Politiegeweld Barcelona

vrijdag 27 mei

Autoriteiten in Spanje openden vandaag de aanval op vreedzame actievoerders in Barcelona. Oproerpolitie viel betogers aan die een sit-in hielden toen gemeentewerkers het actiekamp daar probeerden te ontruimen en spullen in beslag namen. Daarop hergroepeerden betogers zich en lieten zich niet verdrijven. Een nieuwe, grovere, politieaanval volgde, met traangas, met rubberkogels zelfs. Intussen seinden actievoerders meer mensen in, en die verzamelden zich in zijstraten. Het waren er volgens een ooggetuige duizenden. Politie viel betogers aan die toegangswegen blokkeerden.  De politie heeft inmiddels het plein weer overgelaten aan betogers, maar een nieuwe politieaanval wordt verwacht. Intussen wordt er voor protestactie opgeroepen – in Barcelona, maar ook in Amsterdam.

De ontruiming werd gemotiveerd met verwijzing naar een voetbalwedstrijd morgen in Barcelona. Na afloop zouden feestvierders wel eens dicht in de buurt kunnen komen van het kamp, en dat zou problemen kunnen geven. Het plein hoefde volgens autoriteiten alleen maar worden ‘schoongemaakt’. Maar waarom werden er dan computers en matrassen in beslag genomen? Bekend was dat zakenlieden al wilden dat het actiekamp verdween, en plaatselijke autoriteiten ook.

Voetbal en hygiëne verschaften kennelijk het voorwendsel, zoals verkiezingen afgelopen weekend een voorwendsel verschaften voor een demonstratieverbod, dat overigens niet gehandhaafd werd. Nu kwam het dus wél tot  een politieaanval. De NRC meldde  eerst dat er 43 mensen lichtgewond waren, waarvan er vijf naar het ziekenhuis werden gebracht. Onder de gewonden was zowaar een politieagent, hetgeen ik knap vind. In een update wordt inmiddels melding gemaakt van 121 gewonden. De Guardian noemt een aantal van 99 mensen, en twee arrestanten.

De aanval is een grof schandaal, actievoerders, die het plein inmiddels omgedoopt hebben tot het Plein der Verontwaardigden, hebben aangekondigd dat ze op het plein blijven. Die verklaring is op Socialisme.nu te vinden. Daarin wordt ook tot het aftreden van veiligheidsminister Felip Puig opgeroepen. De politieaanval, en de opdracht ertoe, zou echter tegelijk ook wel eens een ernstige inschattingsfout klunnen zijn van de Spaanse autoriteiten. De protesten in Spanje kregen deze week aanzienlijk minder aandacht dan de week ervoor. Het was allerminst duidelijk welke richting het uitging, en of de beweging nog steeds aan kracht aan het winnen was. Het politiegeweld tegen vreedzame betogers doet de aandacht echter herleven, en leidt tot solidariteitsacties die de beweging een nieuwe impuls geven.

Dat geldt ook grensoverschrijdend. Verontwaardiging over de repressie in Spanje zou de opkomst op de demonstratie van morgen op de Dam in Amsterdam wel eens kunnen doen groeien, en vanavond al is er protestactie. Dat zal in andere steden en landen niet zo heel anders gaan. De noodzaak van strijd voor ‘Echte Democratie, Nu’ – maar dan ook échte! – is, nu we weer eens zien hoe hún ‘democratie’ zich gedraagt, weer eens heel duidelijk aangetoond.

Advertenties

3 Responses to Politiegeweld Barcelona

 1. John van Dijk schreef:

  Ik ben er morgen iig bij!

  voor mensen die vanavond bankhangen en zich afvragen hoe zo’n opstand er uit ziet.
  live beelden vanuit madrid: http://www.ustream.tv/channel/enlace33
  Live beelden vanuit barcelona: http://www.ustream.tv/channel/acampada-barcelona1
  Live beelden uit parijs: http://www.ustream.tv/channel/democracia-real-paris
  Live beelden uit Athenen: http://www.skai.gr/

 2. […] en met traangas, maar de laatste berichten wijzen erop dat de actievoerders blijven komen. De staat verwijst naar een voetbalwedstrijd morgen, waarvoor ze het plein leeg wil hebben in verband met te verwachten feestvierders na afloop. Zo is […]

 3. […] en met traangas, maar de laatste berichten wijzen erop dat de actievoerders blijven komen. De staat verwijst naar een voetbalwedstrijd morgen, waarvoor ze het plein leeg wil hebben in verband met te verwachten feestvierders na afloop. Zo is […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: