Zimbabwe: solidariteit nodig!

Zimbabwe is zo’n land waarheen de opstand die momenteel in het Midden-Oosten woedt wel eens zou kunnen overslaan. Dat zou een hoopgevende ontwikkeling zijn, en er zijn tekenen dat het inderdaad die kant op gaat. Niet alleen is er oppositie tegen onderdrukking, er is ook een staking in een mijn uitgebroken. onder meer omdat  arbeiders  al sinds 2009 op uitbetaling van loon moeten wachten. Het bewind van Mugabe neemt maatregelen, en onderdrukt oppositie keihard. Tegenover die onderdrukking moeten we internationaal met een antwoord komen: Dat antwoord heet: solidariteit.

Een voorbeeld van harde onderdrukking: politie viel een paar weken een bijeenkomst binnen over de protesten in het Midden-Oosten. Daar werd onder meer video gedraaid en gepraat over wat die protesten betekenden voor Zimbabwe. Althans, dat was het idee. De politie arresteerde enkele tientallen aanwezigen. Ik schreef er al eerder over, naar aanleiding van een solidariteitsoproep op de website van de Internationale Socialisten (IS).

Inmiddels is er meer bekend, ook via dezelfde organisatie. Opgepakte mensen zijn geslagen, bruut mishandeld. Ze kregen geen noodzakelijke medische zorg. Gearresteerde mochten niet vooraf met hun advocaat praten. Er is ook een aaklacht: verraad, en niet te vergeten “het ondermijnen van de grondwettelijk gekozen regering.”  Wie de ontwikkelingen in Zimbabwe al langer volgt weet hoe frauduleus zulke verkiezingen in dat land zijn, hoe omgeven van intimidatie vanuit het Mubabe-bewind. Op verraad als aanklacht kan de doodstraf volgen.

Als dit regime wegkomt met het doorzetten van dit soort aanklachten, tegen mensen die gewoon aan een een kritische discussiebijeenkomst  deelnemen, dan is dit een klap in het gezicht voor vrijheidslievende mensen overal. In dit geval betrof het een bijeenkomst van de International Socialist Organisation, de IS-zusterorganisatie in Zimbabwe. Maar wat met mensen van deze groepering overkomt, kan morgen anderen net zo goed overkomen. Ik vind het daarom verheugend om te zien dat ook een reeks anarchistische organisaties tot protest oproept. Enkele slotzinnen uit die oproep: “Terwijl we onze handen in solidariteit uitstrekken naar  de 46 gearresteerden in Zimbabwe roepen we alle anarchistische en socialistische revolutionairen, activisten en zoekers naar echte vrijheid overal om solidariteit te bieden aan alle gearresteerde, geslagen en gemartelde mensen – in Zimbabwe, Egypte, Libië, Tunesië en elders, omdat ze de moed hadden een helderder toekomst na te streven, een toekomst van waardigheid, vrijheid en hoop.” Nu staan ern anarchistische groepen uit ween reeks landen onder, van Peru en de VS tot Italië… maar nog geen uit Nederland. Ik hoop dat dit verandert.

Sowieso is solidariteit vanuit iedereen die de vrijheidsstrijd wereldwijd, dus ook in Zimbabwe, ter harte gaat, geboden. Er zijn concrete mogelijkheden daarvoor. Het nieuwste artikel op de IS-website over de zaak roept wederom op tot steunbetuigingen en financiële steun op; adressen en gegevens vindt je daar. Het artikel roept ook op tot protest. Dat kan bij de ambassade van Zimbabwe  (er zit er geen in Nederland) : zimbrussels@skynet.be. Het kan ook door een protestbericht op de website van de ambassade van Zimbabwe in de VS achter te laten: http://www.zimbabwe-embassy.us/ .

Advertenties

One Response to Zimbabwe: solidariteit nodig!

  1. Jorein Versteege schreef:

    Zimbabwe, door de tegenstanders van het socialisme neergezet als het ultieme bewijs dat socialisme eindige in dictatuur en armoede.

    Robert Mugabe is nu dertig jaar president en is totaal paranoïde geworden. Ooit een vrijheidsstrijder tegen racisme en uitbuiting, nu een bloedige tiran die andersdenkende laat vervolgen en arresteren.

    De tegenstanders van het socialisme noemen Mugabe een socialistische dictator. Een ”communistische” tiran, zo roepen de conservatieven van Fox News. Ondanks 30 jaar Mugabe, hebben de arbeiders van Zimbawe nooit politieke of economische macht gehad.

    Alleen de elite van de Zimbabwaanse Afrikaanse Nationale Unie – Patriottistisch Front, mag bepalen hoe en wat er in het land gebeurd. De rijkere blanken waren tot kort nog gewoon welkom, totdat Mugabe’s paranoïde nationalisme toesloeg. De blanke boeren werden verjaagd en de vriendjes van Mugabe kregen het land van de blanken in bezit. De zwarte arbeidersklasse wordt nog steeds onderdrukt. Niet meer door de blanke bourgeoisie, maar door de dictatoriale ZANU-PF van Robert Mugabe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: