1 Mei her en der

dinsdag 3 mei

Op één mei 2011 is in Nederland niet enkel in Utrecht actie gevoerd. Rotterdam beleefde een demonstratie, in Amsterdam vond een manifestatie plaats, en ook in in Breda, Bergen op Zoom en Tilburg waren activiteiten. Enkele opmerkingen over diverse van deze gebeurtenissen zijn op hun plaats. Maar het is vooral ook nodig om terug te komen op de gebeurtenissen in Utrecht, het politiegeweld tegen demonstranten én omstanders daar.

Eerst even de één-mei viering elders. In Bergen op Zoom was een bijeenkomst met, naast de FNV, meerdere linkse partijen, SP, GroenLinks, NCPN en zelfs de PvdA, gezamenlijk. Vroeger was zoiets gebruikelijk, maar met een ingeslapen PvdA en een steeds liberaler GroenLinks is zo’n vorm van samen optrekken erg zeldzaam geworden. Hoe het is verlopen, weet ik nog niet. In Breda hield de SP een politieke markt met kraampjes van diverse organisaties, en de gebruikelijke tomatensoep. Een demonstratrie, zoals die afgelopen jaren wel in die stad plaatsvond, was er helaas deze keer niet. In Tilburg was er een openbaar samenzijn georganiseerd door de Tilburgse Anarcho Sociëteit, met enkele sprekers waaronder ondergetekende, een filmvoorstelling, en informele discussie. het was geen drukbezochte bijeenkomst, er waren in totaal een vijftiental mensen. Maar vanwege die discussie, het uitwisselen van ervaringen en het smeden van nieuwe plannen, was de samenkomst wel nuttig.

Dan Rotterdam. Daar was, zoals ieder jaar, een demonstratie opgezet door het Rotterdams 1 Mei Comité. Wie daain zittem, wordt uit de website niet duidelijk. Op de optocht wapperden deelnemers met rode vlaggen, en voerden portretten mee van Marx, Lenin, Stalin en Mao. Het zijn al jaren voornamelijk stalinistische/ Maoistische groeperingen die in Rotterdam op één mei de straat op gaan, en kennelijk was dat dit jaar niet anders. Er waren volgens RTV Rijnmond zo’n driehonderd deelnemers. Een succes, ook relevant voor mensen in andere steden, is dat kort voor deze demonstratie een rechtbank vaststelde dat het verbod vanuit het gemeente om stokken van vlaggen en spandoeken mee te nemen, ongeldig was. Die dingen horen gewoon bij de uitoefening van het demonstratierecht. Iets waar demonstranten uin Utrecht de politie hielpen herinneren, en waar we autoriteiten hopelijk vaker, en steviger, aan zullen helpen herinneren ook.

In Amsterdasm vond een tamelijk brered opgezette en levendig verlopen manifestatie plaats. Daar waren mensen vanuit vakbondsnetwerken, migrantengroepen en diverse linkse partijen en organisaties, Van GroenLinks en SP tot  en met de Internationale Socialisten en Doorbraak,  aanwezig, in totaal zo’n 300 mensen volgens de AT5-berichtgeving. Doorbraak sprak in haar verslag van “zo’n tweehonderd tot driehonderd mensen”, Socialisme.nl van “(e)en paar honderd mensen“. Beide verslagen zijn de moeite waard, vooral ook vanwege de foto’s erbij. De organisatie was in handen van het Steuncomité Sociale Strijd.

Grappoig in het verslag op Socialisme.nu vond ik een zinsnede die volgde op het vermelden van de talloze aanwezige spandoeken en vlaggen en dergelijke: “Dit onderstreepte dat de ‘toehoorders’ niet bepaald passief zijn, maar zelf een rol spelen in de opbouw van alternatieven.”  ‘Toehoorders’ tussen aanhalingstekens: het is net alsof auteur Mark Kilian hier discussieert met  niet nader genoemde, maar wel ‘geciteerde’ mensen die deze omschrijving gebruiken om op het gevaar van passiviteit te wijzen dat stilstaande manifestaties  vaak kenschetst, met activiteit vooral op het podium, en de aanwezigen inderdaad meer als toeschouwers dan als deelnemers. Het is een gevaar waar ik zelf geregeld op wijs, en een reden waarom ik doorgaans de voorkeur geef aan een actievere aanpak: lópen in plaats van enkel staan, demonstreren, niet enkel naar een manifestatie komen.

De schrijver heeft natuurlijk gelijk dat er ook op een stilstaande bijeenkomst van activiteit onder aanwezigen sprake kan zijn. Gelukkig maar. Het doet echter aan het gevaar van dit actiemodel niets af. En de vraag – waarom gekozen voor alleen een manifestatie, en niet voor een optocht? – verdient best een antwoord dat verder mag gaan dat deze indirecte verwijzing via ‘toehoorders’ desondanks best ook actief zijn en dat laten merken. Met een hele kleien groep kan zo’n optocht een beetje sneu zijn – maar met enkele honderden mensen valt best een mooie demonstratie te houden – als de politie dat tenminste niet saboteert.

Daarmee zijn we terug bij de schokkende gebeurtenissen in Utrecht: het aanhoudende, intimiderende en provocerende, politiegeweld tegen zowel omstanders als demonstranten op de 1 mei-actie in Utrecht. Daarover valt al veel te lezen. Yvonne’s blog, kennelijk een vrij nieuw, mooi en  veelbelovend weblog, heeft er een goed stuk over. Daarin lezen we onder meer hoe fout en absurd de diverse verboden en beweringen waren waar de politie mee wapperde, eigenlijk zijn, van de bezwaren tegen gezichtsbedekking – een smoes die in mijn opsomming van politie-excuses inderhaast is weggelaten – en tegen stokken aan vlaggen en spandoeken, en tegen het formaat van de spandoeken, tot aan de poging om het vernielde bushokje te wijten aan demonstranten, zonder bewijs, zonder reeële aanwijzingen zelfs. een indringend verslag van het politiegeweld, aanvallen, klappen en intimeiderende taal, niet alleen gezien maar zelf ondergaan, is op Indymedia te lezen, onder de titel: “1 Mei de politie mept vrij!” . Ook Doorbraak schrijft over de gebeurtenissen, in een sterke reportage met foto’s. Zelf beschreef ik de demonstratie al eerder.

Wat dient ons antwoord te zijn op dit politieoptreden? Hoe gaan we verder met protest en verzet, en ook met de versterking van een strijdbare één-mei-traditie ook in Nederland? Die vragen bewaar ik voor een volgend stuk. Eén ding is in ieder geval wezenlijk: het verbreiden van het verhaal wat er zich op één mei op Utrechtse straten aan gewelddadigheid heeft afgespeeld – en het aan de schandpaal nagelen van politie en gemeentebestuiurders als verantwoordelijken voor de grove onderdrukkingspogingen.

opm.: dank aan Facebook-vrienden voor informatie over activiteiten in diverse plaatsen.

opm. twee: link gecorrigeerd, dank Buchan (zie commentaren hieronder), 3 mei, 20.51.

Advertenties

2 Responses to 1 Mei her en der

  1. Buchan schreef:

    Hoi Peter,
    Je verwijst in je stuk naar een stuk van Doorbraak inclusief foto’s. Je linkt alleen naar een pagina van Indymedia met daarin het relaas van Ekke.
    De link die je waarschijnlijk bedoelde: http://www.doorbraak.eu/?p=5819

  2. peterstorm schreef:

    Haha ok, dank Buchan, k ga zo ff corrigeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: