De SP wordt weer eens bedánkt

woensdag 6 april

De SP gaat voor het eerst meedoen in het bestuur van een provincie. Vandaag kwam een coalitie tot stand voor de vorming van een college Gedeputeerde Staten in Noord-Brabant. Landelijk SP-aanvoerder Roemer spreekt van “een nieuwe fase in haar bestaan”, het bestaan van de SP dus. Inderdaad zet de SP een volgende stap in het meebesturen in een staat die – onder welk precies management dan ook – onze vijand is, en onze vijand de ondernemersklasse steunt. Het is een nieuwe stap tégen datgene waarvoor de SP zegt te staan, tégen degenen voor wie ze zegt op te komen. De SP is al zeer lang openlijk een sociaaldemocratische partij, geen socialistische organisatie. Ze is  een regeringspartij, vooralsnog op plaatselijk en regionaal niveau, en niet langer werkelijk een oppositiepartij.

De SP zal blij zijn met haar volgende stap omhoog. Wie opkomt voor rechtvaardigheid en vrijheid, treft de partij echter steeds openlijker aan als tegenstander, aan de andere kant van de barricaden. Het staatsbestuur doet wat ze doet, maar krijgt een rood sausje en extra draagvlak, en wordt daarmee stérker. Degenen die, vanuit een radicaal-links perspectief, ook dit jaar weer opriepen tot een stem op deze partij  – , worden bedánkt. Ja, ik doel op de oproep die op socialisme.nu stond om SP te stemmen, natuurlijk kritisch en gecombineerd met een oproep om ook zelf actie te voeren etc. etc., maar toch. Misschien kunnen degenen die dit soort oproepen doen en verspreiden, de volgende verkiezingskeer ónze kant weer eens helpen, in plaats van de ándere kant, de kant van kapitaal en staat.

Hoe ver de officiële SP-koers inmiddels staat van welk idee van arbeidersstrijd, welk radicaal oppositionele geluid ook, blijkt uit een toelichting die Roemer gaf. Hij vecht de bezuinigingen, waar ook provincies mee te maken krijgen, niet aan. Zijn houding: “Bezuinigen gaat om keuzes maken in wat je wel en niet doet. Ik heb er alle vertrouwen in dat de SP in Noord-Brabant zal laten zien dat je én kuint bezuinigen én ervoor kunt zorgen dat belangrijke zaken versterkt worden, zoals werk voor lager opgeleiden, het openbaar vervoer en de leefbaarheid in kleine kernen.” En ik heb er ‘alle vertrouwen’ in dat deze SP-prioriteiten, als ‘financiële druk’ en coalitiepartners dat eisen, wel eens niet honderd procent solide zouden kunnen zijn. De SP accepteer weliswaar niet de bezuinigingen á la Rutte. De onderliggende logica, en de loyaliteit aan de burgerlijke staaat, accepteert ze echter wel.

Er is met de samenstelling van het nieuwe college nog wel meer opmerkelijks aan de hand. De regisseur ervan bijvoorbeeld, niemand minder dan VVD-boegbeeld Hans Wiegel. De SP zit mede op het pluche door de keus van dit kopstuk van rechts voor de SP – en niet voor die andere gegadigde, de PVV. “Wiegel legde uit dat de SP in de bakermat Brabant heeft  bewezen te kunnen besturen”, zo zei hij  volgens de Telegraaf-website van 14 maart. Vrije vertaling: de SP heeft haar Bachelors-diploma behaald bij professor Wiegel, en mag dus nu door voor de Masters-titel. Deze prominent van ondernemend Nederland vindt het goed, het kapitaal kan dus gerust zijn. Arbeiders , studenten, mensen met een uitkering hebben voor die gerustheid minder tot geen reden, vrees ik.

De PVV doet dus niet mee, en ook dat heeft redenen. Mieke Geeraerdts, fractievoorzitter van de VVD in Brabant legt het uit. “De PVV, die met acht zetels nieuw is in Provinciale Staten, vindt ze te onervaren voor bestuursverantwoordelijkheid.” De VVD, bij monde van Wiegel en van Geeraerdts, verkiest de ‘socialistische’ SP als veiliger optie dan de door een geharde ex-VVD-er geleide Wilders! Is de SP nu trots?! Dat ze wel mee mag doen, en hullie van de PVV niet?

Natuurlijk zullen ze bij de PVV wel boos zijn dat ze buitenspel gezet worden door de ‘linkse elite’ die de club van Roemer wel en de club van Wilders niet mee laat doen. Ik hoor al huilie-huilie. Maar hun positie is, juist hierdoor, extra comfortabel. Ze kunnen doorgaan met demagogisch stoken, inspelen op bestaande onvrede en die de bekende extreem-rechtse draai geven. En ze kunnen die onvrede nu zelfs opstoken tegen een partij die bij eerdere gelegenheden zélf nog wel eens oppositie voerde. Moest de PVV tot nu toe nog een, in retoriek vaak linkse, rivaal dulden, nu krijgt ze als stevig klinkende oppositiepartij ook nog eenns meer vrij spel. De keus van Wiegel voor de SP, en de keus van de SP om mee te doen, zet daarmee de poorten voor uiterst rechts nog verder open dan ze al stonden. Roemer en consorten, jullie worden bedánkt.

(correctie aangebracht na tip van lezer, 7 april, 2.10 ’s nachts)

(en nog een correctie, om 2.41, zelfde tipgever:-) , dank)

Advertenties

8 Responses to De SP wordt weer eens bedánkt

 1. NOalCalcioModerno schreef:

  Inhoudelijk mee eens, maar ik snap je verontwaardiging niet zo. Terecht geef je aan dat de SP niet meer is dan een sociaal-democratische club. Wat zeg ik? Nog de ENIGE sociaal-democratische club, die we naast die 3 andere, alleen nog in kleine details verschillende, sociaal-liberale eenheidsworsten hebben. De illusie dat het nou zo heel veel verschil maakt of je op ze stemt of niet heb je hier regelmatig afgeschoten…so what’s the fuzz? Je bent toch niet verrast of zo?
  Waar ik WEL door verrast ben is, dat ik ’t op dit moment zelfs vanuit hun eigen uitgangspunt über-dom vindt om in deze bizarre coalitie te gaan zitten! Je slaat met je laatste alinea de spijker op de kop: Mooier hadden ze de weg niet voor de PVV kunnen plaveien. Over een paar jaar leveren de Geeraerdtsen en Wiegels de SP in voor een nog grotere PVV. En dat net nu de PVV-sympathie een beetje terug is aan ’t lopen, nu hun afbraakbeleid zich steeds meer uitkristalliseerd.
  Domoren, die SP. Zelfs voor mensen met een rotsvast geloof in de sociaal-democratie.

 2. peterstorm schreef:

  Heel verrast ben ik niet. T It was a distaster waiting to happen, in a long line. Kwaad ben ik wel. En het gaat er niet zozeer om dat het niet veel uitmaakt “of je op ze stemt of niet”: ik ben niet boos op afzonderlijke SP-stemmers, ik geloof namelijk ook niet dat niet-stemmen op zichzelf veel uithaalt.

  Nee, ik ben kwaad op linkse mensen die nog steeds doen alsof het wél veel uitmaakt, en zelfs in georganiseerd verband de SP blijven promoten als stembusoptie. Dat verspreidt giftige illusies, en daar val ik dan tegen uit.En het gebeurt door mensen die ik, op andere punten althans, hoogacht, en waarvan ik vind dat ze beter moeten weten. Furieus maakt me dat. Ja.

  En ik ben kwaad op de SP-leiding zoals ik ook kwaad ben op de PvdA als partij, op GroenLinks, noem maar op. En dit is geen nieuwe stap richting sociaal-democratie (want daar zitten ze allang). Dit kan best eens een stap zijn wég van de sociaaldemocratie, vérder naar het midden.

  En ik ben extra kwaad omdat het hier gebeurt, in de provincie waar ik woon. Het gaat me verdomme tamelijk rechtstreeks aan.

 3. Jorein Versteege schreef:

  Er moet nu echt een socialistisch alternatief komen op de SP. Sinds 2006 zie ik de SP steeds rechtser worden. Natuurlijk is die verrechtsing al sinds 1990 bezig, vanaf het moment waarop de partij het marxisme verwierp voor een radicalere versie van de sociaal democratie.

  Waar moeten linkse socialisten nog op stemmen? Niet stemmen vindt ik ook niet goed, want dan gaat je stem naar de grootste partijen ( Rechts dus ). Zolang er geen alternatief op de SP bestaat, ben ik genoodzaakt om op die partij te stemmen. Ik zet de SP niet neer als het socialistische alternatief, maar ze is nog altijd de meest ( centrum )linkse partij op dit moment. Er is geen linksere partij waarop je kunt stemmen.

  Het zou mooi zijn als trotskisten, anarchisten en andere linkse socialisten een nieuwe arbeiderspartij zouden oprichten. Een echte revolutionair socialistische arbeiderspartij. Daar zou ik dolgraag op stemmen.

 4. NOalCalcioModerno schreef:

  @Jorein:
  Je bedoelt ’t goed, maar ik kan me nog herinneren dat een SAP (praat ik over eind jaren ’80/ begin jaren ’90?) mee deed en iets van 0,1% of zo haalde…woeha!
  Ik heb zelf ook maar weer eens SP gestemd, whatever. Maar zoals Peter terecht zei moeten we ’t zeker niet belangrijker maken dan dat ’t is: de kracht tot verandering ligt heel ergens anders. En dat is nou waar ’t hier in Nl. vooral wrikt…daar zul je dan iets mee moeten.
  Te veel waarde hechten aan dat spelletje van “1 keer een hokje inkleuren en dan weer 4 jaar je waffel houden” blijkt om legio redenen en hier ook weer terecht aangegeven vergooide tijd en energie.

  • Jorein Versteege schreef:

   Natuurlijk, het parlementarisme is niet de weg naar het socialisme. Maar een nieuwe arbeiderspartij kan stakingen leiden, acties organiseren en vooral verzet bieden tegen de neoliberale partijen.

   De SP zal nu in Brabant geen protesten houden, tegen de VVD en het CDA, aangezien ze zelf nu deel uit maken van het Brabantse bestuur. Hoeveel compromissen heeft de SP gemaakt, voordat de VVD en het CDA hun toelieten?

   Vroeger heeft de Socialistische Arbeiders Partij inderdaad meegedaan. Die zijn nu deel van de SP geworden en je hoort er weinig van. Socialistische Alternatieve Politiek ( huidige naam SAP ) is niet zo actief binnen de SP zoals Offensief ( nu Socialistisch Alternatief ) dat was. Offensief werd door hun activisme en revolutionair socialisme, door de SP neergezet als een partij binnen een partij. In 2009 is men dan ook begonnen met het royeren van SP leden die lid zijn van Offensief.

   Ik ben van mening dat een nieuwe arbeiderspartij noodzakelijk blijft. Zeker nu de SP al met de VVD en het CDA samen gaat werken.

 5. Peter Storm schreef:

  “Niet stemmen vindt ik ook niet goed, want dan gaat je stem naar de grootste partijen ( Rechts dus ).” Aldus Jorein. Klopt niet. Mijn stem gaat nérgens heen. Hooguit heeft het ietsjepietsje impact over de verdeling van de rest van de uitgebrachte stemmen (kiesddrempel wordt er ietsje door veranderd). En zelfs zal zou het in uitwerking wel kloppen, dan zeg ik: maak mij aub niet verantwoordelijk voor iets wat het kiesstelsel, niet ik, doe:-) Maar een stem die niet is uitgebracht is een niet-bestaande stembusstem, en kan niet naar een ander gegeven worden, net zo min als een appel die niet bestaat aan iemand kan worden uitgedeeld. Dat het kiessysteem niet-stemmers op wijze X behandelt, is iets waar het kiessysteem, niet de niet-stemmer, op moet worden aangesproken.

  Een nieuwe arbeiderspartij lost niets op, omdat dara hetzelfde gif – compromissen sluiten onderweg naar electorale en vervolgens bestuurlijke macht – al is ingebouwd. Vroeg of laat gaat dat wringen met het leiden van stakingen en en acties dergelijke. Je ziet die dynamiek bij Die Linke in Duitsland (die af en toe al coalitiemogelijkheden zoekt), bij de Nouveau Parti Anticapitaliste in Frankrijk (die, bang voor verlies van polulariteit, koudwatervrees heeft voor alles wat te stevig ingaat tegen islamofobie). Niet aan beginnen, doodlopende weg die intussen wel energie opslorpt.

 6. NOalCalcioModerno schreef:

  Helemaal met Peter eens. Samenwerking op fronten waar je dat kunt en moet is natuurlijk altijd goed. Maar je zou een heel tragikomisch verhaal over al die “entrismes” (of hoe noemen ze dat nog eens?) van de SAP, Offensief etc. kunnen schrijven. En ik heb begrepen dat zelfs de IS (heard it through the grapevine) een tijd geleden zoiets geprobeerd heeft? Deze bizarre zet van een organisatie die je eerder sectarisme kon verwijten dan ideologische wazigheid (eerlijk is eerlijk; ze waren ideologisch altijd de duidelijksten) had ik echt nooit verwacht. En dan te bedenken dat men ooit IS’ers in Limburg kritiseerde op hun standpunt SP ipv. PvdA te stemmen, haha! Het kan verkeren… Hoe dan ook, lijkt me allemaal zo’n verloren tijd.
  Wat betreft de dynamiek om dingen in gang te zetten, mensen te mobiliseren, activeren etc.: Een tijdje geleden heb ik nog heel mooi mee mogen maken dat mensen en de spontane verbanden die ze aangaan als ze echt boos zijn vaak veel krachtiger zijn en vooruit snellen aan de “gearrangeerde” vertegenwoordigers van ze (radicaal of niet). Ik ben bv. lid van de meest kritische supp.vereniging van een voetbalclub. Deze Supp. vereniging verzette zich, samen met een hoop anderen, tegen een door de Limburgse bestuurders (aka “de Vriendenrepubliek”) geënceneerde fusie (Ik bespaar jullie het hele verhaal er achter. Maar ga er op mijn woord vanuit dat dit verzet was tegen onze corrupte bestuurders en niks met tribalisme tussen voetbalfans onderling had te maken. In deze vormden de fans van verschillende clubs dus 1 front-TEGEN de fusie).
  Anyway, terwijl de supp. verenigingen en die van mij vooral hard knokten, maar het verzet toch in bepaalde marges bleef hangen, gebeurde er iets op de laatst (gewaande) speeldag van mijn club: Een spontane volksopstand! In de media natuurlijk mooi afgedaan als een “hooligan rel” (What’s new? Voetbalsupporters zijn al bij voorbaat crimineel). Maar als zelf je tussen de stoeltjes er uit rukkende senioren en kinderen hebt gestaan geloof je die leugens natuurlijk niet. “Stoeltjesdag” was gewoon een VOLKSOPSTAND en die dag gaat voor mij in ’t vervolg voor de “Vijf April Revolte” door. En ja, er bleven er ook genoeg zitten of sterker nog: ze floten de rebellerenden uit (ja hallo…het is nog altijd het gedweeë Limburg, haha!). Maar 2 dagen erna werd een fusie die in kannen en kruiken leek afgeblazen.

  Het is moeilijk te bepalen of dat kwam omdat de heren van de Vriendenrepubliek ’t uiteindelijk toch niet rond gebreid kregen (er waren genoeg haken en ogen). Maar ALS iets dat balletje dan net naar die andere kant heeft kunnen doen rollen dan was ’t zeker die spontane woede. En niet alle arbeid, met alle respect voor, van de bekende, kritische geesten.
  Maw. zei die je als gangmakers verwacht zijn vaak niet de gangmakers en vice versa. Dus laten we zo’n “arbeiderspartij” niet te belangrijk maken. Of zoals wijlen Gerrie Knetemann zei:”Het kerkhof ligt bezaaid met mensen die zichzelf belangrijk vonden”.

 7. NOalCalcioModerno schreef:

  A propos: De SP heeft als (mede)regerende partij van de coalitie in Heerlen in de wijk Meezenbroek ook al hun eigen “Kroonstadje ge-pulled”. Door een wijk, waar ze ooit hun ontstaansgeschiedenis en kracht in “hun” Heerlen zo te danken aan hebben nu keihard af te vallen en ’t kloppend hart, de amtateurvoetbalvereniging MSP, weg te gaan saneren. Schulden? Zeker. Zoals de rijken die ook aan ons hebben. Lekker bezig, jongens! Jaag er nog maar meer in de armen van de PVV!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: