Politiegeweld Marokko en de noodzaak voor horizontale solidariteit

zondag 22 mei

Vandaag was weer een dag van wijd verbreid protest en actie voor meer vrijheid in Marokko. In tegenstelling tot enkele eerdere actiedagen vond er nu echter op vrij grote schaal politiegeweld plaats. Het is zaak om op te komen voor de mensen in Marokko die voor hoognodige en rechtvaardige verandering opkomen. het zou echt tragisch zijn als we  in Nederland allemaal wèl euforisch zijn over de tot nu toe vrijwel vreedzaam verlopende revolte in Spanje, en tegelijkertijd de met grof geweld aangevallen revolte in Marokko niet de volle aandacht en solidariteit bieden die deze juist nu zo hard verdient.

Over de gebeurtenissen van vandaag kreeg ik een reeks YouTube-filmpjes onder de aandacht, via de Facebook-groep 20 Feb_ Holland, zien binnenkomen, van acties en politiegeweld in onder meer Casablanca en Tanger. Enig zoekwerk op gevestigde media over gebeurtenissen in Marokko leverde zeer wenig op. Maar de website Ait Wayagher heeft een artikel: “Geweld tegen betogers in heel Marokko”. ER is volgens het stuk sprake van op demonstranten jagende agenten in Tanger, van politie die in groten getale aanwezig is bij een sit-in voor het gemeentehuis in Ait Bouayagh, en meer. Filmpjes zijn bij het artikel te zien. Het wekt de indruk van een serieuse verharding van de houding van de Marokkaanse staat tegen de protestbewegingen. 

Die houding van  de Marokkaanse autoriteiten mag niet geruisloos aan de aandacht ontsnappen. Er zijn beginnen van solidariteitsstrijd in Nederland. Zo was er vandaag actie in Utrecht, waarvan via een andere Facebook-groep, beweging 20 februari Nederland . Solidariteit voor Democratie in Marokko!“, foto’s zijn te zien. Ik heb nog geen aantallen gelezen, maar zo te zien was de actie kleiner dan die van 24 april waar ik zelf bij was. Gister, bij een andere actie, waren minder dan 20 deelnemers, zo meldde iemand op die Facebook-groep nog.

Dat zijn heel kleine aantallen, wellicht mede omdat er twee initiatieven in één weekend waren, waardoor mensen die in Den Haag actievoerden wellicht niet ook nog in Utrecht manifesteerden, evenmin als andersom. BUndeling van krachten, combineren van acties, en/ of afstemming van actie-data (geen twee acties in één weekend, maar opéénvolgende acties in meerderer weekenden) kan hier helpen. Maar het echte probleem is niet organisatorisch. het echte probleem is eerder gebrek aan bekendheid met de toch best schokkende gebeurtenissen in Marokko. Als ik niet op die Facebook-groepen waar ik info wvan binnenkrijg was beland, en vervolgens niet was gaan snui uffelen, had ik níéts meegekregen van de repressie van vandaag. Media – van Volkskrant tot Aljazeera – volgen Syrië, wara het geweld ook wel érg bruut is. Ze volgen de relatief lieve protesten in Spanje. Demonstraties en repressie in Marokko worden goeddeeels genegeerd. De Marokkaanse regering is kennelijk te bevriend, de onderdrukking nog niet spectaculair genoeg, de demonstranten wellicht te moeilijk als onschuldige hippies die niet eng zijn en een schouderklopje te kenschetsen. Let wel: de aandacht voor Syrië en Spanje is méér dan terecht, de voor vrijheid strijdende mensen daar verdienen solidariteit! Dat geldt echter evenzeer geldt voor de voor vrijheid strijdende mensen in Marokko.

En waar gevestigde media het verhaal niet of onvoldoende vertellen, daar dienen alternatieve netwerken hun werk te doen. Het is nodig dat berichtgeving als het ware onder de rador door zich verspreidt. Het is zaak dat berichtgeving en analyses zich verspreiden, ook buiten de netwerken van mensen die het nieuws vanuit een wel zeer persoonlijke betrokkenheid volgen, bijvoorbeeld omdat de mensen die door Marokkaanse steden worden opgejaagd en aangevallen, letterlijk hun familieleden, vriendinnen of vrienden zijn.

Er zijn hiervoor gelukkig wel informatiebronnen. Het helpt als je Arabisch leest, hetgeen ik helaas (nog?) niet kan. Het helpt als je Frans leest, hetgeen echter ook geen sterk punt van me is. Maar er zijn goede Engels – en Nederlansdstalige websites waar over Marokko bericht wordt. Er is een mooi weblog, Kaas geheten, “een blog over Nederland, de Westelijke Sahara en Marokko”. Er is de al genoemde website Ait Wayagher.  Er is Magharabia.com, in meerdere talen en met een nieuwspagina over Marokko. Die laatste site is helemala niet .links qua achtergrond: het ding wordt gesponsord door “United States Africa Command, het militaire commande verantwoordelijk voor het steunen en versterken van VS-inspanningen om stabvilitasit, samenwerking en welvaart in de regio”! Maar ook een informatiekanaal van het Amerikaanse imperialisme kan een nuttige nieuwsbron zijn…

Er is, naast wellicht betere onderlinge afstemming, naast verspreiding van informatie vooral ook buiten de gevestigde kanalen om, meer dat gedaan kan worden. In één weekend voerden mensen solidariteitsactie met de strijd in Marokko en met die in Spanje. Rond dat laatste land zullen de actgies deze week in ieder geval doorgaan. Waarom daar geen aandacht gevraagd voor de strijd in Marokko? En waarom andersom geen aandacht voor de Spaanse strijd gevraag op Marokko-solidariteitsacties? Waarom ook niet over en weer solidariteit áángeboden met elkaars strijd? Horizontale solidariteit, het aanknopen van banden tusesen mensen die actief zijn in de vrijheidsstrijd van verschillende landen, hewt steunen van elkaars acties, het maakt ons allemaal sterker. Uiteindelijk zijn Marokko, Spanje, Syrië allemaal verschillende fronten waar mensen voor bevrijding proberen te vechten. Uiteindelijk maken al die gevechten aan al die fronten echter deel uit van één wereldwijde vrijheidsstrijd

Maandagavond 23 mei -vandaag dus voor veel lezers van dit stuk – vindt in ACU, Voorstraat 71, Utrecht, een informatiebijeenkomst plaats over de revoluties in Noord-Afrika. Daar zal ik als spreker aan deelnemen. Daar zal, zo kan ik verjkklappen, wel degelijk ook Marokko aandacht krijgen, naast natuurlijk Egypte, Tunesië en Libië. De avond begint om 20.00 uur.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: