Schande, schánde voor GroenLinks, hulde voor Ineke van Gent

Leve Ineke van Gent, de enige in de GroenLinks-fractie die tegen de nieuwe Afghanistan-oorlogsmissie heeft gestemd. En schande, schande voor de rest van die fractie, dat ze wèl steun ervoor uitspreken. Steun spreekt die fractie uit – voor een missie die politiemensen niet buiten een paramilitaire rol zal weten te houden; volgens een politiechef in Kunduz voert de politie er wel degelijk militaire taken uit, en erg geloofwaardig zijn garanties dat dit met door Nederland opgeleide agenten niet zal gebeuren, bepaald niet. Steun spreekt die fractie uit voor een politieapparaat van een corrupte, onderdrukkende, zich via verkiezingsfraude en Westerse steun in het zadel houdende president Karzai. Steun spreekt ze uit voor een NAVO-bondgenootschap dat haar samenhang bewaart door koste wat kost een bezetting gaande te helpen houden die mensen in Afghanistan vrijheid belooft, maar bommen en verwoesting brengt. Steun verleent ze met haar stemmen aan een Amerikaans president en bewind dat haar vooruitgeschoven posities in het grondstoffenrijke Centraal-Azië – op de stoep van rivaal China – militair kracht bij wil zetten. Schande dat juist GroenLinks – een partij die deels wortelt in prachtige tradities van vredesbeweging en antimilitarisme – deze misselijke missie, die wortelt in dit soort belangen en dit soort dynamiek heeft, ondersteunt.

Hulde en lof dus voor Ineke van Gent, die haar rug recht hield tegenover de NAVO-pacifisten, de meerderheid in haar fractie. Lof ook voor de SP, die haar néé – inhoudelijk weliswaar niet helemaal scherp genoeg – kracht bij zette met straatactie. Ook vandaag waren er, om initiatief van deze partij, actievoerders in Den Haag, net als op 11 januari toen we er met borden die samen de leus “Stop de oorlog Steun Afghanistan!” stonden. Deze keer had de partij opgeroepen tot een stille wake met fakkels. Niet het soort van georganiseerde woede dat we nodig hebben, maar wel áctie.

Nu komt die missie er dus. Nu is het dus zaak om dóór te gaan met protesteren – tegen een missie die die bezettingsmisdaad steunt, en die daarvoor wederom levens voor wenst te riskeren. Tegenstanders van deze missie staan in hun néé bepaald niet alleen. Peiling na peiling wijst er nog steeds op dat het sturen van zo’n missie door een ruime meerderheid  wordt afgewezen. Dit nee  aanscherpen met de betere argumenten, en dit nee helpen om zich te vertalen in effectieve druk – dát staat ons te doen. Voor die druk dienen we buitenparlementaire middelen in te zetten – demonstraties, maatr ook het daadwerkelijk dwarsbomen van uitzending van mensen en materieel naar Afghanistan voor deze missie, met blokkades en sabotage. Uitdagend protest dus, aangescherpt in de richting van hard, deels ongetwijfeld illegaal, verzet. Immers, “War is the health of the State“, wist Randolph Bourne al in 1918, en wie oorlog wil bestrijden, botst met de staat. Ineke, en Harry, en Emile… zijn jullie er dan ook bij?

Advertenties

2 Responses to Schande, schánde voor GroenLinks, hulde voor Ineke van Gent

 1. Jorein Versteege schreef:

  Ik denk dat nu wel duidelijk wordt dat GroenLinks haar links imago volledig afgeworpen heeft. Het verbaast me dat de PvdA de missie niet steunde. In het verleden had deze partij er minder moeite mee dat we soldaten naar landen stuurde om corrupte regimes in het zadel te houden.

  GroenLinks krijgt nooit mijn stem. Ik vindt die partij toch al vast zitten in de neoliberale dogma. De oude PSP en CPN leden kunnen beter de partij nu verlaten. GroenLinks is niet het alternatief op de neoliberale partijen.

 2. NOAlCalcioModerno! schreef:

  “Het verbaast me dat de PvdA de missie niet steunde.”

  Ik ben bang dat je daar niet te veel standvastigheid en/of integriteit achter moet zoeken, Jorein. Het was de reden waarom ze de vorige regerig lieten vallen en ’t is ’t enige stukje oppositionele “standvastigheid” waarmee ze zich nog kunnen profileren. Oppositioneel is de rol van de PvdA uitermate dramatisch en zullen ze voor de rest nog verder uitgehold worden (terecht!).
  De redenen zijn dus niet minder demagogisch dan van die ellendige PVV, die naar voorbeeld van hun ultrarechtse, Deense zusterpartij en wijlen Fortuyn enkele “linksige”, “algemene onvrede”-thema’s zgn. heeft omarmd om een nog breder electoraat aan te boren. Het verbaast me dat ze deze nog net niet hebben laten vallen (zoals een hoop van hun andere “standpunten”) om bij de harde, neoliberale agenda van de regeringspartijen aan te schuiven! Nu nog niet te verkopen aan ’t gepeupel denk ik…
  De enige partij die echt consequent is in haar anti-imperialistisch standpunt blijkt hier toch weer eens de SP.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: