Uitstel bezuinigingsmaatregelen: links triomfalisme misplaatst

donderdag 14 april

Een van de schadelijkste gewoontes bij teveel linkse mensen is de neiging om eigen successen uit te vergroten, zichzelf te feliciteren met nauwelijks of niet bestaande grote overwinningen, zich rijk te rekenen met resukltaten die hetzij niet bestaan, hetzij niet of nauwelijks aan de kracht van links, van sociaal verzet en dergelijke, te danken zijn. De SP geeft weer eens een prachtig voorbeeld van deze houding. Het betreft het, op zich welkome, uitstel van bezuinigingen in het passend onderwijs, en het uitstel van de boete voor mensen die  volgens de regels te lang over hun studie doen. De SP is, net als ik, blij dat deze twee maatregelen nog niet worden ingevoerd. De SP maakt haar vreugde echter wereldkundig met de aanhef: “Kabinet buigt voor onderwijsprotesten”. Welnu, met dit triomfalisme slaat de SP de plank  goed mis.

Dát de twee maatregelen er nog niet komen, is positief. “Dit geeft ons tijd om het protest tegen deze asopciale bezuinigingen op te voeren”, aldus SP-Kamerlid Smits. Maar om dit goed te kunnen doen, is een realistische kijk op krachtsverhoudingen wel van belang. En dan kunnen we maar beter vaststellen waarom deze twee plannen nu worden uitgesteld. De blokkade kwam niet voornamelijk vanuit actievoeredende docenten en studenten zelf. Bij het passend onderwijs was weliswaar van flink protest sprake. Bij deboete voor ‘langstu7deerders’aanvankelijk ook, maar de laatste twee studentendemonstraties brachten allebei slechts een paar honderd studenten in beweging.Dat de regering door dit soort druk overstag is gegaan, lijkt me heel erg stug.

Veel belangrijker is waarschijnlijk een andere factor, eentje die door de SP niet eens wordt genoemd. Voor beide voorstellen zou de steun van de SGP in het parlement nodig zijn geweest, met name in de Eerste Kamer waar zonder die partij geen meerderheid voor de voorstellen is. De regering komt tegemoet aan de bezwaren van die rechtse kant. Dat de SGP in hara opstelling de protesten van docenten en studenten heeft meegewogen, blijkt nergens uit. Gezien de houding van deze gezagsgetrouwe partij is het hoogst onwaarschijnlijk dat druk vanuit actieland haar opstelling hier heeft bepaald.

Kortom: de regering doet een concessie aan réchts, waarschijnlijk met in het achterhoofd dat SGP-steun straks, in een nieuwe Eerste Kamer, wel eens heel belangrijk zou kunnen zijn. Die concessie aan rechts geeft tijdelijk wat lucht voor degenen die tegen studieboete en bezuinigingen op passend onderwijs zijn. Maar de versterking van de harde rechterzijde, het belangrijk maken van de SGP, is strategisch slecht nieuws. En het is zelfmisleiding, gevaarlijk zelfbedrog, om nu te toeteren dat dit uitstel een gevolg is van effectief protest en verzet. Van zo’n overschatting van eigen kracht wordt de tegenstander wijzer, niet wij.

(opm. 14 april 19.48: datum en brak na eerste alinea toegevoegd. ’t Blijft wennen:-P )

Advertenties

One Response to Uitstel bezuinigingsmaatregelen: links triomfalisme misplaatst

  1. NOalCalcioModerno schreef:

    Helemaal mee eens. Dat bepaalde machtsverhoudingen nu in handen komen te liggen van dat clubje ultrarechtse, fundamentalistische obscuranten is een slecht teken. Welke vrijheden van ons zullen verkocht worden om de meest extreme variant van de grachtengordel taliban te paaien?

    p.s.: Ironisch ook om weer te zien dat t.o.v. deze wacko’s de “vrijheidsidealen” van de PVV (en VVD) geen knip voor de neus waard zijn. Maar da’s weer een ander verhaal…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: