Studentenactie in aanloop naar 21 januari

De laatste dagen voorafgaand aan de grote landelijke studentenmanifestatie en demonstratie komende vrijdag vinden al diverse  studentenacties plaats. Sommigen wel érg publieksvriendelijk en braaf, een andere  flink wat steviger. Intussen zwelt ook de publiciteit rond de actie goed aan. Het gaat de goede kant op.

Keurig en tam is de studiemarathon waar Nieuws.nl over bericht, en die afgelopen maandag in Utrecht begon, en komende dagen ik Groningen en Utrecht zal plaatsvinden.  Allerhande bekende mensen houden het ene college na het andere, in totaal – zo is de bedoeling – 72 uur achtereen. Studenten worden op deze manier getracteerd op lezingen van Job Cohen, Paul Schnabel van het Sociaal Cultureel Planbureau, Jan Terlouw en anderen.

De redenering erachter is nogal systeembevestigend. “Volgens een woordvoerder van het Studiemarathon Comité laat de actie zien dat er niets mis is met de motivatie van studenten en docenten.” Alsof daar het probleem zit! Alsof de maatregelen waar het kabinet mee komt ingegeven worden door zorg over ongeïnteresseerde docenten en studenten, en niet doodgewoon door bezuinigingsdrift! Door zelfs maar in te gaan op al dan niet bestaande studiemotivatie, laat je feitelijk toe dat de aandacht van de asociale bezuinigingskern wordt afgeleid.

Ook de volgende uitspraak van deze woordvoerder is minder charmant. “Om Nederland tot een volwaardige kenniseconomie te laten uitgroeien hebben we echter de volle steun nodig van zowel het bedrijfsleven als de overheid. De plannen van het kabinet leiden ons dara juist verder van af.” ‘Keniseconomie’ is een begrip dat kritische studenten en hun bondgenoten maar beter zeer kritisch tegen het licht kunnen houden. Het is een codewoord voor een economie waar veel hoogopgeleiden bijdragen aan wat dan heet een ‘innovatieve’ productie. Doel van die productie, van die innovatie, van al die ingezette kennis: productiviteit, winstgevendheid, concurrentiepositie vestevigen. Studenten opjagen met financiële prikkels, om ze sneller te laten afstuderen tegen zo laag mogelijke kosten (of preciezer: terwijl je steedsd meer kosten op de studenten zelf afwentelt) is deel van datzelfde proces.

De kenniseconomie en de bezuinigingen zijn geen vijanden; ze zijn verschillende aspecten van dezelfde dynamiek waarin economisch gewinhet onderwijs dicteert en de student op achtersstand zet. Schermen met die ‘kenniseconomie ‘als argument tegen bezuinigingen miskent deze achtergrond. Het is publicitair wellicht aansprekend maar – omdat het de kern van wat regering en bedrijfsleven willen doordrukken onderschrijft en niet bestrijdt – contraproductief. Verder zijn “bedrijfsleven en overheid” geenszins de bondgenoten om wiens “steun” gevraagd dient te worden; het zijn vijanden die met stevig actie voeren op de terugtocht gedwongen dienen te worden. Acties als een studiemarathon zijn  hiervoor niet bepaald ideaal. Wel brengen ze de situatie van studenten en het onderwijs extra onder brede aandacht en verhogen ze mogelijkerwijs de bekendheid van de acties van komende vrijdag. Dat is dan welkom.

Veel welkomer echter – want wél drukverhogend van opzet en uitwerking – is de bezettingsactie die afgelopen maandag plaatsvond in Amsterdam. Daar hielden rond de dertig studenten het service- en informatiecentrum van de Universiteit van Amsterdam enige tijd bezet. Ze eisten- volgens berichtgeving in de Volkskrant – van het College van Bestuur (CvB) dat die niet alleen collegevrij gaf zodat studenten op de vrijkdag van de studentenacties, maar ook tentamen – en herkansingsvrij. Ook wilden ze busvervoer, door de universiteit geregeld, naar den haag op 21 januari.

De bezetting eindigde met een gedeeltelijke overwinning. Het CvB gaat via mail studenten en personeelsleden van de universiteit oproepen om actie te voeren in Den Haag; en het vraagt via ene brief aan onderwijsdirecteuren en dergelijke om verplaatsing van herkansingen mogelijk te maken voor mensen die komende vrijdag mee willen doen. geen busvervoer om de CvB-oproep concreet te maken, wel beweging op hegt punt van herkansingsvrij. “Studenten hebben laten zien dat actievoeren werkt. Het is nu voor veel meer studenten mogelijk te demonstreren tegen het kabinet vrijdag”, aldus een woordvoerder van de actievoerders, volgens Trouw. Van Spirit of Squatters Collective is een videofilmpje te zien op de website Our media, vergezeld van informatie.

Intussen wordt duidelijk dat het goed druk gaat worden, aanstaande vrijdag. De Facebook-oproep voor de manifestatie telt inmiddels 10.800 aanmeldingen. De Facebook-pagina van de voorafgaande demonstratie – voor het actieve en strijdbare karakter van de dag erg belangrijk! – laat intussen 670 aanmeldingen zien, een aardige toename vergeleken met de 569 die ik in mijn stukje van gisteren noemde.

Intussen heeft de SP de oproep van haar jongerenorganisatie Rood om naar de demonstratie te komen, doorgelinkt op de hoofdpagina van de SP-site. Dat is nog net geen officiële SP-oproep voor de demonstratie maar het komt in de buurt. Allemaal welkome publiciteit om de komende vrijdag groots te maken qua omvang. Hoe meeslepend het allemaal wordt? Dat hangt van de inzet en strijdlust van de aanwezige studenten, scholieren en anderen af. Maar het ziet er helemaal niet slecht uit.

Advertenties

One Response to Studentenactie in aanloop naar 21 januari

  1. Dylan schreef:

    voor een beetje een doorlopend beeld van de bezetting, en een handvol solidariteitsverklaringen:

    http://sosamsterdam.wordpress.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: