En nu dus Spanje!

zaterdag 21 mei

(opmerking vooraf: ook bloggertjes slapen wel eens. Kan zijn  dat er deze nacht of ochtend ontwikkelingen zijn geweest die een deel van deze info alweer enigszins gedateerd doen voorkomen…)

Het gaat opeens in duizelingwekkend tempo. Nu is het Spanje waar opstandigheid om zich heen heeft gegrepen, waar een uitbraak van protest in tientallen steden duizenden mensen op de been brengt. De autoriteiten, duidelijk verrast, proberen het met zalvende taal, en vervolgens met een dreigement: vanaf middernacht is demonstreren verboden, want zondag 22 maart zijn er verkiezingen, zo schrijft de wet voor. Niets wijst erop dat de veelal jonge actievoerders  de talloze pleinen zomaar gaan ontruimen. Durft het gezag, één dag voor  parlementair-democratische verkiezingen, de aanval te openen op het democratische demonstratierecht, op mensen die daadwerkelijk en direct de democratie beoefenen? En wat dan?

Deze nieuwe uitbraak van opstandigheid begon afgelopen zondag. De Volkskrant berichtte: “Tienduizenden studenten,. leden van maatschappelijke organisaties en werklozen hebben vandaga gedemonstreerd tegen bezuinigingsmaatregelen van de Spaanse regering.” Het artikel vermeldt de leus waaronder het protest plaatsvindt: “We zijn geen kooppwaar van banken en politici”. Het stuk noemt steden waar protest is: Madrid, Valencia, Sevilla en Barcelona. En het artikel geeft ene paar veelzeggende cijfers, die iets van de onvrede verklaren. Werkloosheid: 21,3 procent, hoger dan waar ook in landen met de euro. Economische groei eerste kwartaal 2011: 0,3 procent. “(D)e centrale bank heeft rooskleuriger voorspellingen van de Spaanse regering voor de rest van het jaar optimistisch genoemd.” Anders gezegd: voorlopig wordt het niet echt beter. De NRC komt met een  dergelijk bericht, met een toevoeging: er is die zondag actiegevoerd in “meer dan vijftig steden”, dus niet enkel in de vier genoemde plaatsen.

Tot  zover een hoopgevend, maar nog niet explosief, deze ontwikkeling. Maar het blijkt geen ééndagsprotest. Merijn de Waal, woensdag 18 mei, in een NRC-weblogstuk, schreef dat het protest op zondasg nog niet opmerkelijk groot was. Maar het vervolg! “Zondag bleef een clubje antisistemas (autonome beroepsdemonstranten) hangen op Puerta Del Sol, het centrale plein van Madrid.” Op dinsdagmorgen verdreef de politie ze met geweld. Vervolgens kwam er, inderdaad, een facebook-oproep, en die avond bezetten 15.000 mensen het plein opnieuw.

Nu was het een veel grotere uitdaging aan  de gevestigde orde geworden. Aactievoerders hebben het plein in handen. Het genoemde NRC-stuk geeft ook weer wat de actievoerders van zondag – en die van daarna, zo mogen we aannemen – willen. “Ze protesteerden tegen  de hoge huizenprijzen. tregen de hoge (jeugd-)werkloosheid. Tegenm de politici en de vakbonden die hen niet zouden vertegenwoordigen. Tegen korten op zorg, onderwijs en sociale voorzieningen, terwijl banken met staatssteun overeind gehouden worden. Tegen alles.”  Veel mensen zijn in ieder geval tegen zoveel aspecten ervan dat frontale tegenstanders van het hele systeem – antisistemas – zich opeens een stuk minder eenzaam zullen gaan voelen. Met “beroepsdemonstranten” heeft dat natuurlijk weer weinig te maken, tenzij ‘beroep’ hier hetzelfde is als ‘gedrevenheid’; met gemotoveerde en furieuze verwerping van deze maatschappelijke orde des te meer. Die verwerping komt vooralsnog van een minderheid van actievoerders. Maar de verwerping van zoveel symptomen van die orde door veel grotere groepen is veelbetekenend.

De dag erop heeft Merijn de Waal weer een weblogstukje in de NRC, vooral met aardige details, onder meer over de festivalsfeer die er ontstaat, en over de verhoudingen tussen staat en betogers: “Gisteren stonden er zoveel mensen op het plein dat de oproerpolitie zich gedurende de avond steeds verder in de zijstraten terugtrok.” Het stukje opende met: “De protesterende jongeren in Sopanje weten voorlopig van geen ophouden.” Vrijdag 20 mei had Trouw een stuk over de acties, en  vertelde onder meer: “Jongeren bezetten steeds meer pleinen.”  Er hangt overduidelijk méér dan een vleugje Tahrir-plein in de Spaanse atmosfeer. De protesten hebben inmiddels een naam: M15, naar de vijftiende mei, de dag waaropp ze begonnen. Trouw schrijft ook nog: “Tot nu toe hoefde de politie nergens in te grijpen.” Dat is onjuist, zoals we zagen: dinsdagavond had de politie het plein in Madrid wel degelijk gewelddadig ontruimd, iets dat een dag later door actievoerders overtuigend tenietgedaan werd. Op een andere, ongetwijfeld echter onbedoelde, manier is het wel juist. De politie hoefde nergens in te grijpen, wat mij betreft. Maar ze deed het toch

Het bericht geeft ook de dubbelzinnigheid van de gezagd sreactie. Premier Zapatero toont zich begripvol voor de demonstranten, maar zegt wel dat verandering via de stembus moet. Intussen heeft de Kiesraad bekend gemaakt dat demonstreren vlak voor verkiezingsdag niet mag. Reactie op het dreigement van een actievoerster: “Ze klunnen ons er niet uit schoppen. De politici zullen dat niet toeslaan, want dan slaan ze een slecht figuur zo vlak voor de verkiezingen.” Inderdaad. We zien hier een zeer verhelderende frontasle botsing gloren tussen de vertegenwoordigende democratie waar je eens per paar jaren even een stem hebt, en de directe democratie-in-actie van de straat, van het het plein, of beter gezegd, vele pleinen. Laat de staat de oproeprpolitie los, dan wordt de repressieve kern van de vertegenwoordigende democratie glashelder bevestigd, dan komen er wel hele grote barsten in de facade. Laat de staat de demonstranten begaan, dan heeft ze haar wetten niet kunnen doorzetten, dan hebben de actievoerders een nieuwe overwinning binnengehaald. In beide gevallen is de schade voor de gevestigde orde aanzienlijk. In beide gevallen heeft de strijd effect, en loopt de gevestigde orde schade op.

De meeste aandacht gaat naar de acties in Madrid. Maar in andere steden gebeurt ook veel. Ik ga geeneens proberen hier een omvattend overzicht te geven, en ook verdere anlyse is voor later. Twee info-tips heb ik hier nog wel. Via Global Info kom je meer te weten over achtergronden en eisen van het protest,  in een artikel met een groot aantal doorverwijzingen, onder de bemoedigende titel: “‘Revolutie’in Spanje”. Als het zo doorgaat, kunnen die aanhalingstekens om dat worodje ‘revolutie’ binnenkort weg… En Libcom.org heeft een fascinerende forum-thread waarin de gebeurtenissen vanaf de vooravond van zondag al gevolgd werden (daardoor kreeg ik er lucht van zondag). Daar vind je verwijzingen naar veel meer informatie, filpjes, stukjes analyse, ooggetuigenverslagen, en ook berichten over solidariteitsacties elders.

Over dat laatste: ook in Nederland is er zo’n solidariteitsactie: zaterdag, déze zaterdag, vandáág, 21 mei, 20.00 op de Dam. Er is een Facebook-oproep. Om de boel nog mooier te maken: het Global Info-artikel schrijft dat mensen vanaf 19.00 gezamenlijk vanaf CS Amsterdam/VVV naar de Dam gaan lopen…

Advertenties

One Response to En nu dus Spanje!

  1. Albert van't Schip schreef:

    Spanje zit aan de grond en heel vast.De bouw is inge-
    stort en al het kapitaal is geinvesteerd in niet te verkopen huizen.Een waardeloze marxistische regering die niet op tyd gereageerd heeft toen de economie instorte en waarmee niet te praten is.De chaos en de sindicaten regeren dit land.45% van de gestudeerde jeugd heeft geen toekomst en zyn werkloos. Corruptie+corruptie van rechts en links en alles wordt verbloemd.Traditiegewoon zyn ze weer de foute weg ingeslagen en hangen ze zichzelf op omdat ze dat zelf willen.Om als Hollander dit land te kennen lees dan aub.Cees Nooteboom’s fantastische boek “De omweg naar Santiago” of woon en werk er zoals ik 48 jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: