Repressie Marokko, solidariteitsacties Nederland

vrijdag 20 mei

Er zijn in Nederland bemoedigende teken vvan solidariteit merkbaar – solidariteit met de vrijheidsstrijd in Marokko. Die strijd trekt minder aandacht dan bijvoorbeeld de opstand in Syrië. Maar het is een strijd die gaat om soortgelijke thema’s: vrijheid, een diepgaander democratie, sociale rechtvaardigheid. De Marokkaanse staat antwoordt met mooie woorden – en met repressief geweld. Dat maakt  solidariteit, dus ook in Nederland, van belang. Dit weekend biedt daarvoor twee concrete mogelijkheden.

Op 24 april betoogden mensen in meerdere steden – Marrakesh, Fez,  Tangiers en Rabat – voor verandering. Ze namen geen genoegen met eerdere beloften van de koning, met vrijlating van gevangenen en dergelijke. “We willen meer gelijkheid en minder corrputie”, zo vatte een leus in Casablanca – waar tussen de krap vijfduizend (staatspersbureau) en tegen de 20.000 (organisatoren van het protest) betogers waren. Op 1 mei was er wederom protest in Casablanca. Mensen vanuit de vakbonden liepen samen met mensen van de 20 Februari Beweging, gangmaker van eerdere protesten. “We staan schouder aan schouder met alle sociale klassen van Marokko. De eerste Mei was een gelegenheid om te laten zien dat we ook de arbeidersklasse steunen. Onze beweging staat open voor alle dynamische krachten in het land”, alsdus iemand van die 20 Februari Beweging. Naast de inmiddels gangbare eisen voor hervormingen keerde de actie zich ook tegen terrorisme, vanwege de aanslag kort ervoor in Marrakesh.

Op 8 mei was Marrakesh plaats van protest. Daar betoogden die dag ettelijke duizenden mensen, wederom voor hervormingen en tegen terrorisme. Borden: “wij zijn voor vrijheid en veiligheid” en “wij zijn tegen terrorisme en tegen intimidatie”. Dat roepen om veiligheid is riskant: maar al te makkelijk kunnen veiligheidsdiensten aan zoiets een vrijbrief ontlenen voor meer onderdrukking, juist ook onderdrukking van straatprotest. Tegelijk is stellingnemen tegen aanslagen als die in Marrakesh volstrekt juist; precies dit soort aanslagen spelen een repressieve staatshouding in de kaart en laten zien hoe je níét voor vrijheid vecht. De strijd tegen de regering en de strijd tegen dit type geweld zijn deel van eenzeldfe vrijheidsstrijd, en worden door de demonstranten dan ook terecht gecombineerd.

Autoriteiten houden zich vaak nog in tegenover demonstranten. Maar er zijn tekenen dat de staat een hardere lijn begint te kiezen, nu demonstraties maar doorgaan en betogers met toezeggingen van hogerhand geen genoegen nemen. Op 15 mei probeerden mensen vlakbij Rabat een sit-in te houden, bij een gebouw wara volgens Human Rights Watch een detentiecentrum zit. “Toen de betogers zich zondagochtend verzamelden om naar het detentiecentrum te gaan, werden ze uit elkaar geslagen door een overweldigende politiemacht”, aldus de Volkskrant. Er wordt gesproken van zeker tien, maar mogelijk tegen de honderd gewonden – met volgens een arts minstens twintig mensen die naar het ziekenhuis moesten. Nérgens in de berichtgeving is sprake van enig geweld vanuit demonstranten zelf. De reden die de autortiteiten volgens een Reuters-bericht gaven voor de repressie was simpelweg dat de actie verboden was. En dat er een detentiecentrum zit ontkent de regeringswoordvoerder ook. Nizar Benmate, iemand van de 20 Februari beweging, concludeerde: “Dit is de laatste in een reeks van gewlddadige interventies bij de veiligheidsdiensten die laat zien dat de autoriteiten niet langer de vreedzame protesten van de groep tolereren.”

Juist die repressie maakt het extra nodig om ook in Nederland ons te laten horen tegen de Marokkaanse staat. Dit weekend biedt daarvoor gelegenheid. Op zondag, 22 mei, is er  een Manifestatie voor Solidariteit en Democratie in Marokko. Die vindt plaats op het Domplein in Utrecht van 15.00 tot 18.00 uur. Er is daarvoor een Facebook-oproep, die ik tegenkwam bij Global Info. En morgen, zaterdag 21 mei, vindt er een protestactie plaats bij de ambassade van Marokko, Oranjestraat 9, Den Haag, van 13.00 tot 16.00 uur. De actie richt zich tegen politiegeweld tegen protesterende gevangenen.

De acties worden klaarblijkelijk vanuit verschillende netwerken/ groeperingen op touw gezet, de eerste vanuit de Beweging 20 Februari Nederland, de tweede wordt gepromoot vanuit de 20 Feb_Holland Facebook groep. Hoe de onderlinge verhoudingen precies liggen, wat de verschillen zijn, weet ik niet, en ik hou me aanbevolen voor uitleg want ik weet nog veel te weinig. Maar het naast elkaar bestaan van verschillende initiatieven is op zich helemaal niet verkeerd. Voor solidaire mensen geldt intussen heel gewoon dat zinnige acties steun verdienen. En beide initiatieven, die van zaterdag en die van zondag, zijn wat mij betreft zinnige acties die steun en deelname verdienen.

(PS of ik er aan deel kan nemen dit weekend, weet ik nog niet; gezondheid zit even in de weg. Misschien zondag…)

Advertenties

One Response to Repressie Marokko, solidariteitsacties Nederland

  1. van kaas schreef:

    Over de demo in Den Haag bij de Marokkaanse ambassade is wel wat te vinden bij Google, zoek hier:
    https://encrypted.google.com/search?hl=nl&q=Sale+Saddik+Sbaa

    Vergeet ook niet de voortdurende protesten die worden gehouden in het door Marokko bezette deel van de Westelijke Sahara:
    http://territoriosocupadosminutoaminuto.blogspot.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: