Leugen regeert, in coalitie met Klunzigheid

donderdag, 31 maart

De Leugen Regeert. Deze woorden, enige tijd ook de titel van een TV-programma, sprak koningin Beatrix in 1999. Ze had daarin voor een flink deel gelijk, weliswaar op een andere manier dan ze het vooral bedoelde. Maar haar observatie verdient ook uitbreiding in twee richtingen. Allereerst is zij zelf natuurlijk een klassiek symbool van een leugen die regeert. Het idee dat je tegelijkertijd een serieus te nemen democratisch stelsel hebt, én een staatshoofd dat haatr plek ontleent aan afkomst en erfopfolging, is in zichzelf een leugen. Maar ik wil het vooral over een andere uitbreiding hebben. In Nederland regeert namelijk niet sinmpelweg de Leugen. In Nederland heeft de Leugen een langhdurige coalitie gesloten met de Knulligheid. Daarvan gaf het zogeheten helicopter-incident in Libië en de gang van zaken erom heen, prachtige voorbeelden.

Het incident zelf is snel verteld. Een Nederlandse helicopter gaat op reddingsactie in Libië, om een personeelslid van Royal Haskoning weg te halen. Mensen van het bewind bleken echter op de hoogte, de drie bemensingsleden (één van hen was een vrouw, dus het woord bemanning is niet acceptabel hier) werden opgepakt, ondervraagd en komen na een aantal dagen weer vrij. Botte pech, kan gebeuren in oorlogstijd, kun je zeggen.

Maar er was meer dan pech in het spel. Er was het feit dat de actie illegaal was volgens geldend recht. Je mag niet zomaar met militaire vliegtuigen het luchtruim van een andere staat binnenvliegen, er landen, niet om er mensen te droppen en ook niet om er mensen weg te halen. Zoiets vereist toestemming. Die is niet gevraagd. Als reden werd aangevoerd dat “het verkrijgen van groen licht” wel eens lastig zou kunnen worden, en “bestond het risico dat Libië er een stokje voor zou steken, aldus de ministers.” Die moeten we onthouden: als je bang bent van de dienstdoende autopriteiten geen toestemming te krijgen, dan is het dus logisch om je ding maar zonder toestemming te doen…

Nu is er een soort gewoonterecht dat je geen toestemming hoeft te vragen als er sprake is van acuut gevaar voor degenen die je weg wilt halen. Maar voor zulk acuut gevaar zijn geen arguimenten gegeven. Sterker: het personeelslid ik kwestie wilde anavankelijk zelf niet weg, en moest overgehaald worden. De man voelde zich nioet zeer bedreigd, de legitimatie van de inval-zonder-toestemming ontbreekt dus. Ik weet het, dit zijn hún regels; de toestemming van welke staat dan ook voor het gedrag van welke andere staat dan ook, is hún probleem verder. Maar als machthebbers in strijd handelen met hun éígen regeltjes, is dat toch vermeldenswaard. Daarmee zetten we ze immers leuk in hun hemd.

Maar er  was meer moois. Er was niet alleen geen toestemming, er was ook nauwelijks gecheckt of de boel wel veilig genoeg was voor het uitstapje. “De Nederlandse defensietop heeft geen inlichtingen ingewonnen bij de eigen Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) voordat hij groen licht gaf” aan de operatie. Dat is al niet de gangbare procedure. Vanuit het oorlogsschip de HM Tromp, rondvarend in de buurt, werd wel via mail om inlichtingen verzocht.  Maar… het was zondag in christelijk Nederland, de MIVD werkte op kantoor slechts op halve kracht. Er even achteraan bellen – ‘halloi lui, er komt mail, heeft haast, checken jullie even?’ – werd niet gedaan. Snel antwoord bleef uit. Op later antwoord werd niet gewacht, de operate werd zonder veiligfheidsadvies van de MIVD op gang gebracht, en mislukte dus jammerlijk.  “Het verzoek werd om 14.18 gedaan, maar pas om 20.00 uur, nadat de evacuatie van een Nederlander was mislukt (…),  werd de MIVD  telefonisch door Defensie gemeld dat er een verzoek lag. Daarna duurde het nog vijf uur voordat er een antwoord kwam… Als we de staat omver gaan werpen, doen we dat maar beter op een zondagmiddag. Dat wordt er verminderd opgelet. De helicopter landde ook nog eens op een andere plek dan was afgesproken. Op een drúkkere plek, ook dat nog.

De nasleep was er eentje vol gedraai. Ja, het was achteraf niet handig, erkenden ministers. Maar nee, hij wilde het geen onjuist besluit noemen om het te proberen, bleef premier Rutte volhouden. Hij doet maar, denk ik dan. Als hij ook in het vervolg verantwoordelijkheid blijft nemen van dit klunzenwerk, is dat in ons voordeel. Ik heb de machthebbers maar liefst zo incompetent mogelijk, dat scheelt ons een boel moeite. Leugens van hogerhand zijn we sowieso gewend, we zullen ze blijven aanklagen. Klunzigheid levert echter extra mogelijkheden, en revolutionairen doen er goed aan alle zwakte van het bestel te benutten. Zelfs al betreft het hier een halve bezetting op het kantoor een inlichtingendienst op zondagmiddag.

Advertenties

2 Responses to Leugen regeert, in coalitie met Klunzigheid

  1. Rob Alberts schreef:

    Ik kreeg in het begin te horen dat de drie militairen op eigen houtje een helicopter geleend hadden om iemand te bevrijden.
    Het blijft voor mij vooral een verhaal van klunzigheid!

  2. Noke Wan schreef:

    In een woord: Cowboys. Maar dan van het soort die geen notie hebben van waar de kudde uithangt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: