Cohen, hoe lang blijf je nog kameraad van Mubarak?

“De PvdA wil dat het kabinet de Egyptische ambassadeur ontbiedt en hem de Nederlandse boosheid laat weten over  de mishandeling van een journalist van dagblad Trouw in Cairo.” Aldus De Volkskrant. Er staat niet bij of er ook “Nederlandse boosheid” tot uiting gebracht moet worden over de arrestanten – 500, volgens Binnenlandse Zaken in Egypte, 1200, volgens een juristencollectief , aldus de NRC, en intussen sowieso waarschijnlijk alweer meer –  in Egypte, de talloze gewonden en de ettelijke doden die het politiegeweld tegen demonstranten inmiddels heeft gekost. Eigen volk eerst, nietwaar?!

Wat de Trouw-journalist overkwam is akelig. Hij beschrijft het gevolg vanzijn  zware mishandeling droogjes: “Het resultaat is een lichaam dat niet zou misstaan op een popster van Amnesty.” Ja, dit verdíént protest. Maar dan een protest dat héél de repressie aanklaagt, afschuw uitspreekt over álle mishandelingen en erger die de gewapende knokploegen van Mubarak te weeg brengen. Een protest dat solidariteit uitspreekt met de opstandige bevolking van Egypte, van de demonstranten in Cairo tot de mensen die in Suez een politiebureau in brand staken. Voor zo’n protest en zulke solidariteit zijn we bij de Nederlandse regering aan het verkeerde adres.

Bij de PvdA trouwens ook. Die is ook vaak officieel bondgenoot van dictators, en daarmee vijand van opstandigen die meer vrijheid opeisen. Nu weer. Nog steeds staat de PvdA in de ledenlijst van de Socialistische Internationale (S.I.). Nog steeds staat in diezelfde ledenlijst de NDP, de staatspartij van Egypte, de partij van Mubarak. Nog steeds zijn de dictator van Egypte en de aanvoerder van de PvdA in feite politieke kameraden. Zal het weer zo gaan als met Mubarak’s collega Ben Ali, wiens partij pas de SI werd uitgezet op 17 januari, enkele dagen nádat deze Tunesische (nu ex-)president het land was ontvlucht?

Advertenties

2 Responses to Cohen, hoe lang blijf je nog kameraad van Mubarak?

  1. Jorein Versteege schreef:

    Jij hebt het dus ook gemerkt? De autoritaire neoliberale Nationaal Democratische Partij van Mubarak zit inderdaad in de ”Socialistische” Internationale van de sociaal democraten.

    Waarom? Hoe kon het komen dat deze bende lid mocht worden van een ”democratische” organisatie van voormalige arbeiderspartijen?

    De PvdA is inderdaad hypocriet bezig. Mubarak’s NDP moet geroyeerd worden als lid van de ”Socialistische” Internationale.

  2. Peter Storm schreef:

    Ik had t gemerkt ja, kwam t tegen , indiraect, via een thread op Libcom.org . Ik schreef er vorige week of zo al eens over. Ik voel wel voor een soort van zeer boze open brief. Maar ja, als de Egyptische massa’s morgenavond Mubarak zouden hebben verjaagd, iets waar naar mijn idee kans op is, dan is het een beetje mosterd na de maaltijd… Dus ik wacht heel ff de ontwikkelingen af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: