“Reike Auders Foor Iedereen”! – verslagje studentendemonstratie Den Haag

dinsdag 12 april

Net als enkele honderden anderen nam ik vandaag deel aan de studentendemonstratie tegen bezuinigingen die vandaag in Den Haag gehouden is. De opkomst viel me flink tegen. Maar de felheid en het enthousiasme van veel van de -vaak opvallend jonge – demonstranten maakte veel goed. Al met al was het geen vervelende ervaring van een met diverse beperkingen toch best goede demonstratie.

Toen ik aankwam op het Plein zag het daar nog niet echt naar uit. Een honderdtal mensen op dat moment, zoiets. Opvallend veel borden en dergelijke van SP-jongerenorganisatie Rood, en ook van het initiatief achter de demonstratie, Studenten In Actie. De Internationale Socialisten (IS) waren er ook met een aardige handvol mensen, maar hadden toern hun borden en kranten nog niet tevoorschijkn gehaald. Dat gebeurde even later. Het duurde niet heel lang voordat het groepje mensen waarmee ik zelf stond te praten tweemaal achtereen door, overigens zeer vriendelijke, IS-ers was gevraagd of we  misschien de Socialist al kenden en interesse hadden. Naast Rood en de IS zag ik al gauw nog een derde partijpolitieke organisatie. Een vijftiental mensen kwam het Plein op, met PvdA-ballonnen en een doek van de Jonge Socialisten

Opvallend onzichtbaar waren de diverse studentenvakbonden die wel degelijk de actie-oproep hadden ondersteund. Er zullen wellicht leden van – ik noem maar iets – de Haagse Studentenvakbond, de Utrechtse USF, de ASVA uit Amsterdam, de Groningse Studentenbond en de AKKU uit NIjmegen op de demonstratie geweest zijn. Maar dat bleek – in mijn waarneming – nergens uit. Tamelijk mager vond ik ook de zichtbare aanwezigheid van anti-autoritair links. Eerst zag ik uit die richting – mijn geestverwanten – niemand. Gelukkig kwam ik vrij snel toch mensen tegen van de Kritische Studenten Utrecht. Ook Doorbraak was er toch wel, deelde haar krant uit en liep, net als klaarblijkelijk bij een eerdere studentendemonstratie, met posters met de leus: “Rutte asociaal, pluk je rijke vriendjes kaal”. Maar een iets extraverter deelname van libertair links aan dit soort demonstraties was bepaald niet verkeerd geweest. Toch zelf eens een rood-zwarte vlag geregeld zien te krijgen, denk ik.

Eerst kregen we enkele sprekers, daarna gingen we – gelukkig! – lopen. Toen bleek dat de stemming bij veel deelnemers wel degelijk strijdlustig was, kennelijk niet bedrukt door het geringe aantal demonstranten. Het roepen van leuzen viel nauwelijks stil. Ik vond vooral de levendigheid rond mensen met Rood-borden opvallend. Dit waren geen mensen die in de eerste plaats een partijklus aan het doen watren. Dit waren duidelijk om mensen met grote oprechte, enthousiast geüite woede, om studenten die zich laten horen, en dat nu eenmaal doen via de organisatie waar ze zich in herkennen. Het was leuk om daar bij en tussen te lopen, want dara gebéúrde het grotendeels. Daar liepen ook de IS-ers, en ook die lieten zich – iets dat de IS wel is toevertrouwd – niet onbetuigd qua leuzenroeperij. Bizar was wel de kopgroep. Daar zat vooral de ballonnenclub van de PvdA…

Opvallend – maar helaas tegenwoordig heel gebruikelijk – was weer de grote politieaanwezigheid. Al buiten het Centraal Station zag ik ME-busjes en dergelijke, en agenten zelf, vooral bij het daar gelegen ministerie van onderwijs. Op het Plein zelf iets dergelijks, zelfs zes agenten te paard stonden al klaar. Ingangen naar het Binnenhof werden door ME in en op busjes bewaakt, agenten liepen in forse anatallen mee naast de demonstratie. Vier agenten te paard liepen vlák achter de stoet, soms nét niet op demonstranten in rijdend. Tot een botsing kwam het niet, de sfeer bleef relaxed.

Wat riepen we zoal tijdens de optocht? “Hey hey, ho ho, onderwijs verneuk je zo!” was weer prominent, net as “Oprutte!” Ook “Hey ho kabinet, jullie vragen om verzet – Hey ho kabinet, jullie worden afgezet/ uitgezet” weerklonk weer. Beetje onscherp en uitgekauwd, maar vooruit. Verdser: Lekker bot bevalt beter, en dat was er ook: “Hey, regering, krijg de téring”. Iets specifieker: “Vecht, vecht, onderwijs is een recht!” En een carrière-advies aan de premier: “Rutte ga, Mubarak achterna!” Gezongen werd er ook: “1 2 3 4 5 6 7, waar is al het geld gebleven, het is niet hier, het is niet daar, allemaal in Wassenaar”… Onder de spandoeken viel enerzijds het doek van de Jonge Democraten op (ja, die waren er ook…), anderzijds het doek van Kritische Studenten Utrecht en het SACU (een iets bredere studentenplatform in Utrecht) . Maar vooral ook twee treffende andere doeken trokken mijn aandacht. Eentje met boven elkaar: “Keuzevraag: JSF, Onderwijs”, en een ander met “Reike Auders Foor Iedereen” – een prachtvondst die tegelijk de sociale ongelijkheid en de anatasting van de onderwijskwaliteit op de hak neemt, in vier woorden.

Deze twee spandoeken ontwaarde ik pas na afloop van de optocht,. toen er nog enkele sprekers waren, plus wat muziek. Onder de sprekers nota bene twee vertegenwoordigers vanuit de regerende coalitie, van CDA en VVD allebei één. Wie bedenkt zoiets stompzinnigs? We komen op tégen deze lui en hun beleid te protesteren, niet om naar ze te luisteren, toch? Deze lieden hebben meer dan genoeg gelegenheid om hun verhalen af te steken. Op een studentenprotest horen ze helemaal niet welkom te zijn op een podium. Boegeroep en hardnekkig “Oprutte!” was dan ook hun deel. Een ter plekke bedachte leus kreeg nog geen praktische vertaling. Die leus luidde: “Eieren!”

Advertenties

4 Responses to “Reike Auders Foor Iedereen”! – verslagje studentendemonstratie Den Haag

 1. Eric schreef:

  Mooi verslagje weer, Peter. Waar waren we toch zonder de ‘recensent van de beweging’? 😉

 2. erik schreef:

  Even een kort bericht:
  Ik reageer nooit maar lees vrijwel alle stukken. Enorm interessant, altijd mooi gedetailleerd en objectief beschreven. Ver van oude dogma’s maar toch historische parallellen. Daarnaast als oud-ISer toch extra interessant om jouw ommezwaai te lezen 🙂

  Simpel gezegd: ik ben blij dat dit weblog bestaat, blijf zo doorgaan!

 3. Ewout schreef:

  Dank voor het verslag. De opkomst was nauwelijks groter dan twee weken geleden ondanks de steun van (jongeren)partijen en andere groepen. Ergens je naam onder zetten is iets anders dan studenten en organisaties oproepen te komen, flyeren en posters plakken.

  De sfeer was inderdaad strijdbaar, en ‘Nee, wij gaan, de crisis niet betalen’ deed het als leus ook goed. Het spandoek met daarop de keuze tussen JSF & onderwijs was ook sterk. Het maakt duidelijk wat een doel van een beginnende studentenbeweging moet zijn: het politiseren van de keuzes van dit kabinet ipv. de zogenaamde noodzakelijkheid van bezuinigingen.

  Een passend antwoord op de vertolkers van het kabinet-Rutte zouden inderdaad een paar eieren zijn geweest. Maar het is ook dubbel om te moeten luisteren naar PvdA en D66 die daar staan te ageren tegen de studieboete terwijl ze zelf de Stufi willen afschaffen. We moeten ons beseffen dat dit een gelegenheidscoalitie is.

  Hoe het met gelegenheidscoalities kan verlopen hebben we ook gezien de afgelopen tijd. 21 Januari was deels zo groot omdat veel studentenpartijen en organisaties opriepen deel te nemen aan de manifestatie, bang als ze waren voor het voortbestaan van hun club met een veel duurder bestuursjaar. Met het voorstel van het VVD vorige week voor een collegegeldvrij bestuursjaar is ook dit deel van de studentenpopulatie gepacificeerd.

  Oh, dat de ballonnengroep voorin te vinden was, was natuurlijk geen toeval. Fijn doorkeuvelend over de demonstratie liepen zij daar. Volgende keer mogen ze de vuvuzela ook thuislaten. Veel dommer kun je het niet hebben: geen mening, alleen lawaai dat de leuzen overstemde.

 4. […] wij met onze grote snuit, de sprookjes van de PvdA, GroenLinks en D’66 uit.Peter Storm heeft ook een verslag geschreven.Shirley de VetEen duidelijke boodschap van de studenten.Aanstekelijke boosheid.Sjaak […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: