Saoedische interventie tegen Bahrein: weg ermee

Een reeks staten aan de Perzische Golf, waaronder Saoedi-Arabië, is overgegaan tot gewapend interventie in Bahrein. Saoedi-Arabië heeft intussen al duizend soldaten het land in gestuurd. Dit is een interventie om het bewind van Bahrein te hulp te komen tegen de sterke protesten die daar al vier weken bezig zijn. Die protesten begonnen met eisen voor meerr rechten en vrijheden, tegen de discriminatie van de voornamelijk sh jiitische meerderheid door het koninklijke bewind van een voornamelijk soennietische elite. Inmiddels zijn de protesten uitgegroeid in revolutionaire richting en eisen demonstranten het vertrek van de vorst en de val van het hele regime.

Nu komt dus het Saoedische leger het bewind te hulp. Dat komt op een moment dat protesten aanhouden, en het bewind weer harder begint terug te slaan. Of de Saoedische soldaten rechtstreeks tegen demonstranten gaan optreden, is nog niet duidelijk. Er zou volgens een plaatselijke krant vooral sprake zijn van “het beschermen van vitale installaties” door deze soldaten. Maar terecht spreken mensen van de oppositie van een “oorlogsverklaring” . Vanuit de oppositie kwam een verklaring: “Wij beschouwen de  aankomst van elke soldaat  of militair voertuig op bahreins grondgebied.. als een openlijke bezetting van het koninkrijk van Bahrein en een samenzwering tegen de ongewapende bevolking van Bahrein.” Het hele gebeuren is een grote bedreiging voor de zich ontplooiende revolutie in Bahrein.

De interventie vindt plaats op verzoek van het bewind in Bahrein zelf. Het is besproken en geregeld in de Gulf Cooperation Council, samenwerkingsorgaan van de Golfstaten, waarook Bahrein deel van uitmaakt. het laat zien hoe de regimes elkaar te hulp schieten tegen het verlangen naar meer vrijheid vanuit de bevolking. Het is al langer duidelijk dat Saoedi-Arabië het bewind in Bahrein aanmoedigt zich schrap te zetten tegen de protesten. Nu zien we dat deze aanmoediging wel heel concrete, gewapende vormen aanneemt.

De interventie dient door iedereen die de strijd voor vrijheid en rechtvaardigheid in de Arabische landeneen goed hart toedraagt, krachtig te worden verworpen. De lopende petitie om géén wapens meer te leveren aan staten in het Midden-Oosten krijgt er ook nieuwe urgentie door. Ook aan Saoedi-Arabië heeft Nederland immers flink wat wapens geleverd, net als aan Bahrein. Daarmee bewapent Nederland de vijanden van de vrijheid daarginds. Dt dient onmiddellijk op te houden en met passende middelen gedwarsboomd te worden.

En dan nog iets. Terwijl dit alles zich voltrekt, rukt Kadhafi op tegen opstandige steden in Libië. De druk om tot interventie over te gaan tegen Kadhafi, in de vorm van een no-fly zone, neemt toe. Helaas krijgt die druk ook steun van linkse mensen. Eén van de argumenten is: ‘maar opstandelingen vragen er zelf om’. En dan zou het feitelijk geen interventie zijn, maar assistentie. Het is een levensgevaarlijke logica. Als interventie geen interventie meer is als één van de partijen in een conflict er om vraagt, dan is het ingrijpen van Saoedische militairen tegen de opstand in Bahrein ook geen interventie meer.

Ja, ik weet het: in het eerste geval zou de gesteunde partij een gerechtvaardigde opstandsbeweging zijn, in het tweede geval is het een schrikbewind. Maar de logica is parallel: steun door reactionaire machten, op verzoek van één van de partijen in een conflict, is acceptabel. We moeten die hele logical doorzien en afwijzen: grote mogendheden, en ook regionale reactionaire machten hebben géén bijdragen te leveren via militaire interventies. Nergens, en nooit. Door interventie tegen Kadhafi toe te juichen, raakt de argumentatie tegen interventie in Bahrein nodeloos extra ondermijnd. Om allerlei, eerder uitgezette redenen, maar óók om deze laatste reden, dienen we beide interventies dan ook krachtig af te wijzen.

Advertenties

2 Responses to Saoedische interventie tegen Bahrein: weg ermee

 1. Daniel Hake schreef:

  Dank je Peter, je overtuigt me dat interventie niet goed is, ze zouden het alleen maar vanuit eigen (olie)belang doen.

  De situatie in de Golf doet me denken aan Nederland circa 1790. Toen vroeg ‘onze’ stadhouder – ik weet niet meer welke – zijn zwager, de koning van Pruissen, om een militaire interventie om de Bataafse opstand neer te slaan (gewapende volksmilities dreigden naar Amerikaans voorbeeld de Oranjes te verdrijven en een democratische republiek te stichten). Die interventie slaagde. Vijf jaar later intervenieerde Frankrijk om de Nederlandse opstandelingen aan de macht te helpen. In beide gevallen waren wij een speelbal voor reactionaire krachten, die om de macht in Europa en andere delen van de wereld streden.

 2. Wolk schreef:

  Dit stuk wijst interventie af.
  Op zich ben ik het daar helemaal mee eens ……… alleen we interveniëren voortdurend.
  In dit verband wordt al gewezen op al de wapens die we leveren aan staten in het Midden-Oosten. En dat is echt niet het enige. Op dit moment – as we speak – worden al die dictaturen op alle mogelijke manieren in het zadel gehouden en dat gebeurt tot het moment dat zo’n dictator stopt de belangen van ons westen te behartigen (Sadam Hoessein die het in zijn hoofd haalde niet meer in dollars te willen afrekenen).
  Ik ben bang dat – zolang dat het geval is – de leus uit de zestiger jaren nog steeds geldt en die luidt dat je maar op één manier kunt helpen en dat is het zinvol (extra) interveniëren middels het (ook) wapens leveren aan de onderdrukte gemeenschap. Ook het nu stoppen van hulp aan dictators (wat toch nooit gebeuren zal) heeft geen enkele zin, doordat de te bestrijden macht middels onze hulp uit het verleden, reeds een enorme – door gewone burgers onoverbrugbare – voorsprong heeft opgebouwd. We zien het nu in Libie.

  In dit verband moet ik ook altijd denken aan mijn eigen vakgebied – natuur – waarvan de heersende macht ook altijd zegt ‘’natuur – niet interveniëren’’ en daarmee rechtvaardigen ze het dwarsbomen van de EHS en het tegengaan van herintroductie van verdwenen soorten. Dat moet de natuur allemaal zelf doen zeggen ze dan. Hoezo vanzelf, want ondertussen staan overal hekken, wordt elk gat daarin nog dezelfde dag gerepareerd, blijven zo alle barrières in stand en schieten we elk ontwikkeling die niet past in het huidige plaatje dood. Zo blijven we dus INTERVENIËREN IN DE OMGEKEERDE RICHTING van wat de gewone burger wenst. Ik zeg dan WEL INTERVENIËREN IN DE GEWENSTE RICHTING om tegenwicht te bieden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: