VS: wat vrolijkmakende opiniecijfers

Soms zeggen cijfers iets, al moet je met statistieken voorzichtig zijn. Uit de VS komen echter een paar resultaten van opinie-onderzoeken die té aardig zijn om niet even aan te stippen. Samen maken ze gehakt van het mythische beeld van de VS als een voornamelijk rechts en gehersenspoeld land.

Om te beginnen: het vertrouwen in Fox News, de invloedrijke rechtse zender bij uitstek, en destijds vrijwel de media-tak van het presidentschap van Bush. Public Policy Polling (PPP) heeft het vertropuwen in die zender eens bekeken. Ik citeer uit een bericht van Raw Story: “In een onderzoek, een jaar geleden gedaan, vond PPP dat Fox het meest vertrouwde netwerk was, met 49  procent die zei dat ze het netwerk vertrouwden, en 37 procent die zeiden dat ze dat niet deden. In de nieuwe peiling zieden 42 procent dat ze het netwerk vertrouwden, terwijl 46 procent het daar niet mee eens was.”

Dan is er de populariteit van Sarah Palin, Republikeins kandidaat voor het vice-presidentschap in 2008 en sindsdien boegbeeld voor grote delen van rechts en uiterst rechts, met name van de Tea Party, de Amerikaanse PVV om het maar eens wat kort door de bocht te stellen. Over die populariteit kunnen we kort zijn. Het citeren van een Volkskrant-kop en een paar regels volstaat vrijwe. Kop: “‘Sarah Palin was nog nooit zo impopulair'”. Citaat: “53 procent van de Amerikanen heeft een negatief beeld van Palin, volgens peiling van USA Today en Gallup; In een eigen peiling van CNN is dat zelfs 56 procent.”

Dan misschien wel de aardigste cijfercombinatie: wat is populairder, in de VS, het socialisme, of de aanhangers van de Tea Party? Over die Theepartijgangers is volgens een 35 procent van ondervraagde Amerikanen positief; over het socialisme spreekt, volgens een peiling, 36 procent zich waarderend uit. Firedoglake brengt deze cijfers, en wat andere gegevens, bijeen (gevonden via Commondreams). Nee, zoiets is niet één op één vergelijkbaar, en een procentje verschil zegt sowieso weinig. Maar toch: 36 procent is wel méér dasn een derde.

En ja, wat veel mensen, in de VS maar ook hier, onder socialisme verstaan kan waarschijnlijk beter als sociaal-democtratie worden aangeduid: meer staatsinvloed in de economie, gecombineerd met dingen als behoorlijke sociale zekerheid, een minumumloon, aardig wat ruimte voor vakbonden en dergelijke. Van wat de schrijver van dit blog onder serieus socialisme verstaat – libertair revolutionair socialisme, anarchisme – is het nog mijlenver verwijderd. Maar zelfs een keus voor sociaaldemocratische opvattingen behelst een flinke breuk met het dominante lang-leve-de-markt-en-wie-arm-is-kan-verrekken neoliberalisme. Omarming door een groeiend aantal mensen in de VS vanzelfs deze beperkte vorm van ‘socialisme’ is een stap de goede kant op. En als die 36 procent bewégen om de maatschappij de kant op te krijgen die ze volgens de peiling kennelijk willen, dan kan het ook in de VS een stuk gezelliger worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: