Links tegenover Chavez in Venezuela

zaterdag 30 april

Chavez is duidelijk geen vriend van de vrijheidsstrijd die – hoe misvormd ook door krachten die deze strijd helpen ontsporen  – in Libië en Syrië woedt. Zijn uitgesproken steun voor Kadhafi en Assad getuigt daarvan. Voor hem telt kennelijk vooral het conflict tussen de Libische en Syrische staten enerzijds, en de grote mogendheden en het NAVO-bondgenootschap anderzijds. Tussen grote staten  en kleine staten kiest hij tegen de groten. Pech voor degenen die tegen de regimes van de kleine staten protesteren. Staten tellen, mensen in die staten komen in deze logica kennelijk op de tweede plaats. Bij sommigen heet deze logica ‘anti-imperialisme’.  Bij mij heet deze logica: steun aan dictators, zolang ze tegenover grotere mogendheden staan.  Machtspolitiek opportunisme.

Dat opportunisme, die machtspolitiek, zien we ook in Venezuela zelf. Chavez is niet te beroerd om hervormingen door te voeren, zolang hij en zijn functionarissen de regie hebben, en zolang de prijs niet te hoog is. Hij heeft verhoging van het minimumloon aangekondigd, met 26,5 procent, in twee stappen. Dat is natuurlijk zeer welkom voor de nog altijd grote aantallen arme mensen in het land. Maar het is niet eens genoeg om de inflatie – 27 procent – bij te houden. En de verhoging geldt niet voor de nog altijd 45 procent van de werkende bevolking die in de informele sector werkt. Dat percentage is de afgelopen 12 jaar wel gedaald: van 55 procent naar 45 procent. Terwijl de loonsverhoging dus het effect van de inflatie afremt, verhoogt de uitsluiting van mensen in die informele sector de onderlinge verschillen tussen werkende mensen, en dus de sociale ongelijkheid binnen de arbeidersklasse.

Zolang Chavez’ regering de regie houdt,  is ze bereid tot hervormingen. Onafhankelijker linkse activiteiten verwelkomt Chavez veel minder, tot helemaal niet. Dat ondervond eerder in het jaar een vakbondsleider. Zijn naam was Ruben Gonzalez, en op 1 maart berichtte de BBC dat hij voor ruim zeven jaar de cel in moest. Hij had namelijk een onwettige staking bij een staalfabriek helpen leiden, en was daarna veroordeeld wegens “onwettige samenscholing, opruiing, en het schenden van een door de regering opgelegde veiligheidszone”. Ruben Gonzalez was niet iemand van de rechts oppositie die arbeidersonrust misbruikt om Chavez dwars te zitten; de man was een voormalig aanhanger van Chavez. Maar ja, een staking van arbeiders bij een staatsbedrijf kan een staatshoofd kennelijk maar moeilijk tolereren.

Drie dagen later, na een boel protesten, werd Gonzalez gelukkig weer vrijgelaten. Maar hij moet zich elke 15 dagen melden, de straf blijft boven zijn hoofd hangen, hij is niet vrijgesproken. El Libertaria, een anarchistische publicatie in Venezuela, dringt in een verklaring aan op volledige vrijspraak, en protesteert tegen de criminalisering van protest. Volgens deze tekst ging het bij de veroordeling van de vakbondsman tropuwens niet om een staking in een staalfabriek maar om een mijnstaking. Het blad voegt er nog aan toe dat Gonzalez klaarblijkelijk nog steeds lid is van de PSUV, de partij die Chavez in het leven heeft geroepen als steunpilaar van zijn hervormingen. Nogmaals, het gaat hier dus om een poging tot onderdrukking van linkse kritiek, en indirect van arbeidersprotest.

Ook kwalijk is de dreigende uitlevering door Chavez’ regering van een kritische journalist, Joaquin  Perzez Beccera, aan Colombia. Beccera is zelf Colombiaan, was in de jaren negentig kandidaat van de Patriottische Unie. Dat was in de tijd toen  er  via verkiezingsdeelname – de PU was opgezet als parlementair initiatief vanuit de guerrillabeweging FARC – een uitweg uit de oorlog tussen  de FARC en de Colombiaanse staat werd gezocht. Het werkte niet: “Na de moord op twee UP-presidentskandidaten, acht UP-congresleden, 11 UP-burgemeesters, 13 UP-afgevaardigden, 70 UP-raadsleden, en duizenden UP-activisten, vluchtte Beccera naar Zweden, volgens Aporrea” (een persbureau). Daar werkte hij voor een kritische website over mensenrechtenschendingen en sociale strijd in Columbia, een site die hij zelf mee had opgezet.

Hij publiceerde daar ook verklaringen vanuit het FARC, en de Colombiaanse regering beschouwde hem als spreekbuis voor ‘terrorisme’. Die regering vroeg om zijn uitlevering. Zijn naam kwam op een interpol-lijst, en toen de man Venezuela bezocht, pakten autoriteiten hem daar op en zetten uitlevering aan Colombia op gang. Met dat land waren enkele jaren geleden nog grote spanningen, maar de ruzie is inmiddels bijgelegd, en kennlijk moet de uitlevering van Beccera de vriendschap verder bezegelen – mogelijk met bloed, want de Colombiaanse regering staat niet bekend als zachtzinnig tegen mensen die ze van medeplichtigheid aan FARC en ‘terrorisme’ beschuldigt. Zweede autoriteiten zijn boos. Belangrijker, en verheugend: veel linkse mensen en groepen die doorgaans Chavez steunen, zijn ook kwaad en laten zich horen. Ze vinden dat de Venezuelaanse regering met de dreigende uitlevering concessies aan het imperialisme doet en  “de meest elementaire principes van de internationale solidariteit”  schendt.

Het is goed om te zien dat juist ook deze deze groepen en mensen – Eva Golinger bijvoorbeeld – op dit wezenlijke punt afstand nemen van het beleid van Chavez’ regering. Maar het mag van mij nog wel een stapje verder, ook in Nederland. Linkse mensen zouden hun erkenning van Chavez als links boegbeeld eens overboord moeten gooien – terwille van opstandige Libiërs, demonstrerende Syriërs, maar niet in de laatste plaats terwille van kritische journalisten en stakende Venezuelanen zelf.

Advertenties

3 Responses to Links tegenover Chavez in Venezuela

 1. Fe schreef:

  Goed stukje. Wat ik mis is duidelijkheid over de positie van Chavez in Nederland. Linkse mensen erkennen Chavez als boegbeeld? Het is me niet eerder opgevallen. Waar blijkt dat uit?
  Overigens volgt uit de kritiek op Chavez kennelijk vanzelf steun voort voor “opstandige Libiers”. Waarom is dat? Zij die dan vanzelf links? En krijgen die niet al genoeg (lucht-)”steun”??
  Is het verder niet eens tijd om ondubbelzinnig stelling te nemen tegen de voortdurende moordaanvallen op Kadaffi? Die vindt plaats met actieve steun van uw regering, en is daaraan medeplichtig. Uw eige regering is actief bij moordpogingen op een buitenlandse leider, en niet die van Venezuela.

 2. Peter Storm schreef:

  Nee, uit kritiek op Chavez volgt niet automatisch steun aan de Libische opstandigen. Dat staat nergens, en er is niets automatisch. Het is eerder andersom: uit mijn solidariteit met opstandige Libiërs vloeit een deel van de kritiek op Chavez voort; een ander deel van die kritiek wortelt in diens optreden in Venezuela zelf, vandaar dit stukje.

  En ik steun opstandigen niet omdat ze “vanzelf links” zijn; niemand is “vanzelf links”. Ik spreek mn steun uit omdat ik vind dat mensen tegen dictators in opstand mogen komen, zonder neergemaaid te worden. Ik vraag niet van tevoren “is u wel links genoeg?” voordat ik steun uitspreek. En juist een links dat deze opstand steun onthoudt, drijft de opstand verder in de “steun” die ze elders denken te kunnen krijgen, bij de NAVO bijvoorbeeld. Népsteun.

  Want nee, de opstandelingen krijgen niet “al genoeg (lucht)steun”. Die zogenaamde steun is, zoals ik al herhaaldelijk aangaf, helemaal geen werkelijke steun voor de opstandigen in Libië, maar wordt gegeven om die opstadelingen tot aanhangsel van het Westen te maken, om de opstand te manipuleren, tot Westers instrument te degraderen. Met werkelijke steun aan die opstand heeft het niets te maken. Juist ook daarom ben ik er zo tegen.

  Over ondubbelzinnig stellingname tegen de aanvallen op Libië, en dus ook op Kadhafi: dat heb ik al sinds het begin gedaan, door me stelselmatig en keer op keer onvoorwaardelijk tegen de luchtaanvallen, de no flyzone enzovoorts uit te spreken. Ik zal dat blijven doen, ook al blijft omgekeerd de veroordeling van de aanvallen van Kadhafi’s troepen op heel veel ándere families te vaak uit. Maar omdat de nalatigheid van anderen niet mijn nalatigheid rechtvaardigt, blijf ik de luchtaanvallen toch gewoon veroordelen. Het is misleidend om te suggereren alsof dat niet het geval zou zijn.

  En ja, die veroordeling geldt dus ook de medeplichtigheid daaraan van de Nederlandse regering, die overigens niet mijn “eigen regering” is, maar die van het kapitaal van Nederland, een mij vijandige macht. Ik héb geen “eigen regering”.
  (bewerkt wegens tikfouten enzo, enige tijd na plaatsing, om 2 mei 3.29)

 3. Jorein Versteege schreef:

  Hugo Chavez heeft het vertrouwen van miljoenen arme arbeiders misbruikt. Al 12 jaar hij aan de macht en nog steeds heerst het kapitalisme in Venezuela.

  De rechtse oppositie wint langzaam steun bij de bevolking, omdat Hugo Chavez met zijn bureaucratische handelingen, het land kapot maakt. Waar is dat socialisme? Waar zijn de arbeidersraden? Nergens!, in plaats daarvan is er een bureaucratische partij en een groep Chavez aanhangers ( Boliviaanse bureaucratie ) die kritiekloos alles doen wat hij hun zegt.

  Voor mij is Chavez niet het boegbeeld van het socialisme in de 21ste eeuw. Zijn Bolivianisme is een mix van sociaal democratie, links nationalisme en ”socialisme” in eigen land ( stalinisme ).

  Er zijn twee kanten waar Chavez op kan gaan.

  1) Hij blijft aan de macht door langzaam de democratie uit te schakelen. Misschien wordt Venezuela wel een soort Cuba? Dit scenario brullen de burgerlijke democraten al sinds 1999.

  2) Hij verliest het vertrouwen van de arbeiders, verliest de verkiezingen en Venezuela wordt weer een neoliberale republiek. Grote kans dat dit gebeurd aangezien Chavez als veel steun verloren heeft.

  Persoonlijk geloof ik niet dat Chavez in staat is om echt socialisme in te voeren. Hij snapt gewoon niet wat socialisme inhoudt. Raden-democratie en arbeiderszelfbestuur zijn voor hem onbekend.

  Het wordt tijd dat iemand in Venezuela opstaat en het lef heeft om Hugo Chavez met socialistische principes te verslaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: