Belangrijke studentendemonstratie: 12 april, Den Haag

vrijdag 1 april

In de maanden na de grote manifestatie van studenten tegen bezuinigingen van 21 januari zijn studenten herhaaldelijk opnieuw in actie geweest. De omvang van de protesten was echter bepaald niet groot. Een kleine demonstratie in Den haag, bezettingsacties in Amsterdam, Utrecht en Nijmegen, het is geen grote actiegold. Het feit dat er wel steeds nieuwe pogingen worden gedaan, laat zien dat er iets smeult. Gelukkig komt er binnenkort weer een landelijke demonstratie, en wel op 12 april.

Reden voor protest is vooral het bezuinigingsbeleid van de regering.  Maar universiteiten openen zelf ook de aanval op ‘hun’ studenten. Op 25 februari lekte uit dat de Vereniging van samenwerkende Nederlandse Universiteiten wil dat er een studentenstop komt voor universiteiten, dat veel studenten meer collegegeld moeten gaan betalen en dat de studiebeurs helemaal wordt afgeschafd. Studenten moeten lenen, wat universiteitsbestuurders betreft. Zo hopen zij dreigende bezuinigingen op universiteiten door te schuiven en op de rug te leggen van degenen die aan die universiteiten (willen) studeren.

Er is dus reden om zowel tegen regering al;s tegen universiteitsbvesturen in actie te komen. Dat gebeurt dan ook. Op 12 maart bezetten een groep studenten een gebouw van de Radbouw Universiteit in Nijmegen. Ze eisten dat het universiteitsbestuur in Nijmegen afstand nam van de VNSN-plannen, en zich dus tegen de afschaffing van de studiebeurs uitsprak. Tevens eisten ze  een sterkere positie van studenten binnen de bestuursstructuur, in de vorm van een gekozen StudentAccessor in het College van Bestuur (CvB). Dat CvB haalde de politie erbij, die gaf de studenten bevel om de bezetting te beëindigen. De actievoerders vertrokken uiteiondelijk, op twee na. De politie arresteerde dat tweetal. Het verhaal staat, met verwijzingen naar plaatselijke berichtgeving, op de site van de Kritische Studenten Nijmegen Arnhem.

Enkle dagen later, op 25 maart,  vond een, redelijk groot aangekondigde, studentendemonstrie plaats in Den Haag. Dat werd qua opkomst geen succes. Afgaand op het verslag van Joris Hanse en Shirley de Vet op de Doorbraak-site was de sfeer wel strijdlustig. Maar 200 demonstranten, “waarvan het grootste deel ook al afkomstig is uit de actiescene”, is niet het soort stap uit het isolement van  radicalere studenten en sympathisanten die zo hard nodig is.

Intussen zijn groepen studenten plaatselijk actief om protest aante wakkeren en afwijzing van het beleid onder de aandacht te brengen. Op de site van de Kritische Studenten Utrecht is bijvoorbeeld meer te vinden over een spandoekactie bij de Hofvijver in de aanloop naar de demonstratie van de 25ste, en over een rouwstoet van studenten tijdens het 375-ste verjaardag van de universiteit. Steeds andere vormen, creativiteit in het actievoeren, ik vind het goede tekenen. Dan is er nog het initiatief met de zeer vermakelijke naam Professor Protest, “een organisatie van studenten, docenten en iedereen die mee wil doen, die wil aanzetten tot kritische reflectie op de aankomende bezuinigingen en tot meer actie tegen de bezuinigingen. De site, voorzien van veel beeldmateriaal, bericht bijvoorbeeld van een actie “snel studeren” “neem zelf je boeken mee” – op het Spui in Amsterdam. Dit “om te laten zien hoe het eruit ziet als onderwijs alleen om rendement en efficiëncy gaat”, aldus de oproep voor deze amusante actie op 18 maart die in het beeldverslag is verwerkt.

Het zijn leuke maar ook echt waardevolle initiatieven. Het is belangrijk om de creatieve geest en het radicaler geluid dat eruit spreekt, bredere verbreiding te geven. De volgende studentendemonstratie biedt daarvoor weer een goede gelegenheid. Die zal plaatsvinden op 12 april, vanaf 12 uur, Plein, Den Haag. Dit is de dag dat de Tweede Kamer praat over de bezuinigingen in het hoger onderwijs, goed moment om stevige druk op de ketel te zetten met een betoging. Studenten in Actie  – “een groep studenten die zich zorgen maakt over het hoger onderwijs” – heeft een website over de demonstratie. De steun aan het initiatief is vrij breed, de landelijke studentenvakbond LSVb ondersteunt de oproep voor de demonstratie, evenals onder meer FNV Jong, Rood (jongeren in de SP), Dwars (GroenLinkse jongeren), Socialisme.nu (ofterwel de Internationale Socialisten), en een een reeks plaatselijke studentenbonden. Studenten in Actie keert zich in een Manifest “tegen verdere bezuinigingen op het hoger onderwijs”. Het gaat in haar motivatie voor deze terechte eis wel mee met het officiële – commercieel /productiviteitsgerichte, concurrentiegerichte, en dus verkeerde – streven naar een ‘kenniseconomie’ en dergelijke. Dat is verdergaande discussie waard, en ook hierin is de actieve deelname van radicalere studenteninitiatieven – die het probleem met deze formulering veelal zien – belangrijk.

Maar wat radicaal en meer gematigd, met alle meningsverschillen, nu bijeen dient te brengen is de gemeenschappelijk ervaren dreiging die van de bezuinigingen uitgaat, en de noodzaak om die aanval samen af te slaan. Dat betekent dat het belangrijk is voor studenten en sympathisanten om in groten getale te komen, en het nieuws van de actie, bijvoorbeeld via de intussen welhaast vanzelfsprekende Facebook-oproep – verder te verspreiden. Dit bredere protest is een waardevollegelegenheid om radicalere standpunten – rond die ‘kenniseconomie’ bijvoorbeeld, maar ook de noodzaak van steviger actievormen – naar voren te brengen en en ruimere steun en deelname voor te vinden. De strijd heeft immers niet slechts omvang nodig, maar ook scherpte.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: