Opstand heeft Mubarak verslagen!

Hij is weg! Ik was een stuk aan het maken over de krachtsverhoudingen, hoe de kansen lagen, hoe sterk het bewind stond, en hoe de kracht van de opstand. Hier is dat stuk, maar het is geen kansen-wegen tussen Mubarak en revolutie meer. De revolutie heeft Mubarak verslagen! Hoe het ook verder gaat – het regime is NIET weg, de strijd gaat door, en de uitslag dáárvan is onbeslist – de Egyptische opstandige massa’s hebben een geweldige overwinning behaald, met hun moed, hun doorzettingsvermogen, hun humor, hun aantallen en nogmaals hun zo bewonderenswaardige dappere vasthoudendheid. Feest in Egypte! En niet alleen daar!

Maarlaten we even een stapje achteruit doen, en iets breder kijken dan de gebeurtenissen van minuut tot minuut. Hoe zijn dan de krachtsverhoudingen? Eerst het bewind, nu dus zonder Mubarak. Dat kan nog altijd bogen op een indrukwekkende militaire macht. Paul Amar legt uit hoe leger en politie ongeveer in elkaar zitten, in een artikel dat inmiddels al 12 dagen oud is, maar toch al de titel droeg: “Why Mubarak is out”… Het Volkskrant-blog van vandaag geeft wat cijfers. Een landmacht van tussen de 280.000 en de 340.000 militairen, met 3.723 tankt, 4.770 pantserwagens, duizenden stukken artillerie, mortieren, luchtverdedigingsraketten en ook enkele tientallen tactische raketten. Een luchtmacht met  40.000 personeelsleden, 461 gevechtsvliegtuigen en 129 helicopters. En een marine van 18.5000 mensen, 4 onderzeeërs en 51 andere oorlogsschepen.  O ja, en ook nog eens 150.000 “Air  Defense Command troepen” en “nog wat paramilitaire clubjes” zoals  de Volkskrant droogjes stelt. Dat slaat kennelijk op … “397.000 paramilitairen bestaande uit  Central Security-, National Guard- en Border Guard troepen.” Heel indrukwekkend allemaal, al heb je aan vier onderzeëers en 461 gevechtsvliegtuigen tegen een opstand van miljoenen in tal van verschillende steden betrekkelijk weinig. Bovendien: de Tsaar had in februari 1917 ook een indrukwekkende gewapende macht. De Sjah van Iran in januari 1979 ook, evenald Ceasescu in Roemenië in 1989…

Bij de macht hoort uiteraard ook de politie, van enorme omvang. In dienst van de politie zijn ook knokploegen, de zogeheten Baltagiya. Politie en wat daarmee samenhangt heeft op 28 januari de straten prijsgegeven nadat ze van demonstranten er goed van langs had gehad, maar is natuurlijk niet verdwenen. Grote aantallen agenten zijn, nu zonder uniform maar vaak vermomd als ‘pro-Mubarak-betogers’, opnieuw in actie geweest, met bloedig effect. Ook toen behaalden revolutionaire betogers de overwinning. Verder zijn agenten en mensen van de veiligheidsdienst ongetwijfeld erg actief geweest bij het oppakken en mishandelen van mensenrechtenactivisten, bloggers en twitteraars, journalisten en dergelijke. Aan dat smerige werk deden trouwens, zo weten we intussen, ook militairen mee.

Wat staat er tegenover deze ogenschijnlijk zo overweldigende gewapende macht? Miljoenen mensen die de bereidheid hebben laten zien om te protesteren, te demonstreren, en in flinke aantallen ook om te staken, en om terug te vechten tegen politieknokploegen en dergelijke. Iets van de omvang van de ‘troepenmacht’ aan de kant van de opstand zien we vandaag weer heel goed. Hier is bijvoorbeeld een lijstje van steden waar mensen vandaag protesteren, afkomstig uit een tweet, overgenomen in het Guardian-liveblog: Cairo, Alexandrië, Mansoura, Tanta, Damietta, Port Said, Suez, Damnhur, Assuit,  Mahalla, Bani Sawfi, Sohag. Aljazeera noemt protest in Ismailia.

De omvang van de demonstraties is groot: volgens EA Worldview liveblog 50.000 in Qina – (weer een stad die in het Guardian-lijstje niet voorkwam. In die stad wonen trouwens 200.000 mensen. In het wel genoemde Damietta 150.000 mensen in actie, in Arish (ook niet genoemd in bovenstaand lijstje) 20.000, in Alexandrië honderdduizenden, in Beni Suef (ook niet in dat lijstje; inwonersaantal 250.000) minstens 30.000, in Assiut (400.000 inwioners) ook tienduizenden. En in Cairo? Ik heb geen aantallen gehoord, maar ik hoorde dat op Tahrir mensen in het gedrang kwamen van de aantallen opeengepakte betogers.

Het moet hier landelijk gaan om miljoenen mensen, gelijktijdig in actie. En dit soort aantallen mensen zagen we niet alleen vandaag, maar ook afgelopen dinsdag, vorige week vrijdag, en vorige week dinsdag de straten en pleinen op gaan uit protest. Vele duizenden ervan hebben inmiddels ervaring in het terugvechten tegen oproerpolitie en knokploegen, in het aanvallen en in brand steken van bureau’s, kantoren van staatspartij NDP en dergelijke. Tegenover het bewind staan ook nog aanzienlijke aantallen stakers. Ga dat maar eens gewapenderhand breken.

Kennelijk heeft het bewind nu de conclusie getrokken dat frontale onderdrukking inderdaad geen optie meer was. Ik denk dat de enorme aantallen betogers die conclusie nabij brachten, evenals de stakingsgolf die de druk verhoogde. Maar er speelt meer. Die enorme gewapende macht die ik eerder schetste zat hoogstwaarschijnlijk onderling niet op één lijn. Politie en veiligheidsdienst – de tent vanwaaruit vicepresident Suleiman komt – zitten tot over de oren in binnenlandse onderdrukking. Het is hun dagelijkse werk. Het leger speelt een veel afstandelijker rol, wilde óók orde op straat maar wilde tegelijkertijd haar imago van neutraliteit niet graag kwijt. Tussen die twee takken van staatsmacht was en is ongetwijfeld spanning – een spanning die zal hebben bijgedragen aan de verwarring gisteren in de aanloop naar die rare toespraak van de inmiddels ex-president.

 Bovendien was en is het maar de vraag of soldaten op menigten zouden schieten als ze daar opdracht voor kregen. Vandaag meldde onder meer de Guardian en de Volkskrant dat 15 officieren zich bij demonstranten hadden aangesloten, in navolging van één officier die dat gisteren al deed. Teken aan de wand, beangstigend voor het bewind, hoopvol voor de betogers. Het Egyptische leger – waarvan heel veel soldaten al een aantal dagen letterlijk tussen de demonstranten staan, hetgeen het psychologisch nóg moeilijker maakt om demonstranten uiteen te schieten – werd waarschijnlijk door de militaire top niet meer geschikt geacht als instrument voor frontale onderdrukking. Met het dóórgaande protest heeft de legerleiding kennelijk de conclusie getrokken: mét Mubarak keert de rust zéker niet terug, zónder hem misschien wel – dus moet Mubarak toch maar wèg.

Dat de macht nu, volgens eerste berichtgeving, uitgeoefend wordt door  wat genoemd wordt  de ‘Hogere Militaire Raad’ – en niet aan bijvoorbeeld de vicepresident – wijst op de rol van de legertop in de val van Mubarak. Maar zonder de aanhoudende geweldige opstand vanuit de bevolking was het zo níét gelopen, in de kern is het de opstand die de dictator ten val heeft gebracht. Mensen op het Tahrir-plein roepen volgens de NRC : “Het volk heeft het regime doen vallen”. Dat is nog niet helemáál de realiteit, het regime heeft een dreun gekregen, maar is niet weg. Maar dat de revolutionaire, demonstrerende, stakende, straatvechtende politiegebouwen in brand stekende menigten Mubarak, kopstuk van dat  regime, nu hebben doen vallen, is een onbetwistbaar en ongelofelijk prachtig feit. De strijd gaat ongetwijfeld verder, met deze overwinning als grootse aanmoediging. Maar nu: feest!

Advertenties

2 Responses to Opstand heeft Mubarak verslagen!

 1. Rob Alberts schreef:

  Ik maak mij zorgen.
  In Iran is ook een optimisme geweest na een revolutie.
  Democratie en vrijheid zijn belangrijk maar niet makkelijk te verkrijgen.
  Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost

 2. VaQm schreef:

  Je maakt je zorgen? Over de vrijheid en democratie hier in Europa zeker? In Iran (en Egypte) is men nu nog altijd veel beter af dan onder een door het Westen in het zadel gehouden dictator.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: