Na politiegeweld 1 mei: sneeuwbal van protest

donderdag 5 mei

Na het politiegeweld in Utrecht op 1 mei is het gelukkig niet bepaald stil gebleven. Van de kant van demonstranten, solidaire personen en organisaties, ook van buurtbewoners die het allemaal voor hun neus hebben zien en deels ondervonden hoe de politie huishield, klinken allerlei goede geluiden. Er is komt een sneeuwbal van protest op gang, een sneeuwbal die aanzwelt, en die de politie en het zogeheten bevoegde gezag van burgemeester Wolfson hopelijk hard gaat raken. Een hoogtepunt wordt de demonstratie tegen het politieoptreden, op 12 mei bij het stadhuis  van Utrecht.

De publiciteit en steun voor deze demonstratie groeit. Doorbraak heeft inmiddels een oproep op haar website geplaatst.  Yvonne’s blog heeft er ook één. De Internationale Socialisten (IS) hebben vandaag een goed artikel van Atse de Vries over de 1-mei-gebeurtenissen in Utrecht gezet. Ook de IS had die dag in Utrecht met de repressie te maken, politie pakte borden af. Belangrijk: het artikel bevat een verwijzing naar de demonstratie van 12 mei en een oproep om er ook bij te zijn. Dat is een teken dat het protest breder aan het worden is. Heel gezond! We hebben scherpte nodig, en tegelijk ook breedte.

Intussen groeit ook het aantal verklaringen over de gebeurtenissen. Een prachtig initiatief: een handvol mensen uit de buurten Zuilen (waar de demonstratie zich verzamelde en begon) en Ondiep hebben een verklaring opgesteld, waarin ze de gang van zaken “een grof schandaal” noemen en  de aanvallen op de demonstranten “een ernstige schending het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht op  demonstratie” noemen, en ook hun waardering voor  toespraken vanuit de demonstratie over onder meer “de afbraak van sociale woningbouw” uitspraken. Enorm waardevol, deze solidariteit! Intussen is er vanuit de organisatie van de demonstratie ook al een huis-aan-huis-brief aan de buurtbewonders opgesteld. Zo wordt, over en weer, de muur die te vaak tussen demonstranten en anderen staat, doorbroken. Beide brieven zijn op de website van Doorbraak te vinden.

Er is meer. De Anarchistische Goep Nijmegen, waar ik zelf bij betrokken ben, heeft een solide tekst op haar website staan, met als slotzinnen: “we zijn niet weerloos en we laten ons niet van de straat meppen, noch dankzijvoorschriften vanburgemeester, noch door geweld en repressie van politie. De straat is van ons en we vechten terug!” Dat moeten we naar voren blijven brengen: we gaan door, we laten ons niet tot onderwerping terroriseren. Daarom is die demonstratie van 12 mei van zo groot belang.

Intussen zijn er ook nog de gemeenteraadsvragen, inm,iddels op de website van de SP afdeling Utrecht te lezen zijn. De aanpak daar is gematigd, ‘netjes’. De begeleidende opmerkingen zijn onbevredigend terughoudend. Ik lees bijvoorbeeld: “Ook zijn er  arrestaties verricht en viel er een gewonde aan de kant van de betogers.” Eén gewonde? Ik weet van zeker twee mensen van zware mishandeling tijdens en ook na arrestatie, waarvan er één serieuze verwondingen heeft opgelopen. Na afloop hoorde ik van diverse mensen dat ze klappen gehad hadden, striemen op de pols hadden vanwege  het boeien bij arrestatie. Het aantal mensen die gewond zijn geraakt moet in totaal tientallen bedragen.

Toch is het nuttig dat de raadsleden van de SP en andere partijen vragen stellen. Die betreffen de omvang van de politieinzet, debeperkingende regels met betrekking tot spandoeken en dergelijke. Ook wordt er gewezen op de inbreuk van het demonstratierecht die de politie beging door mensen te beletten zich aan te sluiten of de demonstratie te verlaten. De vragen brengen het politiegeweld onder de aandacht van de burgenmeester en het gemeentebestuur, en dat levert tegelijk ook publiciteit op. Het werpt licht op de grofheid van staatswege tegen demonstranten e’n bewoners. Het maakt duidelijk dat de autoriteiten niet zomaar hun gang kunnen gaan zonder dat er schandaal begint te ontstaan. En dat heeft nut. Net zoals het indienen van een aanklacht – zoals vanuit de organisatie blijkens een terug-en vooruitblik rond de gebeurtenissen wordt overwogen – en het doen van aangifte tegen de geweldsplegers-in-staatsdienst nu kan hebben. Alle echte beetjes helpen.

Tegelijk maken we ons maar beter niet afhánkelijk van de officiële kanalen. De druk van de straat, van voortgezet, niet van staatswege gereguleerd en ingekapsels protest, is de basis van onze  tegenaanval die op gang komt, de sneeuwbal die  de onderdrukker recht in het gezicht zal treffen en zal doen vallen. Repressie aan de schandpaal,  de verantwoordelijken – Wolfsen voorop – ten val!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: