Het einde van de wereld (maar niet van je huisdier)

zaterdag 21 mei

Vanavond, als het zes uur ‘savonds is aan de Amerikaanse oostkust, vergaat de wereld. Dat zal worden ingeluid door een “enorm grote aardbeving die de grote aardbeving in Japan op een picnic zal doen lijken.” Dat voorspelt Harold Camping, een zakenman die zichzelf heeft geschoold tot religieus leider. Het is maar dat we het weten.

Dit soort voorspellingen duiken vaker op, het is al meer dan honderd keer eerder gebeurd in de afgelopen eeuw. Sterker, dezelfde mijnheer Camping heeft in 1994 het Einde aangekondigd. “Deze keer zegt hij er zeker van te zijn”, aldus het CBS-bericht waar ik dit aan ontleen. Hij heeft een miljoen dollar gestoken in billboards om mensen te waarschuwen, is dat niet vriendelijk? De man heeft een fortuin waar wat af kan, de waarde van zijn bedrijf – een radiostation – werd in 2008 op 117 miljoen dollar geschat.

Natuurlijk maakt dit van alles los. Zo zijn er commercieel ingestelde atheïsten opgestaan die de helpende hand bieden – aan dieren. Dat zit, volgens een artikel in Raw Story, als volgt.. Ware Gelovigen worden op zo’n Eind van de Wereld gered, in de zogeheten Rapture waarin ze ten hemel gedragen zullen worden. Zoiets. Maar hoe moet het met de achterblijvers, de honden en katten van al deze Ware Gelovigen? In de woorden van een inmiddels gevormd bedrijf, Eternal Earth-Bound Pets: “Jij hebt je leven aan Jezus gegeven. Jij weet dat je gered wordt. Maar als de Rapture komt, wat wordt er dan van de dieren die achtergelaten zijn?” Welnu, voor 135 dollar voor het eerste huisdier, en 20 dollar per dier extra, kunnen bezorgde dierenliefhebbende gelovigen hun huisdier aan goede atheïstische bedrijfshanden overlaten. Komt de Dag Des oordeels, dan gaan mensen van het bedrijf langs de deuren van de klant, halen de  huisdieren op, en adopteren de beestjes ongetwijfeld liefdevol. Komt de Des Oordeel niet? Tja, betaald is betaald, vermoed ik.

Het valt niet mee om vast te stellen wat gekker is: het bizarre geloof, keer op keer herhaald, in die rare Rapture en die Oordeelsdag, of het opgewekte we-slaan-overal-een slaatje-uit zakencynisme van het bedrijf. Absurde godsdienstigheid en zieke zakelijkheid parasiteren op zeer oprechte angsten en onzekerheid in een maar al te vaak beangstigende wereld. Bij elkaar laat het zien dat een vernietigend oordeel over deze maatschappij op zichzelf niet misplaatst is, maar dan met behoud van de mensen die er wonen – al zijn daar uitzonderingen op denkbaar… -, en natuurlijk ook van de dieren. En dan zijn er nog mensen die in alle ernst geloven dat bij uitstek de islam een achterlijke cultuur vertegenwoordigt…

Advertenties

2 Responses to Het einde van de wereld (maar niet van je huisdier)

  1. madeliefje schreef:

    ik heb eerlijk gezegd medelijden met die mensen die van alles verwachten,geloven en dan ineens staan ze met ‘lege handen’. ‘Moge alle wezens gelukkig zijn en vervulling vinden’.

  2. NOalCalcioModerno schreef:

    Ze hadden beter moeten weten…is toch pas volgende week?!!!
    “Am 30en Mai ist der Weltuntergang, wir leben nicht mehr lang, wir leben nicht mehr lang. Doch Keiner weiss im welchem Jahr, und das ist Wunderbar!”

    Het grappige is dat als religieuze waandenkers ’t nog miljoenen jaren blijven roepen ’t daadwerkelijk een keertje kan en zal gebeuren (mits de mensheid, laat staan religie, dat zowiezo trekt! Of zich hier beter tegen bewapend heeft, wie weet?). Maar maakt dat niet duidelijk dat we voor ’t heelal echt niet zo veel belangrijker zijn dan die dino’s die van de kaart geveegd werden? Enige bescheidenheid en relativeringszin zou de mensheid sieren…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: