Eén Mei, Utrecht: ben je er bij?

donderdag 7 april

Langzaamaan wordt er in Nederland  een waardevolle traditie opgebouwd. De Eerste Mei, traditioneel strijddag van allerlei geledingen van de arbeidersbeweging, wordt dit jaar voor de derde opéénvolgende keer kracht bij gezet met een radicaal antikapitalistische demonstratie. In 2009 vond die plaats in Den Bosch, vorig jaar in Nijmegen. Dit jaar is gekozen voor Utrecht. Vorig jaar, in Nijmegen, was ik erbij, en dat was een hectische maar positieve ervaring. Dit jaar ben ik er weer, hopelijk samen met onder meer heel veel van de lezers van dit weblog. Zondag Eén Mei, 14 uur, Station Utrecht Zuilen.

De demonstratie is een initiatief vanuit antikapitalistische en anti-autoritair linkse groepen en netwerken. De oproep staat al op de website van de Anarchistische Groep Nijmegen  (AGN)(1), een groep waar ik zelf enigszins actief in ben, en uiteraard ook op Indymedia. Er is ook een heldere website speciaal aan de demonstratie gewijd. De oproep spreekt van een “antikapitalistische demonstratie voor een radicaal andere samenleving”.  De leus die, voorzien van passende illustratie, op de poster-oproep: “Kegel de bezuinigingen van de baan”. Kleur van de postertekst: een opvallend helder licht groen!

De oproeptekst zelf maakt duidelijk waar het om draait. We zitten met een rechts bezuinigingskabinet. Dat bezuinigt een bedreigt de voorzieningen die we nodig hebben. Studenten kunnen amper nog studeren als hun ouders niet rijk genoeg zijn, groepen werkenden “verliezen hun baan en worden vervangen door flexwerkers zondeer behoorlijk contract, die zelf ook weer slachtoffer zijn van het kapitalistisch systeem.” Allerlei groepen worden bedreigd. “Huurders, uitkeringsgerechtigden en arbeiders worden stelselmatig beknot in hun rechten. Migranten, vluchtelingen en moslims worden tot zondebok genmaakt, terwijl arme landen door het rijke westen worden uitgebuit.” Verdeel en heers, ondermijning van solidariteit, afbvraak van voorzieningen, dat is het beeld. Het  excuus is “de crisis”, maar die wordt niet door al deze groepen mensen onderaan veroorzaakt, maar door het kapitalistisch systeem. Daartegen moet de strijd zich dan ook richten, waarbij we onmszelf moeten organiseren. Gevestigde instellingen dienen immers het systeem, en verdedigen de rijke belanghebbenden aan de top van dit systeem.

Het is een sterke tekst, en voorbeelden van de genoemde misére liggen voor het oprapen. Afbraak van rechten van mensen met een uuitkering bijvoorbeeld. Doorbaak plaatste vandaag nog een zeer ter zake stuk over zeer onvrijwillige tewerkstelling van baanlozen: “Gemeente Amsterdam zet dwangaarbeiders in bij stadsarchieven”. Verantwoordlijk hiervoor: Andree van Es, GroenLinks-wethouder, en ooit voorzitter van de redelijk radicale PSP (later, onder haal leiding, in GroenLinks opgegaan). De SP die ik gister hekelde – maar die op dit specifieke punt zich redelijk humaan opstelt – is niet de enige partij die de laatste twintig jaar van beperkte systeemkritiek naar vrijwel volstrekt systeemcomformisme is gedegenereerd.

Het is trouwens hierbij wel van belang om te beseffen dat veel sympathisanten van SP en GL zelf ook helemaal niet blij zijn met deze wending naar het midden van die partijen. Zulke mensen zijn bondgenoten. Ik hoop dat ook velen van hen de weg naar de 1 mei demonstratie weten te vinden, en het is zaak dat dit vanuit de demonstratie ook wordt aangemoedigd. Dan vindt het antikapitalistische en anti-autoritaire verhaal dat we willen vertellen immers weer een breder gehoor en vinden we mogelijk nieuwe bondgenoten.

Inderdaad, solidariteit van en met betrokkenen, vertrouwen op eigen kracht en initiatief van onderop zijn wezenlijk om bezuingingsafbraak en ondermijning van de solidariteit te keren, en een maatschappij dichterbij te brengen waar solidariteit in vrijheid de gewoonste zaak van de wereld is. De Eén-mei-demonstratie is belangrijk om die boodschap opgewekt strijdbaar en gezamenlijk te onderstrepen, om onze gezamenlijke kracht een extra impuls te geven. Belangrijk dus om er in groten getale bij te zijn. Ik zie je daar, toch?

(1) De AGN houdt ook een informatieavond – gratis toegang – naar aanleiding van de Eén Mei demonstratie, en wel op 19 april, vanaf 19.30  in de Klinker, van Broekhuyzenstraat 46 in Nijmegen.

(direct na plaatsing iets gewijzigd; ik moet nog wennen aan mijn nieuwe gewoonte om de artikelen zo te posten dat alleen de eerste alinea zichtbaar is, tenzij je het artikel zelf aanklikt…)

Advertenties

2 Responses to Eén Mei, Utrecht: ben je er bij?

 1. Emil schreef:

  Ook de SP in Breda organiseert weer een 1 mei manifestatie/demonstratie. De uitnodiging kan ik niet online vinden, maar hierbij de mail die ik kreeg:

  Beste mensen,

  op 1 mei vieren we wereldwijd weer de Dag van de Arbeid. De Bredase SP wil wederom een kleine manifestatie met ‘politieke markt’ organiseren, net als twee jaar geleden aan het Van Coothplein in Breda (bij de voormalige weggeefwinkel). De manifestatie heeft als slogan “wij gaan niet opzij”: enerzijds omdat dat in een tijd van bezuiniging en afbraak (landelijk, maar ook in Breda) zeer actueel is, anderzijds omdat het van enig historisch besef getuigt, 75 jaar na de Spaanse Burgeroorlog c.q. Spaanse revolutie. En daarbij scandeert het ook nog eens makkelijk 😉

  Er is enige ruimte beschikbaar op de politieke markt voor een boekenstalletje. In totaal hebben we drie grote marktkramen beschikbaar; organisaties kunnen een halve kraam reserveren voor hun materiaal. We vragen hiervoor een bijdrage in de kosten van kraamhuur en vergunning van 20 euro, die contant ter plekke betaald kan worden of overgemaakt op giro 4929895 t.n.v. SP afdeling Breda ovm politieke markt. Als je niet zoveel ruimte nodig hebt is er vast wel iets te regelen onderling.

  Uiteraard zorgen wij weer voor de (veganistische) tomatensoep. We houden als SP een ludieke actie door een straatnaambord te onthullen. Er is ruimte voor muziek en toespraken en we willen ’s avonds een politiek getint bandje laten spelen (details worden momenteel uitgewerkt, suggesties voor locatie en band zijn welkom); je kunt je krant verkopen, materiaal verspreiden, met elkaar en publiek in discussie gaan enzovoorts. Daarnaast hopen we dat het onderling ook gewoon gezellig is.

  Stuur deze mail a.u.b. door naar eenieder die mogelijk interesse heeft!

  mkg
  Johan Kwisthout
  SP afdeling Breda

 2. […] Hier kan je een aankondiging lezen van de 1 mei demo in Utrecht van Peter Storm Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink. ← mayday db roept op om naar utrecht te komen! […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: