Solidariteit met hongerstakers! Demonstratie 10 maart

Update 9 maart, 23.42: Overwinning! Regering willigt flink deel eisen hongerstakers in; demonstratie omgezet in openbare viering van deze victorie, zelfde plek, zelfde tijd.

Driehonderd mensen vechten in Griekenland al sinds 25 januari voor hun bestaansrecht. Het gaat om 300 immigranten in Griekenland die op die datum in hongerstaking zijn gegaan. Ze strijden hiermee voor een verblijfs- en werkvergunning. Het is een strijd die ons aller solidariteit verdient. Daartoe is dan ook een oproep.

De strijd gaat tot het uiterste. Op 2 maart lagen er al 78 van de hongerstakers in een ziekenhuis. De staat reageert met grofheid. Politieagenten bezochten ziekenhuizen wara hongerstasklers lagen, en wilden persoonsgegevens. Toen artsen daaraan niet meewerkten, schreven agenten de namen van artsen op. Oproerpolitie trachtte het houden van een persconferentie te beletten.  

Gevestigde media pikken de dramatische gebeurtenissen nog nauwelijks op. Er is meer aandacht voorde opnieuw gedaalde kredietwaardigheid van Griekenland. Over het totale gebrek aan moreel krediet van de Griekse én Europese autoriteiten wordt alom vooral liever gezwegen. Boos zijn op Kadhafi is immers veel makkelijker, en kost niets. Het leidt de aandacht af van de brute politiek waar héél de EU zich schuldig aan maakt, een politiek die grote aantallen mensenlevens kost, en waarin overigens nog maar kort geleden prettig met Kadhafi werd samengewerkt ook. Maar dat was vroeger. Nu is Kadhafi de Grote Schurk, terwijkl Griekenland 300 mensen intussen laat verrekken.

De Guardian is een gunstige uitzondering. Die biedt een reportage over de hongerstaking, waarin één van de hongerstakers duidelijk maakt waar het om draait: “41 dagen lang doe ik het zonder voedsel, en sinds woensdagmiddag heb ik water geweigerd. Maar wat te doen? Griekenland heeft ons erg slecht bvehandeld. Alles wat we willen is wat we verdienen: officiële documenten en een beetje respect. Immigrant zijn is geen misdaad. Het is niet verboden. We zullen onze staking voortzetten, of sterven.”

Dat laatste komt dichterbij. De Griekse regering wil hooguit, als ‘compromis’, een tijdelijke verblijfsvergunning voor een jaar bieden, en spreekt van ‘chantage’. Gisteren heeft het ministerie van gezondheid zelfs een order uitgevaarderd om alle hongerstakers verplicht naar een ziekenhuis over te brengen. Met onderdrukking poogt de staat de actie te breken. Met solidariteit moeten we die poging verslaan.

Komende donderdag is er dan ook een “Demonstratie in Solidariteit met de 300 migranten in hongerstaking”, in het kader van een internationaal gerichte actie-oproep. Die demonstratie vindt plaats vanaf 17.00 uur, op het Jonas Daniel Meyerplein, bijn de Dokwerker, in Amsterdam. Uit de oproep, zoals die te vinden is op de website van Griekenland Is Overal: “Voor een waardig leven, zonder angst of uitbuiting! Geen mens is illegaal!”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: