Saoedi-Arabië: koning kondigt moois aan, arbeiders staken al eerder

Hahahaha, komt het jullie, dierbare lezers, ook bekend voor? De koning van Saoedi-Arabië houdt uitdeling. De man was drie maanden wegens ziekte in New York – interessant, de gezondheidszorg in Saoedi-Arabië, niet van koninklijk niveau? – en keerde vandaag terug, verwelkomd door tientallen prinsen en een rituele dans met zwaarddragende witgeklede mannen, aldus de BBC.  En de vorst deed aankondigingen. VIjftien procent loonsverhoging voor ambtenaren. Fondsen voor woningbouw en extra geld voor het fonds waaruit Saoedi’s die willen trouwen, een bedrijf willen beginnen of een huis gebouwd willen hebben, renteloos kunnen lenen.

Even een opfrissertje van het geheugen. Aljazeera berichtte op 12 februari dat de koning van Bahrein elke familie van Bahrein 1000 dinar cadeau deed, om het tienjarige bestaan van de grondwet te vieren. Duizend dinar is 2.650 dollar, geen onaardig bedrag dus. Dit nieuws werd bekend toen er al protestacties voor meer vrijheid en gelijke rechten op touw gezet waren – voor de dag erop. Die acties groeiden, tegen drie golven van heftige onderdrukking in, uit tot een volksopstand. Gisteren wederom een grote betoging van tienduizenden. Ook zijn honderden leraren in staking en steunden nog  op andere wijzen van het protest. Een aantal betuigde al steun aan andere demonstranten op de Pearl Rotonde, middelpunt van protest. een aantal hielden acties bij de ingangen van scholen. De koninklijke gift van 1.000 dinar wist kennelijk een stevige uitbraak van vrijheidsdrang niet te blokkeren.

Nog een ander geheugensteuntje. Op 7 februari, met de Egyptische revolutie in volle gang, verhoogde de regering van het land – aangesteld onder Mubarak – de salarissen van ambtenaren met 15 procent, evenals de pensioenen. We weten hoe het met Mubarak is afgelopen. En ook na zijn val woedt de strijd om hoger loon en betere arbeidsvoorwaarden stevig verder, met stakingen en andere vormen van protest, ook nadat de legerleiding een stakingsverbod afkondigde. De staking  en sit-in in een grote fabriek in Mahalla is op 20 februari beëindigd – na toezegging van 25 procent meer loon, en het geëiste vertrek van een manager wegens corruptie. Arbeiders uit allerlei bedrijven, aanvoerders van stakingen,  hebben intussen een gezamenlijke verklaring, een eisenprogramma, opgesteld, waarin onder meer een hoger minimumloon en het recht om vakbonden op te zetten worden geëist. Ook in Egypte leidde uitdeling-van-hogerhand dus niet bepaald tot rust in de tent, eerder het tegendeel. In beide landen, Bahrein en Egypte, leek het initiatief tot hoger loon en dergelijkenogal samen te hangen met nervoziteit van de machthebbers, de hoop om alsnog de sociale vrede (terug) te kopen die ze op straat kwijtraakten, of op het punt stonden kwijt te raken.

Ligt het in Saoedi-Arabië erg veel anders? Veel wijst op dezelfde dynamiek van zenuwacxhtige heersers en steeds ongeduriger groepen mensen in de bevolking, van een geest van protest die her en der tot uiting komt. Redenen voor ontevredenheid zijn er te over. De werkloosheid onder mensen tussen de 15 en 24 jaar wordt geschat op 40 procent. Vrijheden hebben in het land nauwelijks ruimte.

Teken van de geest van protest: enkele tientallen mensen ondertekenden een “brief aan de koning” waarin ze om hervormingen, meer vrijheid onder andere, vragen. Dat is protest van het keurige soort, maar in de strenge monarchie Saoedi-Arabië al opmerkelijk. Er gebeurt echter meer. Op 17 februari maakte Arab News melding van een staking van enkele honderden mensen die werkten biin het King Abdullah Financial District, en de King Saud University. Ze staakten al voor de tweede dag. De arbeiders voerden actie omdat ze hun overwerkvergoeding niet kregen van de onderaannemer/ koppelbaas (‘subcontractor’ is het woord dat gebruikt wordt in het bericht).

En gisteren meldde  Arab  News weer een staking, deze keer bij een bouwproject nabij de Grote Moskee in Makkah – ik neem aan dat dat een ander woord is voor Mekka. Nu ging het om 600 bouwvakkers, en ook deze actie was al een tweede dag ingegaan. Arbeiders hadden al twee maanden geen loon gehad, vandaar de actie. Het zijn tekenen van oplopende sociale spanning in Saoedi-Arabië. Hoelang nog voordat ook daar revolutie goed op gang komt?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: