodvriezen vanwege deze wens van Leers, dan geeft hij gewoon de weigering van ouders de schuld om te vertrekken en zich in de armen van hun vervolgers, of minstens in de sociale misére waarvoor ze de wijk hebben genomen, te storten.

Hij werkt intussen wel aan onderdak voor dit type gezinnen. Een citaat uit een brief die hij daarover aan de Kamer stuurde: “De voorzieningen in het centrum zullen sober zijn, met beperkingen aan de bewegingsvrijheid.” Zoiets heet in gewoon Nederlands geen ‘centrum’ maar een gevangenis. En het opleggen van gevangenisstraf, want daar gaat het dus om, zonder dat er zelfs maar een proces wegens een strafbaar feit is geweest, is iets voor Tunisië onder Ben Ali. En dus ook voor Nederland onder de junta van Gert Leers.

Opsluiten van weerloze mensen gaat dus een handelsmerk worden van deze minister, zoals ook van voorgaande ministers op deze positie. Dat blijkt ook uit Leers’ voornemen om mensen zonder verblijfsvergunning die in de buurt van de grens worden aangetroffen, weer op te kunnen laten sluiten. De Volkskrant legt het uit. Volgens de Raad van State mag dit slechts als zulke mensen van een concreet strafbaar feit – niet enkel van het niet hebben van een verblijfsvergunning of paspoort – worden verdacht. Leers wil van die beperking af. Opsluiten, deporteren, angst aanjagen. Zo krijgen we kennelijk het Nederland dat Leers en zijn bondgenoten willen.

Tegen deze ‘doortastende’ hardvochtigheid van het Gezag past maar één werkelijk humaan antwoord. Een antwoord dat zich níét neerlegt bij opsluiting en deportatie an intimidatie om vervolgens voor specifieke ‘gevallen’de hand over het hart te striojken en een uitzondering te maken zoals nu. Een antwoord dat de héle grondslag van deze onmenselijkheid aanvecht en luid en duidelijk zegt: er wordt níémand meer opgesloten of weggestuurd vanwege verblijfsstatus, het ontbreken van de ‘juiste’ papieren of iets dergelijks. Niemand. De machinerie die de staat hiertoe in het leven heeft geroepen, dient tegengewerkt, ontwricht, gesloopt te worden. Afgelopen met migratiebeperking, een eind aan het schiften van ‘echte’ en ónechte’ vluchtelingen. Die vrijheid om te gaan, te staan en te leven waar jij wilt, is fundamenteel. Met minder genoegen nemen betekent: telkens weer tragedies rond weerloze mensen, dag na dag na dag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: